Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

AKARETLER’DE NELER OLUYOR



Beşiktaş’ın sembolü Akaretler, son yıllarda sessizliğini bozdu. Bundaki en büyük etken, Şair Nedim Caddesi istikametinde açılan yeni yeni kafeler, barlar, değişik tarzlarda a la minute tatlar satan lokantalar ve butik yiyecek-içecek mekanları oldu. Özellikle de belli bir yaşın altındaki genç ve üniversiteli kesimi, bu bölgeye çekmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta sonu bu mekanlardan iyi sesler duyduğum bir tanesini merak edip, gitmeye karar verdim. Şair Nedim Caddesi üzerindeki bu cici mekan ikinci nesil yiyecek içecek sektöründen gelen bir karı-kocanın açtığı ekşi ekmek fırını, kafe ve kahvaltı mekanı olarak özetlenebilir. Neden yazıma ikinci nesil diyerek başladım derseniz, buranın sahiplerinden biri İstanbul’un meşhur balıkçılarından Sur Balık’ın işletmecisi Zeki Tasasız’ın oğlu Mesut, diğeriyse gelini Özlem ki, o da bu tip kuruluşlara değişik unlar üreten bir fabrikanın sahibin kızı olması dolayısıyla evlenmeden evvelki 10 yılını mesleğin içinde geçirmiş. Sonra da eşiyle beraber içerisinde bir ekmek imalat atölyesi de olan Gün Bakery’i açmışlar.

Enteresan örnekler
Burası hem sağlıklı tam buğday, çavdar ve ekşi mayalı ekmek üretiyor hem de glütensiz gıdalar yapıyor. Sabahları en önemli kahvaltı çeşitleri, ailenin köklerinin Rize Hemşin’e dayanmasından ötürü Aydar Yaylası’nın eteklerinden gelen malzemeyle yapılan lezzetler oluyor. Ayrıca ilk defa rastladığım iç hoğiç yani pırasalı mısır ekmeğinin pancar ve süzme yoğurtla servis edildiği tabak, son derece enteresan bir Karadeniz mutfağı örneği olarak seçilmiş.



Çok tercih edilen bir başka tatsa keçi peyniri, pancar, füme antrkot ve çırpılmış yumurtayla yapılan ekmek üstü açık tost. Salatalardaysa karabuğday ve elmayla yapılan salata favorim oldu. Maş fasulyesi, greyfurt ve pancarla yapılanaysa lor ve nar, çok yakışmış. Tostlardaysa, Hemşin’den gelen özel kavurmayla yapılan ve bölgenin adıyla anılan çok tercih ediliyor.

Özgün lezzetler
Bir de İstanbul’da çok rastlamadığım bir tat olan ve mısır unundan yapılan kete, Hemşin helvasının kek hamuru içine konarak bahçe şeklinde pişirilmesiyle oluşuyor. Belirli günlerde misafirleri, sırf bunun için geliyorlarmış.
Tatlılardaysa son günlerin modasına uyulup San Sebastian cheesecake menüye eklenmiş ancak Karadeniz’e özgü bir yemek sonu lezzetini o listede görebilmeyi beklerdim.



Sonuç olarak genç nesil, ikinci ya da üçüncü kuşak diyelim isterseniz, aynı sektörde çoğunlukla ailelerinden başarılı oluyorlar. En önemlisi de gittiğim her defasında hepsinin işlerinin başında olmaları.