Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BODRUMUN YENİSİ: TEVAZU
Bodrum merkezde en sevdiğim adres olan Körfez Balık Lokantası’nın spesyali peynirle doldurulmuş kabak çiçeği kızartmasıyla, lor peynirli sıcak ot kavurmasını yiyip, bir aperatif alarak Ali Subaşıoğlu’yla sohbete daldım.
Ardından baktım ki, saat hâlâ yemek için uygun, epeydir gitmek istediğim bir mekan olan Tevazu ’ya uğramaya karar verdim. Masaya gelen su sürahisi ve kadehlerdeki retro hava bana çocukluğumu hatırlattı. Oturduğum masanın üzerindeki Bodrum limonu ağacı altında kirazlı semizotu salatası yerken, müziğe kulak verdim. 60 ve 70’li yılların unutulmaya yüz tutmuş parçaları, içeri girdiğinizde kışın kullanılan salondaki gramofonlar, eski televizyonlar, eski İstanbul evi perdeleriyle Neyzen Tevfik’in veciz cümleleri var. Duvarlar eski kapılarla dekore edilmiş, bu da mekana ayrı bir sıcaklık katmış.
Kısacası Tevazu insanı oturur oturmaz bugünden alıp 40-50 yıl geçmişe götürüyor.
Enfes lezetler...
Mekanın belli bir menüsü yok. Serap hanım haftanın belirli günleri Bodrum merkez, Yalıkavak ve Turgutreis’teki pazarlara gidiyor, yerli esnaftan alışveriş yapıyor, onların bizzat ektiği meyve ve sebzeyi almaya gayret ediyor. Peynirini yine hijyenini denetlediği bir imalathaneden alıyor.
Günlük olarak ne pişireceğine o sabah karar veriyor. Gittiğim gün menüde patlıcan söğürtme, gambilya fava, kabak sıyırma, tarçınlı barbunya pilaki, semizotu salatası, sıcak Bodrum otları kavurması ve yabani midyeli pilaki vardı. Fakat bütün bunlardan sonra tattığımız dereotlu ve taze mini yeşil soğanlı ciğer güveç hepsinden nefisti! Ayrıca koç yumurtası kavurmayla, kereviz sapıyla yapılan kavurma da enfesti... Pırıl pırıl mutfağıyla gerçek bir aile işletmesi olan Tevazu, umarım uzun soluklu olur diyerek, bu kısmı noktalıyorum.

BÖLGEYE YAKIŞMAYAN DURUMLAR
Yemekten sonra gece geç vakitte Neyzen Tevfik Caddesi’nde bir yürüyüş yaptım. Maalesef bu caddede yürürken zaman zaman kulaklarınızı tıkamak zorunda kalıyorsunuz, etrafta şişeler ellerinde içki içenler, dilenenler ve uygunsuz şekilde kulüplerini tanıtmaya çalışanlar... Hâsılı Bodrum’a yakışmayacak birçok manzara mevcut.
Son Bodrum seyahatimde yeni Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın icraatlarına başlaması beni memnun etti. Gazetemizdeki beyanlarını hem yapıcı hem de doğru buldum. İnşallah bu icraatlar, bahsettiğim sorunlara da süratle çözüm getirir.