Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bizim cumartesi kahvaltı grubu sevgili dost Fikret Ercan önderliğinde bu hafta Rumelihisarı Nezih’de toplandı. Benim ilk gidişimdi. Enbe Orkestrası’nın şefi Behzat Gerçeker tam masaya gelecek yemeklerin nefasetini anlatırken, meslektaşı Tayfun Topal’ın kendisinden daha yakışıklı kardeşi İbrahim Topal yanıma geldi ve bana tek kişilik dev ordu Galip Öztürk’ü tanıştırdı.

Öztürk, Güneydoğu’nun en zengin mutfağına sahip Gaziantep’te yemek kültürünün içinde doğup büyümüş ve kartal gözleriyle her yeri devamlı kontrol altında tutan aşçılık kökenli bir işletme uzmanı.

Haberin Devamı

Size Nezih’e gelip masaya oturmak düşüyor; ne garson çağırmak, ne de çay istemek var. Her şey bir sistem dahilinde ilk beş dakikada masanızda oluyor.

Kahvaltılıklarda dil peyniri, böğürtlenli lor, beyaz peynir, tereyağı, süzme ve petek bal, Bodrum mandalina reçeli ve vişne reçeli temeli oluşturuyor.

Yine muhteşem bir tat olan nohut piyazı, Antep yöresinin kırma çekirdeksiz yeşil zeytini, yeşillik tabağı, domates, salatalık söğüş, ailenin bağında yetişen hönüsü üzümünün güneşte kurutulması sonrasında fırınlama metoduyla yapılan pekmez ve de ayrılmaz parçası tahin, yöresel peynir, pişi, semsek böreği, kiremitte peynir, sahanda sucuk, yumurtalı ekmek, bazlama köy ekmeği, menemen, patatesli sebzeli yumurta, ıspanaklı peynirli gözleme ve son olarak da katmer. Kullanılan tüm mamuller, ailenin kendi üretim tesislerinden pazartesi günleri geliyor.

BOĞAZ’DA KAHVALTI: NEZİH
Mekanın mutfağı herkese açık

Üç yıl önce Kozyatağı’ndan Boğaz’a taşınan Nezih, Tayfun Topal, Galip Öztürk ortaklığıyla gün boyu misafirlerini ağırlıyor. Mutfak açık ve gözler önünde... Servis Veysel Aktaş ile İlyas Demir’e teslim. Denize nazır masaları isteyen misafirler, o ilk masaları ancak 2 - 3 hafta sonrası için ayırtabiliyor.

Mekanın bu müthiş kahvaltısı, kebab yemeklerinin önüne geçmiş. Şimdi o meşhur kahvaltıda yer alan bazı özel lezzetleri yakından tanıyalım:

1- Nohut Piyazı: Kemik suyunda haşlanmış nohut, limon tuzu, pul biber, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, taze kırmızı biberle karıştırılıp masaya getirilirken nar ekşisi ve Nizip’in sızma yağıyla buluşturuluyor.

Haberin Devamı

2- Pişi:Güney Anadolu bölgesinde yapılan ve çok popüler olan yağda kızartılmış hamur.

3- Yapma:İnce bulgur ve baharat çeşitleriyle yapılan bir çeşit hamur kızartması. (içli köftenin dışı)

4- Katmer:Kağıt inceliğinde hamurun içerisinde şam fıstığı, sade yağ ve kaymak odun fırında pişiriliyor ve servis ediliyor.

BOĞAZ’DA KAHVALTI: NEZİH