Serfiraz Ergun

Serfiraz Ergun

serfiergun@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin başkenti Washington D.C.’ye hiç gittiniz mi? Kuzey Virginia ve Maryland eyaletleri ile kuşatılmış; bakanlıkların, Beyaz Saray’ın, Senato’nun, anıtların, barların ve tabii kuzeyinde daha çok başkentte çalışan devlet görevlilerinin, güneyinde ise daha çok zencilerin oturduğu, bir zamanlar suç oranı çok yüksek olan sokaklarıyla, küçücük bir kent.
Tüm D.C. altüst oldu ve daha da olacak. Bütün Cumhuriyetçiler kenti boşalttı, yerlerine Demokratlar yerleşti. Kentte bir heyecan bir heyecan, çünkü Barack Obama yemin edip görevine başladı. Yemin töreninde yaptığı konuşmada da söylediği gibi henüz 60 yıl önce babasına bir restoranda servis bile yapılmayan Barack Obama süper güç Amerika Birleşik Devletleri’nin 44. başkanı oldu. Amerikalılara vaat ettiği ‘değişim’di.
Başkanlık koltuğuna oturmadan önce son üç gününü; Kennedy’nin de mezarının olduğu Washington’un askeri mezarlığı Arlington’nu ziyaretle, 19. sokakta, Beyaz Saray’a çok yakın bir kilisede duayla, hastanelerde yatan savaş yaralılarını daha sonra da seçimlerdeki rakibi Cumhuriyetçi Mc Cain’i ziyaretle geçirdi.

Ufak tefek aksilikler

Kilisedeki rahip; “Tanrı seni yalnız bırakmayacak” dedikten sonra korodaki çocuklar da “Martin Luther King, Barack Obama koşsun diye yürüdü, Barack Obama da çocuklar uçsun diye koşacak” diye gospeller söyledi.
Pazar akşamı Washingtonlular ve tabii ABD’nin dört bir yanından gelenler Lincoln Anıtı ile Washington Anıtı arasındaki havuzun iki yanında, soğuktan korunmak için kaşkollarına sarınmış, ağızlarından buharlar çıkarak toplandılar, “Biz Bir Bütünüz”, “We are One” konserini dinlemek üzere. Konser tam ‘siyah beyaz’dı. Siyah bir şarkıcının yanında mutlaka bir sarışın vardı, siz de izlemişsinizdir NTV’nin canlı yayınında. Sanki Missisipi Yanıyor filminde izlediklerimiz ABD’de yaşanmamıştı.
Bruce Springsteen, Beyoncé, Garth Brooks , U2’dan Bono, Stevie Wonder ve Shakira gibi sanatçılar Lincoln Anıtı’nın önündeki merdivenlerde sahne aldılar; Başkan, ailesi, yardımcısı Biden ve eşi zaman zaman şarkılara eşlik ettiler, özellikle de Pete Seeger “This land is your land , this land is my land from California to the New York Island-bu topraklar senin, bu topraklar benim; Kaliforniya’dan New York Adası’na kadar” diye seslenirken. Yemin gününe eşi Michelle ile dua ederek başladı Barack Obama. Birtakım aksilikler de olmadı değil.
Yemin töreni kapsamında verilen bir öğle yemeğinde beyin tümörü tedavisi gören Demokrat Senatör Edward Kennedy fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Lincoln’ün incili

Michelle Obama Kübalı modacı Isabel Toledo’nun diktiği limon yeşili elbise, pardösü takımı ve çimen yeşili deri eldivenlerini giydi; Barack Obama, Abraham Lincoln’ün 1861’de başkanlık yemin töreninde üzerine el bastığı aynı İncil’e el basarak yemin etti; Obama ve Biden, yeşilli ve kırmızılı giysileriyle eşleri ile birlikte; helikoptere binen ve emekliliklerini geçirmek üzere Texas’a giden Bay ve Bayan Bush’a el salladılar. Açılış konuşmasında ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama’nın ilk işi : “Üzerimizdeki tozu pası silkip, kendimize çekidüzen verip hemen işe koyulmalıyız ”demek oldu.

Haberin Devamı

İstanbul’dan Natalie Cole geçti
İstanbul’dan ünlü efsane ABD’li caz piyanisti ve besteci Nat King Cole’ün kızı Natalie Cole geçti. Natalie Cole, Fransız Allianz Sigorta Şirketi’nin davetlisiydi. Davetliler arasında Koç Grubu tüm ekip oradaydı; Rahmi Koç, Azize Taylan, Semahat ve Nusret Arsel, Bülent ve Vera Bulgurlu... Gecenin amacı şuydu; Türkiye’de 20 yıldır Koç Allianz olarak çalışan sigorta şirketi artık ayrıldı ve sigortacılık faaliyetlerine Allianz markasıyla devam edecek. Allianz Avrupa Başkanı Enrico Cucchiani konuşmasına sunucu Jülide Ateş’e iltifatlar yağdırarak başladı. Cucchiani iltifatlarını bundan sonra Rüştü Saracoğlu’na, Koç Grubu’na ve özellikle de Rahmi Koç’a yöneltti. “Bugün bizim için önemli bir gün; çünkü Obama yemin etti ve biz Koç’suz heyecanlı bir yolculuğa çıkıyoruz Türkiye’de” dedi.