Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRT Müzik kanalını şöyle özetleyebiliriz: İyi işlerin çok fazla program içinde harcandığı müzik kanalı... Bir doluluk var. Daha sade bir yayın akışı; ha bir de daha kaliteli bir yayın gerek. Ayrıca yayın HD olsun artık.
İste TRT Müzik’in iyi işlerinden biri bu akşam ekrana geliyor. Bülteni beni çocukluğuma götürdü. Ortaokuldan başlayan bir kayıt dönemim vardı evde. Davul, babamın plastik benzin bidonu, annemin dikiş kutusu, çatallardan oluşan ziller ve yine antika değerinde ama çok tok ses veren küçük koltuktan oluşurdu. Fazlı gitar sesini mikrofonu piyanonun içine sokarak, volümü sona getirirek çıkartırdım. İki teyp kullanırdım. Bir bende vardı, biri bizim komşunun oğlu Turan’da. Üst üste kayıt yapardım. Kalite konusunda da iddialıydım. Seslerin tınıları vs. üzerine uzmanlaşmıştım. Bana çok şey kattı bu çalışmalar. Peki bunları bana ne hatırlattı?

GÜVERTE DEMİRİYLE TÜRKÜ
Doğal seslerle üretilen bir müzik programı başlıyor TRT Müzik’te; ‘Doğanın Türküsü’... İlk programda ünlü ‘Hasretinden Yandı Gönlüm’ parçası, bir vapurdaki tüm araçlardan yararlanılarak çalınacak. Vapur korkulukları, can simidi, güvertedeki demirbaşlar...
Bu doğal orkestraya Ali Koç flütle eşlik edecek. Ekranda ender rastlanacak bir program. Meraklıları 13.30’da TRT Müzik’te olsun.

Haberin Devamı

OTELİ ANTİKAYLA DOLDURMAK

Artı Bir kanalında sosyete ve iş dünyasının ekrana geldiği bir magazin programı ‘Tatlı Hayat’.
Ünlü Türk ressamlarının eserlerinin yer aldığı bir müzayede öncesi düzenlenen kokteylle ilgili bir haber vardı. İşadamı Recep Tanrıverdi de katılanlar arasındaydı.
“Ev sahipliği yapacağı büyük müzayedenin heyecanını yaşıyor” diyerek kendisiyle kısa bir söyleşi yapıldı. Tanrıverdi ‘müzayede merakı’nı şöyle dile getirdi: “Muhtelif sanatçıların resimlerini yıllardır alıyorum. Objeleri alıyorum. Bunlar çok prim yapıyor” dedikten sonra oteline geldi konu: Shangri - La Bosphorus Beşiktaş... “Oteli tamamen klasik yaptık. Klasik olduğu için tamamen antikayla doldurduk. Muhtelif yerlerde antika resimler ve objeler astık” dedi.
Otele gitmedim, bilmem gider miyim? Recep Bey 33 yıldır değişik koleksiyonlar yapıyor. Yani bu işe meraklı ve seviyor. Ama bir de bu söyleşideki Recep Tanrıverdi imajı vardı...
“Antika toplarım” ya da “Bunlar iyi para eder” yaklaşımı, bende; Recep Bey’in, kokteylin yapıldığı mekanın önünde bir kamyonunu beklettiği ve duvarda ne kadar resim varsa doldurup götüreceği havasını verdi. Prim yapan ne kadar resim, obje varsa topluyordu çünkü.
Antikayı sevmekle doldurmak arasında ince bir çizgi olduğu kanaatindeyim.
Bende de bir Fikret Mualla var, Recep Bey alır mı?

Haberin Devamı

RTÜK BU DİZİYİ NE YAPARDI?

TV2’nin yayın planına aldığı ‘Arkadaştan Öte’ adlı filmin fragmanına RTÜK’ten ceza geldi. RTÜK’te sadece üye Ali Öztunç karşı çıkmış. Gerekçe, ‘gençlerin zihinsel gelişimini engelleme’... RTÜK’ün ceza serisi çoktan başladı. Bundan tek anladıkları ‘cinsellik’. Rüşvetin alıp başını gittiği, her gün haberlerde öldürülen kadın görüntülerinin yer aldığı, “Hain”, “Ahlaksız”, “Yalancı” nidalarının siyaset ve devlet yönetimine egemen olduğu bir toplumda ‘ahlak’, cinsellikle temizlenmeye çalışılıyor.
Brezilya’nın en büyük televizyon ağı Rede Globo’da yayınlanan ‘Amor A Vida’ en çok izlenen pembe dizi. Homoseksüel bir çiftin hikayesini anlatıyor. Bizde sadece konusu yeter. Eskaza bizde bir kanal çok izleniyor diye alıp yayınlasa ne olurdu? Tahmin etmek zor değil.
“En çok ceza ‘gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi’ maddesinden gelir” diye yazmıştım 2014 için. Sanırım bu öngörü gerçekleşecek.