Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu içki buzlama işine taktım... FOX’ta ‘Aşk ve Yaşam’ filminde şaraplı masa sahnesinde buzlama yapıldı. 19. Yüzyıl, büyük masalarda şarap içerler... Filmde hani içkiye özendirecek bir durum yoktur! FOX “Aman ne olur ne olmaz, yok çocukların ayakta olduğu saat filan derler, basarlar cezayı” diye düşünerek, buzlamış. RTÜK “Yok valla ceza vermem” diyor ama bir yandan da “özendirirsen karışmam” diyor.
Bütün bunlar aslında ‘ideolojik’! Bir filmi hem de en çok izlenen zamanda ‘buzlamak’ ne onur kırıcı bir durum. Ve bu buzlanmayı içselleştiren bir yayıncılık nasıl da sansürle kol kola yürür. Biz, buzlanmasa “Niye buzlamadılar acaba?” diyecek kadar şartlandırılmışız.

Haberin Devamı

YEŞİLAY KULLANABİLİR!

‘Poyraz Karayel’de ‘Begüm’ kendini yeniden içkiye veriyor. ‘Sinan’ babasının yanında kalmak isteyince dünyası yıkılıyor, haydi bara. Viski bardağına bakıyor içine atılan buzlar sonra karıştırma sesi...
Buzlama yok. İçkinin kötü olduğunu anlatan bu sahneler için böyle bir tedbir (!) düşünülmemiş. Çünkü o saatte ayakta bu diziyi izleyen veletlere, kötü örnek olabilecek bir sahne yok. Bilakis ‘Begüm’ün iyice kafayı bulduktan sonraki durumu genç nesli ‘içkiden uzak tutacak’ zorunlu yayınlar kategorisine bile
girebilirdi. Yeşilay bu görüntüleri
kullanabilir mesela!
Dizimizde rakı içilmektedir fakat ‘sek’ olarak servis edildiğinden, ispatı hayli zordur! Yani oradan yırtmaktadır.

FINDIK FISTIK BORSASI!

Zafer Kiraz TRT’ye döndü. TRT Haber’de ‘Son Nokta’yla karşımıza çıktı.
Tartışmasız ekranın en iyi spikerlerinden. Kemal Kılıçdaroğlu, Giresun ve Ordu’da konuştu bunun haberini veriyor Kiraz:
“CHP lideri, Giresun’da Karadeniz’de dünya fıstık fındık borsasını kuracaklarını açıkladı.”
Haber bitti. Kiraz aynı ses tonuyla “Fındık borsası dedi, fıstık borsası demedi. Bu yanlışlıktan dolayı özür dileriz.”
Kılıçdaroğlu söylemedi siz söylediniz
zaten! Olur böyle arada. Sunum hoştu.

MUHAFAZAKÂR TÜY DÖKÜCÜ REKLAMI

Samanyolu kanalında reklamlarla
‘içerik’ arasında epey bir çelişki mevcut.
Kanalın hiçbir zaman ‘eğlence programı’ olmamıştır. Şarkı söyleyen, dans eden kadın figürü olmamıştır. Koku ve parfüm reklamlarıyla bu tabu yıkılıyor. Hatta Adriana Lima, tüm ‘seksiliği’yle Samanyolu ekranında arz - ı endam ediyor.