Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen pazar yazımda Fransa’da yayınlanan 40’a yakın dizinin 400 küsur kadın ve erkek karakteri üzerine yapılan bir araştırmayı yazmıştım. Çoğunlukla ortak noktalarımız var. “Daha özele inelim” dedim ve bu piyasanın havuz başındaki isimlerinden birine bu araştırmayı değerlendirmesini istedim.

BAŞROL ÇOĞUNLUKLA BEKAR
Dizilerdeki kadın karakterlerin yüzde 40’ı evli, yüzde 26’sı bekâr.
Fransız RTÜK’ü CSA’nın yaptığı araştırmada böyle bir sonuç çıkıyor. Bizde başroldeki kadınların çoğunluğu bekâr. Evli bir kadına aşk yaşatmak biraz zor!
Son dönemde, bizim dizilerimizde de kadın karakterler daha çok dul ve çocuğu için her türlü fedakarlığı yapan anaç, karakterlere dönüştüler. Verilen örnek diziler; ‘Karadayı’, ‘Kuzey Güney, ‘Ezel’, ‘Yalan Dünya’, ‘Galip Derviş’, ‘Kara Para Aşk’, ‘Kurt Seyit’, ‘Aramızda Kalsın’, ‘Kaçak’ ve ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’...

EVLİLER İKİNCİ ROLLERDE
Uzmanımızın bir saptaması daha var:
“Dizideki diğer karakterler de genelde evli oluyor.” Yani bizim dizilerde dul başroller, yan rollerdeki evliler ile dengeleniyor.

BİZDE KADIN SADIK
Hazırlanan araştırmada yabancı dizi kadınları ile bizim kadınların örtüştüğü nokta: Kadın sadık, erkek çapkın.
Kendisi, yerli dizilerimiz için “Sadakat anlamında bizde de aynı... Kadınlar sadık. Zaten ihanet, cinayeti getiriyor” diyor.

BAŞTAN ÇIKARAN KADIN
Bu konuda bizde şöyle bir durum var:
“Erkekler genelde gaflet anında karşısındaki kadının ayartmasıyla ihanet ediyor.
Yani yine bir başka kadın karakter suçlanıyor. Erkek genelde pişmanlık yaşıyor...”

CAZİBE EŞİTTİR BAKLAVA GÖBEK
Yabancı dizilerde kadın cazibe merkezi. Bizde uzmanımız tam tersi olduğunu söylüyor: “Erkek başrol daha cazip ve çekici olmak zorunda. Bu yüzden bizde ağırlıklı dünya güzeli ya da Türkiye güzeli seçilen erkek oyuncu sayısı daha fazla... Örnekler ortada; Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, Çağatay Ulusoy, Burak Özçivit...”

BİZDEKİ ERKEKLER DE DUYGUSAL
Fransa’daki araştırmada dizilerin ‘duygusal kadın’ karakter oranı neredeyse yarısında kadınlara verilmiş.
Uzmanımız: “Durum bizde de aynı. Belki farklı olabilecek ayrıntı, aşık erkek karakterinin neredeyse kadın karakterler gibi duygusal, romantik ve kırılgan gösterilmesi...”

KÖTÜ KADIN CİNSELLİĞİ YAŞAR
‘Cinsel özgürlük’ araştırmasında dizilerin bunu erkeklere teslim ettiğini gösteriyor. Bizde de durum aynı. Bir fark; “Dizide kötü karakteri oynuyorsa durum değişik; ‘Aşk-ı Memnu örneği’...” diyor uzmanımız.

ÇIPLAKLIK; ERKEĞİN ÜST KISMINDA
Araştırmada yabancı dizilerde ‘soyunan kadın’ oranı yüzde 9’a çıkıyor. Erkeklerin ise yüzde 0. Uzman yorumu:
“Bizde çıplaklık sadece erkeklerde üst kısım çıplaklığı ile sınırlı. Bizimkiler ağırlıklı model olunca tabii bu kaçınılmaz oluyor.”