Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Artık eline kasedi kapan Arap ülkelerinin yolunda. Daha doğrusu ilk kapı orası oluyor. Daha sonra Avrupa yönüne doğru gidiyoruz. Latin Amerika da bizi bekliyor. Çünkü onların ‘pembe dizilerinin’ karakterleri, diyalogları vs. hepsi acayip uyuyor bizimkilerle. Kervana ‘Sevda Çiçeği’ de katıldı. Yasemin Hadivent ile Gökhan Özen oynuyor. Orta karar bir dizi. Bu da gösteriyor ki, pazarlama işini bildikten sonra ‘Türk dizileri’ dünya televizyonlarında ‘Güney Amerika’ tekelini kırmış durumda.
Yasemin Hadivent anlaşılan ‘en taze güzelimiz’ oluyor. Araplar kendisini çok beğenmiş. Dizide Leyla olan Hadivent, dublajla ‘Laila’ olmuş. Bu da gayet normal.
Peki tüm bunlardan dizi yapımcı ve oyuncaları ne kazanıyor? Ya da bu alışverişten kim karlı çıkıyor? Diziyi yayınlayan kanal galiba! Oyuncular şan ve şöhretleri ile karınlarını doyurmakla yetiniyor. Eh, buradan 1-2 reklam filmi, işte o ülkelere geziler dışında fazla bir şey kazanmıyorlar.

Haberin Devamı

ÇİNLİ KAYANANALAR BAKALIM NASIL?
Global Agency, ‘Gelinim Olur musun?’u 23 ülkeden sonra Çin’e de sattı. Hazırlanan basın bülteninde “Artık 1.5 milyar nüfuslu Çin’i karıştıracak kaynanalar dönemi başlıyor” deniliyor. Tabii tanımıyoruz Çinlileri. Bizim kadar dedikoducu bir millet mi bilmiyoruz. Kaynana kavramı nereye oturuyor onlarda, kendileri keşfedecekler. Formatı aldıklarına göre vardır bir bildikleri...

DiZi SEKTÖRÜNDE iHRACATÇI OLDUK AMA

SABAHA KADAR ‘YEMEKTEYİZ’
Show TV bugünden başlayarak üç gün üst üste ‘ünlülerin yemek kavgalarını’ ekrana getiriyor. ‘Yemekteyiz’, ‘Yılbaşı Özel’ bölümüyle geliyor. Kanalın da yılbaşı gecesinin flaş programı olacak. Faik Öztürk, Tuğba Özay, Ayşe Egesoy, Çiğdem Tunç ve Muammer Ketenci. Bazen sıktı, bazen bıktırdı, ama format olarak içinde barındırdığı ‘komşu bugün ne yaptı?’ merakı ile her daim ilgi alanını sürdürmeyi bildi bu yapım. Yani bizde iş yapacak bir format.
Bir dipnot; ben yeni uyandım açıkçası. Bu işin yabancı formatında işin içinde içki de var. Tabii içkiler içilince muhabbet daha bir ‘alkolik’ oluyor. Bizde kolayla idare ediliyor. Ama içkiye gerek kalmıyor tabii ki. Nasıl denir içmişten beter olabiliyorlar! Program bugün yarın ve cuma günü 15.20’de.

Haberin Devamı

BU DİZİ BİTMEMELİYDİ
‘Güneydoğu’dan Öyküler Önce Vatan’ yarın finali yapıyor. Daha doğrusu, erken bitiriliyor. Bence bu yılın şanssız dizilerinden biri. Güneydoğu’da yaşananları gündelik yaşamın içinden bakabilen, asker, PKK, kürtler vs birer birey olarak değerlendirme başarısını gösteren ender yapımlardan oldu. Bölgeyle ilgili diziler içinde en ayrıntılı, en gözlemci bakışı bizlere sundu. Devam etmeliydi. Hamasi laflara, şablonlara olabildiğince uzak durdu. Bitmemeliydi.

TRT ŞEŞ’TE ULUSA NASIL SESLENİLİR?
TRT Şeş’ten bir değişiklik geldi. Değişiklik ‘Türkçe’ geliyor. Yani ‘TRT 6’ diye. Program isimleri de biz anlayalım diye Türkçe yazılıyor. Parantez içinde de Kürtçe. Değişiklik saat 20.30’da ‘Ulusa Sesleniş’in yayınlanacağı yönünde. Parantez içinde ‘Banga Netewi’ yazıyor. Peki Başbakan nasıl seslenecek? Dublajlı mı, dublajsız mı?

YENİ YILA BİR KANAL HABER BÜLTENİ İLE GİRİYOR
Kanallarımız yeni yılın ilk saatlerini eğlence endeksli yapımlara ayırır. Bir kanal galiba sözkonusu geleneği bozuyor; FOX TV. Yeni yıla ‘FOX Gece Bülteni’ ile giriliyor. Bültende, Ankara Kızılay ve İstanbul Taksim meydanlarından canlı bağlantılar, yeni yıla giren ülkelerden kutlama görüntüleri, 2011’de doğan ilk bebek ve yılın ilkleri, gece boyunca yaşanan sıcak gelişmelerle 2010’un önemli olaylarının haber turu yer alacak. Yayın 23.30’da başlayacak.