Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Poyraz Karayel’de bir cümle. Hani şu meşhur televizyon hem eğlendirir, hem eğitir lafına denk düştü. Çok izlenen kanalda, çok izlenen zaman dilimindeki bir dizi. Bu dizinin içinde bir cümle. İsa’nın babasının öldürüldüğü ortaya çıkıyor. Çocuk, Taşkafa’ya soruyor; “Benim şimdi anneme sahip çıkmam lazım değil mi?” Taşkafa: “Sahip çıkmayacaksın, destek olacaksın. Sen ona, o sana. Annenin sana da, kendisine de sahip çıkacak gücü var.” Bu lafı senaryosuna böyle alacak dizi az bulunur. Töre ve namus cinayetlerinin çıkış noktası ‘sahip çıkma’yla başlar. ‘Poyraz Karayel’ senaryosu “Tabii evladım, annen sana emanet” diyebilirdi işin kolay yolu ‘beklenen’ buydu. Farkını ortaya koydu. Çok evde yadırgandı biliyorum. Olsun diziler, aynı zamanda böyle de eğitirmiş.

Haberin Devamı

Yeni oyuncular

Bazıları ‘yorgunluk gitsin’ bazıları ‘acaba reyting yükselir mi?’, kimi ‘hadi son bir hamle’ diye dizilere yeni oyuncu alır. Son dönemde ‘Kertenkele’ye,
Ümit Acar ve Korkmaz Aslan girdi. Ümit Acar, baba Kadri rolünde. Korkmaz Aslan, Almancı oyunculardan. Aslan, hayalet karakterinde. Kış Güneşi’ne Nesrin Cavadzade dahil oldu. Kadim’in öldü zannedilen kızı Efruz olarak karşımızda. ‘Paramparça’da genç oyuncu Efe Şenolsun Hazal’ın müzisyen sevgilisi rolünde. ‘Güneşi Beklerken’de Can karakterinde şahsen ben beğenmiştim.

Küçük gelinler ve din

CNN Türk’te ‘Tarafsız Bölge’de Ahmet Hakan sordu: “Peygamber efendimiz Hz. Ayşe dokuz yaşındayken evlendi. Bu bilgi üzerinden bunu meşrulaştırıyorlar.” Yani küçük gelinler durumu. Konuklardan biri Ankara İlahiyat Faklütesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, konuyla ilgili bir yazısından söz etti. “Yıllar önce yazdım. Birçok kaynak gösterdim. Hesap kitap yapmışlar. Hazreti Ayşe’nin evlilik yaşının 19’dan küçük olma ihtimalini sıfır buluyorlar” dedi. Aslında daha önemli bir noktayı şöyle söyledi: “Alimlerin bir bölümü diyor ki 19, diğer bölümü, hayır dokuz. 21.yy’da bize düşen, tercihte bulunurken akla, mantığa hangisi hitap ediyor kardeşim. Bunu seçemeyen bir müslüman toplumu, bırak burnu yerde sürtsün derim ben.”

Haberin Devamı

Hangi kanal?
Hangi kanal çok izlenen televizyon kanallarının din üzerine konuşan hocalarıyla örneğin Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün ya da Prof. Dr. İlhami Güler’in bulunduğu uzun bir tartışma programı yapar?
Süresi olmasın ve tüm etekteki taşlar dökülsün din adına.