Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öyle bir şarkı çıktı ki... “Biberine gazına copuna sopasına” dediler “Tekmelerin hasına eyvallah” çektiler. Hani bu çorbada bizim de tuzumuz bulunsun gibilerinden değil. Harbiden, ‘yeter lan’ gibi bir şarkı. Duman duman olalı bilmem bu kadar isyan etti mi? Bu şarkı unutulmayacak. Hatta klibi bile yapıldı. Ulusal Kanal’da hemen montaj masasında bol miktarda görüntüden seçilen bir toparlama yapılmış. İnternet ortamında benzer görüntülerden oluşan bu şarkı şimdiden efsane oldu. Zaten klip budur. Meydanlarda bundan böyle “Biberine gazına, copuna sopasına, tekmelerin hasına eyvallah eyvallah” diyecek. He bunu Power Türk yayınlar mı? Bilemem!

Haberin Devamı

BİRAZ HABER YAPALIM SONRA PENGUEN'E DÖNELİM

Durum şu; Türkiye kaynıyor. “Polis orantısız güç kullandı ama” diye başlayan yayıncılık vardı ekranda. Nagehan Alçı’nın “Toplumun belli kesimindeki AKP nefreti” diye sözünü ettiği belli kesimin oranı kadar mı yayın yapmaya karar verdiler acaba? “Aman daha fazla azdırmayalım provokasyon olmasın” dedikleri için mi?
Taksim’in polis tarafından terk edilmesi aşamasında baktım NTV ve CNN Türk canlı yayında. ‘Demek canlı yayın yapabiliyorlarmış’ diye düşündüm. Söz konusu kanallarda birçok arkadaşım, tanıdığım, gazeteci arkadaşlar var. Muhabirler alanda canla başla çalışıyor. Ama kardeşim izledim, gördüm ve hissettim. O çekingenliği, o panik halini hissettim yayınlarınızda. Biraz girer gibi oldunuz olaya sonra birden geri çekilme.
Merak ediyorum ‘Neler oluyor?’ diye. Soru bu kadar basit. Neler oluyor? Karşımda penguenler var. Hitler’in belgeselini de merak ediyorum tabii ki. Ama bu akşam değil, şu an değil. İstenildiğinde nasıl da hemen konuklar bulunup stüdyo hazırlanıp gün boyu yayın yapıldığı durumları biliyoruz. Pazartesi olsun, programlar başlasın konuyu işleriz hali de olmuyor ki.

AMAN PROVOKASYON!

A haber ‘pek sinirli’ geldi bana. “Provokasyon var, şu gazete gazı verdi” haberleriyle rahatsızlığını açıkça dile getirdi. Olabilir. En azından net söylüyorlardı. ‘Sosyal medya provokatörleri’ ana başlıkta; “Twitter’da yalan haberler bilgi kirliliği yaratıyor” deniliyordu. Sosyal medya adı üstünde... Suriye üzerine görüntüler nereden alındı bugüne kadar mesela? Neyse öyle görmek istiyorlardı yaşananları, bir provokasyon vardı. Avni Özgürel’e rastladım aynı kanalda. Bu kadar olay oluyordu (Reyhanlı ardından Taksim Gezi Parkı) “Bunlar tesadüf mü?” diye soruyordu; “Adı unutulmuş sol örgütler yeniden çıkıyordu bu bir tesadüf müydü?”. Avni Bey’in o kanalda tesadüfen bulunmadığı gibi yani...

Haberin Devamı

TRT HABER DURDU BİRDEN KIZIVERDİ

Uzun bir süre ses soluk çıkmadı. Başbakan açıklamaları vs. bir baktım birden Gezi Parkı’na ilgi ve alaka oluştu. Onların haberle-rinden bakınca ‘Vay be İstanbul’u ne hale getirmişler’ diye düşün-meden edemedim. Cımbız durumu. Böyle görmek istemişler. Gayet normal.

BEYAZ TV BAĞIRMAYA DEVAM

‘Dinamik yayıncılıkla dinamit yayıncılık’ arasında bir yerde bulunuyor. Bu kanalda hep bir bağırma hali var. Bağırmayan hiçbir konuk, kanalın kapısından giremiyor. ‘Taksim Gezi Özel’ yapmışlar konuklar özel. Biri Serdar Arseven. ‘Derin solun organizasyonu’yla başladı. Savcı Sayan vardı mesela o da bağırıyordu. Sinan Engin tonunda konuşuyor.

Haberin Devamı

YAYIN ARAÇLARINA HAKSIZ SALDIRI

TV8 aracının şoförü fena halde dövülmüş haberini aldım. NTV, Fox, Cihan Haber Ajansı araçları yerle bir edilmiş. Orada karşınızda kim var? O kanalın muhabiri canlı yayın aracının içinde görevini yapan emekçi arkadaş. Bu kabul edilebilecek bir şey değildi. ‘Satılmış medya’ başka cam çerçeve indirmek başka. Tepkini izlemeyerek koyarsın. Bu arada ana haber bültenleri arasında dikkat çeken bir yayıncılığı da Fox yaptı. Aracı devirirken bunu biliyorlar mıydı?

HALK TV PENCEREDEN CANLI YAYIN

Beşiktaş’ta büroları var. Pencereden naklen yayın yaptılar. İçeride ışığı söndürmüşler, kamera aşağıdaki polisleri çekiyor. Tam da büronun karşısında. Polis görüntüleri üzerine sohbet. Onlar da çekildiklerini fark ediyorlar karşı çekim yapıyorlar. Ümit Aslanbay’la Cüneyt Akman elde telefon pencerenin önünde konuşuyorlardı. O sırada sivil bazı kişilerin polislerin bulunduğu yere geldiğini gördüklerini söylediler. Sivil polislermiş. Yani vatandaş modunda gösterilerde yer alıyorlar mı? Kim bilir nasıl bağırıyorlardır?