Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İkizler Memo-Can’, bir Yeşilçam klişeler silsilesi olarak gidiyor. Olmazsa olmazı da, ‘fakirlik bir kaderdir’ hali... Melek’in Memo’yu kaçırdığı ortaya çıkıyor. Emniyette Melek, Onur’a (Burak Hakkı) ‘fakirliğin resmini’ yapıyor, “Bizim dünyamız küçüktür. Sizin oralarda kopan fırtınalar, bize uğramaz.” Aklıma gündüz kuşağı resmi geçidi geliyor. Ne hikayelerin, fantezilerin ve fırtınaların yaşandığı fakir (!) mahalleleri anlatır Esra Erol, Müge Anlı, Zahide Yetiş... Reyting konusudur onlar. Melek, fakirliğin halini öyle iki ayrıntıda anlatır ki devamında...
İstediği zaman çalışan TV
Melek, “Emekli bir televizyonumuz var, isterse çalışır. Gazete okuyorum ama kağıt toplarken, elime geçenleri” derken, Allah’ın fakirleri sevdiği, yine o ‘kaderci’ yorumuyla bizlere aktarılır. Ve devam eder, “Çocuğum olsun istedim. Allah’a dua ettim. Sonra dualarım gerçekleşti. (Memo’nun durumu) Bizim gibi fakirlerin duası kabul oluyormuş.” Duanın kabulünde bile sınıf farkı!
Benim fakirim, senin fakirin
“Yapma Melek” der Onur, “Benim tanıdığım fakir insanların hiçbiri çocuk kaçırmıyor.” Melek, arkada fonda biteviye keman soslu, ağlatan melodi eşliğinde, ‘fakirliğin resmini’ çizer, “Fakir tanımış olabilirsin. Ama fakirliği bilemezsin. Okula gitmek istersin, gidemezsin. Çocuğun iyileşsin istersin, doktora götüremezsin. Anne olmak istersin, bunun için tedavi olacak paran yoktur. Çocuk sahibi olamazsın. Fakirlik budur. Yapacak bir şey yoktur, alışırsın sadece...”
Bütün konuşmanın özeti, son iki cümlededir. ‘Fakirlik kaderdir’ özlü cümlesinde biter her şey... Bir de buna alıştın mı geriye acılı keman soslu melodi kalır. Fakirlik her daim olmalı ki, ağlayacak, üzülecek ve acınacak fotoğraflar olsun hayatta. ‘Kendi halimize şükür’ etmektir belki de fakirlik.
Tüm bunları ‘samimiyet’le anlatan
dizi ilgi görür. Yeşilçam kelime dağarcığını en iyi bilen isimlerden biridir Türker İnanoğlu... Onun rahle-i tedrisinden geçen dizi ‘en samimi fakirlik ve az ile yetinen mutluluklar’ halini verdiğinden izlenir. Cem Karaca,
‘Yoksulluk kader değildir’ dese de, bu isyanın ekranda arz-ı endam etmesi pek
istenmez, hoş karşılanmaz. Yakın
zamanımızın özeti budur.