Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rusya’daki Dünya Kupası maçlarının 4K yayınlarında renk sorunu yaşanıyor. Renk ölçümü, istenilen seviyede değil. Yayınları FIFA servis ediyor. Peki TRT’de 4K yayınları nasıl? Durumu yetkililere sordum...

TRT Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı Hikmet Kocaman, konuya ilişkin şöyle konuştu: “Söylenenler kesinlikle doğru. Bütün yayınların prodüksiyonunu FIFA yapıyor. Bize sinyal hazır geliyor. 4K yayınlarda renk sorunu ve özellikle pilot kamerada çok uzak açılı çalışma problemi yaşadık. Sıkıntıları FIFA’ya bildirdik ama bir düzelme olmadı. Diğer 4K yayınlayan ülkeler de bizimle aynı fikirde... Maalesef izleyiciler de bu sorunun TRT kaynaklı olduğunu sanıyor.”

Haberin Devamı

TRT 4K çekimleri beğenildi

Kocaman, “Dünya Kupası 2014 Final maçı ve EURO 2016’nın sekiz karşılaşması (açılış, çeyrek, yarı final ve final maçları) 4K yapılmıştı ve bu senekinden daha kaliteliydi. TRT olarak 2015/2016/2017 yıllarında Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi olmak üzere, yurt dışından en az 20 maçın yayınını gerçekleştirdik. Ayrıca İstanbul’da oynanan dokuz karşılaşmanın çekimini 4K yaptık ve diğer ülkelere de servis ettik. Çekimler, beğeniyle karşılandı ve izleyiciler 4K’yı çok net fark ettiler” şeklinde devam etti. Maçları 4K ile yayınlayan Alman SKY televizyonu da benzer şikayetlerde bulunmuş.

YENİ PAZARLARA AÇILIYOR

‘Diriliş Ertuğrul’un yayınlanan bölümlerinin pazarlama çalışmaları devam ediyor. Son olarak, Özbekistan Zor TV, Moldavya N4 kanalı ve Bosna Hersek Hayat TV, bu diziyi listesine ekledi. Ayrıca Moğolistan’ın NTV kanalı da projeyi satın aldı.

FIFA KUPADA 4K YAYININI BECEREMEDİ

HİNT PAZARINA GİRDİK

Hint dizileri, ülkemizde Kanal 7’de izleniyor. Hint pazarına kendi projelerimizi satmaya başladık. Hindistan’ın en büyük medya kuruluşu Times Internet, üç Türk dizisini aldı: ‘Cennet’ (Romanya, Litvanya, Kazakistan, Bulgaristan ve Gürcistan’a satıldı), ‘Cesur ve Güzel’ (70 ülkede gösteriliyor) ve ‘Yeni Gelin’... (Doğu Avrupa, MENA ülkeleri Güney Doğu Asya ülkelerine satıldı)

DÜZELTME: Dün yazımda ‘1971 yılına ait ‘Köpekler’ filmi’ yazılmış. Doğrusu, ‘filmin ikinci çevrimi, 2011’ olacak.