Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Karaman Ermenek’teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçinin son durumları bu yazı yazılırken belli değildi.
Kazanın meydana geldiği akşam televizyon kanallarından küçük ayrıntılar...

GAZ DA, SU DA TEHLiKELiYMiŞ
Gecenin özeti:
‘Madenlerde gaz kadar su da tehlikeliymiş’ bunu öğrendik!

TORBA YASADAN SONRA AÇILDI
Ulusal Kanal’da Metin Oğuz (Maden uzmanı) “Maden ocağı torba yasa çıktıktan sonra yetersizlikten kapatılıyor. 1 ay kapalı kalan ocağın yeniden tesis edilmesi gerekir. Bu terkedilmiş ocak bir ay içinde su doldu, kullanılmıyordu” dedi. 10 yıllık sondaj uzmanı olduğunun da altını çizdi.
TRT Haber’de, bu madenin daha önce ceza aldığını ve 15 gün önce tekrar işletmeye açıldığı söylendi.
‘Yarından Önce’de Gökhan Gökçe “Yeniden işletme başladığına göre, tespit edilen eksikliklerin giderilmiş olduğunu varsaymamız gerekir” dedi.
‘Öyle varsaymayan’ bir uzmana denk geldim; 24 TV’de Oğuz Şimşek (maden uzmanı) ‘Moderatör Gece’de “Özel sektör sondaj maliyetlerini almak istemiyor” diye noktayı koyuyordu.
Ekonomik işletme mantığı yani!
NTV’de Kaan Özdemir (İ.Ü. Maden İşletme Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi) işletmelerin ‘normal referans maddelerinin kontrollerinin yapıldığını’ söyleyerek; “Etrafında ne var, çevre faktörleri nelerdir bunlar konuşulmaz, hiçbir zaman değerlendirilmez” dedi.
Tespit edilen eksikliklerin içine çevre faktörü vs. girmiyor, sonuç böyle oluyor!

YEMEĞİ BİR YUMURTA!
“Madende yemek yenmeseydi olmazdı” lafları ortaya atıldı. Metin Oğuz “Madencinin bir çıkını vardır, içinde bir iki haşlanmış yumurta, domates ve ekmek olur.
Sadece 20 dakikalık bir mola verilir” diyordu.

MADEN YETKİLİSİNE FIRÇA
Habertürk’te Şahin Uyar, (Maden yetkilisi) Balçiçek İlter’e anlatıyor: “Şu ana kadar bu ülkede yaşanmamış bir olay.” Balçiçek İlter’in “Başa gelecek kazalar ve bunun tedbirleri anlatıldığında bu konuşulmaz (Yani bu kadar büyük su basması öyle mi?) sorusuna, “Bu kadar büyük bir suyun gelmesi mümkün değil...”
E geldi işte...

ÖZEL SEKTÖR EKONOMİK BAKAR!
Nedret Durukan (İstanbul Maden Müh. Odası) “Özel sektör daha ekonomik olanı seçerken, önce güvenlikten vazgeçer” dedi CNN Türk’te Emin Çapa’ya...
Madenlerde ‘Su tahliyesi ve su için alınacak tedbirler’ diye ders okutuluyormuş.
Bu bilgiyi kaza vesilesi ile öğrendik! (Aynı programda sayın Durukan söyledi)

10 BİN TON SU BOŞALIR MI?
10 bin ton su, ocakta biriken suyun miktarı... Korkunç bir rakam. İstanbul Belediyesi’nin gönderdiği tulumbalar su çekiyor.
Bu çalışma ‘kurtarıcı bir çözüm’ olarak sunuldu. 24 TV’deki ‘Gece Moderatör’de Oğuz Şimşek bir rakam verdi: “Bu tulumba saatte 540 ton su çekebilir. Bütün suyun tahliye edilmesi 20 saat sürer.”
Bir noktayı da belirtti: “Bakan söyledi her saat başı 2 metre su yükseliyor.”
Yani bu durumda boşaltma da hikaye!

RİVAYET OLUNUR Kİ...
TRT Haber’de Emekli Başmüfettiş ve Maden Mühendisi Mehmet Bingöl kurtulma ihtimalleri üzerinde duruyor. ‘Kör bacaysa, su alttan gelse bile yukarıdaki hava ile işçi, yaşam alanı bulabilir...’ Bu bir varsayımdı.
Bir hikaye anlattı: “Zonguldak’ta böyle bir şey olduğunu duymuştuk. Arada işçi kalmış, kaç gün kaldıysa saçları bembeyaz oldu diye duymuştuk...”
Kazada saçları beyazlayan işçi efsanesi yani...
Ve... “Bilim insanları iş kazalarının tamamının önlenebileceğini söylerler...”
CNN Türk’te Kemal Bulut. (İş Güvenliği Uzmanı)