Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ben bu filmi çok gördüm... Özel televizyon tarihinin kaç aşamasında bu filmi izledik? Arşiv diye gösterdikleri görüntüler aslında bu gördüğümüz filmden kareler. Arşiv yazmasan ne olur?

Uçaklar, silahlar, dağlar, yüzler, gözler, anneler, tabutlar, molotof, yangınlar ve kül olmuş hayatlar...

Başbakan, Amerikan heyeti, kalaşnikof, polis, jandarma, yargısız infaz, postallar, karakollar, demeçler, Irak, Suriye, Kürt, Türkmen, Sünni, Şii, Katar, emperyalizm, petrol, silah tüccarı, İran, peşmerge, Barzani, Talabani, CIA, MİT, İsrail ve kameralar...

Haberin Devamı

Bugün, şu saat hepsi yeni çekilen filmde olması gereken yerlerde değiller mi?

Haber bültenindeki arşiv yazısını çıkarsan ne olur? O bomba, bugün mü atılmış yoksa, 10 yıl önce mi? Gazi Mahallesi’nde ne değişti? “Bir düşmanımız vardı, şimdi iki düşmanımız oldu” sözleri ekranda bolca tekrarlanıyor. Arşiv genişledi.

IŞİD, Kobani, doçka, bayrak, YPG, El Nusra, yeni harita, Kürdistan, koalisyon güçleri ve Suruç.. Bir şeyin arşiv olabilmesi için üzerinden 30 yıl geçmesi gerekiyormuş...

Bu kadar zamanımız yok bizim.

Arşivin de sabredecek gücü yok.

Her yeni görüntü, bir sonraki günün kopyası. Önümüzdeki 10 yılın belki de

arşivi, şimdiden hazır!

Biz ekranda, geçmişin ve geleceğin arşivini izliyoruz.

EKRANA BEKLİYORUZ
Tatildeki ‘anchorman’ ve ‘woman’ları ekrana bekliyoruz. Daha ne olsun ki, merak ediyorum ve bir bildikleri var diye düşünüyorum. Son zamanların en sıcak yazını geçiriyoruz, onlar da haklı!
BUZDOLABI BUZLANDI!
Televizyon tarihine geçecek bir görüntü.
Buzdolabını buzlayan dizimiz oldu. ‘İlişki Durumu: Karışık’ta ‘Can’, buzdolabını açıyor, bir şeyler içmek için ama dolap buzlu. İçinde ürün bol, gizli reklama girer diyerek, buzlamışlar!
Kanallar buna alıştırıldı. Bir buzdolabındaki ürünlerin kaçak reklam olması için ne gerekir? Ya da, oyuncu buzdolabını açmamalı mı? RTÜK, ‘Bunlar bilerek açıyor dolabı, kes cezayı mı’ diye düşünür? Gerçi şu sıralar kendi dertlerindeler. Bu rezalet bir durum. Bu örnek üzerinden televizyon kanalları, yeni seçilen üyelerle oturup konuşsunlar. Hatta,’nasıl buzsuz bir dizi, film izleriz’ standardını da netleştirmelerinde fayda var.
ANİMASYONCU TRT
TRT 1 cuma filmi olarak ‘Buz Devri’ (TRT’nin demirbaşlarından) animasyon filmini yayınladı. Pazar akşamı da ‘Gezegen 51’ vardı. Şu sıralar TRT ‘animasyon kanalı’ oldu.