Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

GERiYE DÖNELiM DiZiLERi




Yeni sezonun dizi modalarından biri flasback (geri dönüş) sahnelerin kullanımı. ‘Ezel’den sonra ‘Dizileri 80 dakika nasıl uzatırız?’ yöntemlerinden biri olarak kullanılmaya başladığı söylenebili. Yeni sezon dizilerinde de kullanılmaya başlandı. “Hangi dizilerde bu yöntem uygulanıyor” diye İnterpress Ajansı’ nın bir çalışması oldu.
En sık kullanılan diziler ‘Kuzey Güney’ (Kanal D), ‘Arka Sıradakiler’ (Fox), ‘Canan’ (Fox)... Arada bir kullanılan diziler; ‘Adını Feriha Koydum’ (Show TV), ‘Muhteşem Yüzyıl’ (Show TV), ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ (Kanal D), ‘Sakarya Fırat’ (TRT 1), ‘Gün Akşam Oldu’ (Show TV), ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ (TNT), ‘Al Yazmalım’ (ATV)... Dediğim gibi ‘bu bölüm de biraz geriye gidelim’ mantığı geçerli. Bir nevi uzun dizide zaman kazanmak üzerine kullanılan bir yöntem. Yani olsa da olur olmasa da hali. Geçmişte yaşanan ‘tecavüz olayı’ en çok kullanılan flashback temalardan biri mesela!


Haberin Devamı

TT ARENA ÇIKMAZI
Bu köşede de yazdım birkaç defa. Galatasaray’ın TT Arena’daki maçlarını izlemek bir işkence. Üzerinde durması zor bir sahada, futbolcuların çektiği çileyi biz izleyici olarak ekran başında sezon başından beri çekiyoruz.
“Yeni bir stadın zemini nasıl bu hale gelir?” sorusunun cevabı hep, “Üzerinde çok etkinlik yapıldı, onun için bu hale geldi “diyerek geçiştirildi.
NTV Spor’daki ‘Spor Merkezi’ programında konu gündeme geldi. Saha Hollanda’dan gelen çimlerin ekimiyle oynanabilir hale gelecekmiş bundan sonraki haftalarda. Bu iş için kulüp 300 bin euro ödemiş. Peki stat 15 Ocak 2011’de açıldı. Bir yıl bile olmadan nasıl bu hale geldi? Peki bugüne kadar neden beklendi?

Zemin nasıl düzelecek?
Zeminle ilgili daha önce yazdığım yazımın ardından bir elektronik posta geldi. TT Arena stadının zemini yapan firmanın bu konuda bir sorumluluğu olmadığı yönünde. Şöyle ki; arena tarzı kapalı statların kaybedilen çiminin yerine gelmesi normal bir stada göre 2-3 kat daha fazla zaman alıyormuş. Yoğun maç trafiğine maruz kalan benzer statlarda zemin kalitesini korumak için çim saha değiştiriliyormuş. 19 Mayıs törenleri ve ardından Bon Jovi konserlerinde yıpranan (bir de oynanan maçları katarsak 15 aktivite gerçekleşmiş üzerinde) zeminin değişmesi gerekiyormuş. Maliyet yüzünden bunun yerine iyileştirme yapılmasına karar verilmiş ilk aşamada.
Bir diğer konu kapalı statların güneş ışığı eksikliklerinin aydınlatma gereçleriyle karşılanması. Her zemin kullanımında üç gün yapılması gereken ışık takviyesinin de yapılmadığı iddia ediliyor.
İyileştirme yapılmış, bu sefer de yeterli ışık takviyesi gerçekleşmeyince saha bu hale gelmiş. Sonuçta Avrupa’da birçok arena tarzı stat var. Nedense bizimkinin başına geliyor tüm bunlar!



REHBERiM

İYİ BİR GERİLİM
1996 yapımı daha önce TV’ de oynamış bir film; ‘Göze Göz’. Sally Field, Kiefer Sutherland ve Ed Harris başrollerde. Rollerini hakkını vererek oynadıkları yazılmış internetteki yorumlarda. Bu akşam ‘heyecan isteyenleri’ tatmin edecek bir film. (TV8 /20.45)