Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Afyon Valisi’nin içki yasağı yargıya takıldı. Haber, Star Ana Haber Bülteni’nde verildi. Her haberde olduğu gibi konuyla ilgili görüntüler akıyordu. İçki olunca konu, dolgu görüntü herhangi bir yerde içki içenler oluyor. Ama hepsi buzlu. Tüm haber boyunca ekrana gelen görüntüler buzluydu.
İçki yasağı genelgesi yargıya takılmış. Yani içki içenler ‘ahlaksız’ olmuyor! Ama haber bülteni buzlayarak bu görüntüde yer alanları korumuş oluyor. Bir başka açıdan bakınca ‘sakıncalı’ hale de getirmiş oluyor. Haberde buzlamanın karşılığını iyi kavramak lazım. Star bu durumda içkinin zaten ‘zararlı’, içki içmenin de ‘kötü’ bir şey olduğunu anlatmış olmuyor mu? Bu haber ‘yılbaşında eğlendiler’ başlığıyla verilseydi buzlanmayacaktı mesela! Aynı eylem sakıncalı olmayacaktı.

Haberin Devamı

İŞÇİ EYLEMLERİ HABERLERDE YER ALIYOR MU?

2013’ün ilk yarısında, açılım, demokrasi, özgürlük, siyasete ilişkin haber, yorum, tartışma programlarında en çok duyduğumuz sözcükler. CNN Türk’te ‘Tarafsız Bölge’de Ahmet Hakan’ın teması ‘Demokratik Türkiye’ydi en son.
Bu demokratik ortamın, bir de isyan durumları hâlâ mevcut. Başka alanlarda, fabrikalarda mesela. Geçen çarşamba akşamı haber bültenlerinde PTT memurlarının yürüyüşü vardı. Ama aynı gün Yatağan’da 400, Mersin’de 500 işçi sokakta, fabrikalarının önündeydi. Ancak bu, hiçbir ‘çok izlenen haber bülteni’nde yer almamıştı.
Bu bir güne örnek. İşçilerin grev, eylem vs. haberlerinin sadece ‘olay çıktığı’ zaman verildiği bir televizyonun olduğu ortamda Türkiye demokrat olabilir mi? Bazıları “Etnik kimlik sorunu çözülsün, sınıf mücadelesine de sıra gelir” diyor! İşçileri hatırlayan üç kanal var; İMC TV, Halk TV, Ulusal Kanal. Ben en çok bu kanalların bültenlerinde görüyorum nedense!

SOLCU ÖĞRENCİLER ‘MARKETING’ UZMANI OLDU

YGS sınavı yapıldı. Haber bültenlerinde bir sahne, sınav haberinin önüne geçti. Neydi? Beş Devrimci Liseli (DEV-LİS) öğrenci, kendilerini zincirledi ve “Parasız eğitim” dedi. Haydaa, polis ekipleri orada; tabii bütün kanalların kameraları da. Zincirleri sökmek, yerlerde sürüklemek vs. her türlü ‘aksiyon’ mevcut sahneler, boy boy haber bültenlerindeydi.
Sanırım çocuklara fazlı kızan olmamıştır. ‘Parasız eğitim’ hep sıcak bir anlam ifade eder çünkü. Öğrenciler de kendi reklamlarını (bunu olumsuz anlamda kullanmıyorum) yaptı; hatta böyle devrimci liselilerin de olduğunu vatandaş öğrenmiş oldu.
Üniversitelerde 50 kişilik eylemler haftanın hemen her günü yaşanıyor. İktidar partisinin bir bakanı, bir milletvekili ya da bir bürokratı konuşma yapacaksa yumurta hazır. Atılsa da, atılmasa da kameralar orada, özel güvenlik orada; bir öğrenci ayağa kalksa üzerine çullanma operasyonu gerçekleşecek ve o akşam haber bültenlerinde kendisini seyredebilecektir genç. Hatta ailecek ve tüm apartman sakinleriyle birlikte.
Solcu gençlerin kendi mücadelelerinin anlatılmasında seçtikleri bu yöntem, şimdilik istedikleri gibi gidiyor galiba...