Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İnternette dizi devri başladı. Ya da daha önce mesela ‘youTube’ da milletin eş, dost, arkadaş toplayıp kamerayla yaptığı kayıtlar, bu işin başlangıcı mıydı? Ama söz konusu örnek profesyonel bir çalışmanın ilk ürünü. Çıkış noktası aslında yeni nesil. (Buna bilgisayarda zaman geçiren nesil de denebilir!) Dizileri internetten izliyorlar. Bunu keşfeden senarist Bilal Babaoğlu, tecrübesini ‘internet dizilerine’ vermiş. ‘Kurşun Yarası’, ‘Aşka Sürgün’, ‘Genco’, ‘Sil Baştan’, ‘Erkekler Ağlamaz’, ‘Kasaba’ gibi birçok dizinin senaryo yazarlarından biri olan Babaoğlu, “Kendi işimizi, kendimiz yapalım” demiş. İlk internet dizi projesi ‘Gizemli Münasebetler’, izleyicinin beğenisine sunulmuş. Gizem adında gizemli bir kadının tuhaf yedi erkekle flörtünü konu edinen bir komedi dizisi. Aynı adlı sitesinden girilip izlenebilir. Televizyondaki dizi formatlarından sıkılan senarist arkadaşların yeteneklerini gösterebilecekleri bir alan. Farklı ve özgün çalışmaların meydanı. Tersi buradan çıkıp kendini ‘film gibi dizi’ dünyasına atanlar da çıkar. Bu sadece senarist açısından değil oyuncu ve teknik kadro açısından da ‘keşfedilme’ anlamında gayet hoş bir olanak diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN CANLI, HABER BÜLTENİ YOK

Star Ana Haber Bülteni çarşamba günü ‘çok özel bir nedenle’ yayınlanmadı. NTV ve Star ortak canlı yayın yaptılar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Başabakan Erdoğan ile Özel’ programı yer aldı. Başbakan’a soru soran gazeteciler arasında Star Ana Haber Bülteni’ni sunan Nazlı Öztarhan vardı. Ortaya bir soru; ana haber bülteni bir gün yayınlanmasa olur mu? Sayın Başbakan “Efendim programım yoğun, onun için kanalınızla görüşmemi saat 21.00’de yapalım” deseydi Star yeni başlayan dizisi ‘Ağır Roman’ı hangi saat diliminde göstermeyi düşünürdü?

REHBERiM

GERÇEK BİR KLASİK

‘Sunset Bulvarı’ için tek söz; tam bir klasik. Her şeyiyle kusursuz bir film. Seyredilmesi gereken bin filmin başında gelir. Bu klasiği kaçırmak istemeyenlere bir fırsat. SİNEMA TV 1001 / 22.00

SIRA DIŞI ROMANTİK FİLMİ

‘Aşkın Yaşı Yok’, ‘Amerikan bağımsız yapım’ örneklerinden biri. Problemli karakterlerin komik resmi geçidi. Bu haliyle ‘sıra dışı’
özelliğini de kazanmış oluyor. Saati de tam uykusu kaçıp
biraz eğlenmek isteyenler için ideal. SHOW TV / 23.15

Haberin Devamı

NOT DEFTERiMDEN

BİR ZAMANLARIN EN ÜNLÜ DİZİSİ
TRT’nin ‘Kurtuluş’ dizisi ekrana gelmiş. 24/03/1994’te “TRT’nin en iddialı dizisi nihayet ekrana geldi. Bir yerli yapımda şimdiye kadar görmediğimiz titiz bir çekim yapılmış” diye yazmışım. Sanırım hâlâ önemini koruyan bir dizi.

DİNAMİT ADI PEK SEVİLDİ
Özel televizyonların ‘ver çoşkuyu’ program isimlerinin başında ‘Dinamit’ geliyor. Şimdi Beyaz TV’nin bir ‘Dinamit’i var. 1994 yılında Kanal 6’da mevcutmuş. Yine ‘siyasi’ program. Şimdiki ‘Dinamit’ten farkı, konuşmacıların bağırıp çağırmalarından sonra (ki siyasiler oluyor) arkadan alkış sesinin gelmesi.

ÇOK İZLENEN ZAMANDA BELGESEL YAYINLANIRMIŞ
Kanal D, 1995 yılında aleviler üzerine bir belgesel yayınlamış. “Saat 20.00’de yayınlanan bu belgesel kaynadı. Güncel belgeseller seyredilir. Tekrar duyurusu yapılarak yayınlanmasında fayda var” demişim. Hadi şimdi aynı lafı söyle!