Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TRT’nin unutulmaz yarışması ‘Joker’ bizde rafa kalktı ama yurt dışında öyle değil. Aslında yayın sırasında Fransız kanalı France 2, yarışmanın haklarını almış ve 2015 yılından başlayarak dört yıl yayınlamıştı. Kısa bir ara verdi. Şimdi yeniden yayınlanıyor. Yaklaşık 300 bölüm ekrana gelmiş ve çok iyi iş yapmış. Yeniden keşfedildi diyebiliriz. Polonya’nın Super Polsat kanalı iki sezonda 80 bölüm programı yayınladı. Şimdi üçüncü sezona başlıyorlar. Portekiz’in RTP kanalı geçtiğimiz yıl yarışmanın lisans hakkını aldı. Günlük yayınlanıyor. 200 bölüm daha istenmiş. Slovenya’nın TV SLO 1 kanalı çok izlenen zaman diliminde haftalık yayınlamak üzere 25 bölüm satın almış. Ön anlaşmaların yapıldığı ülkeler var; İtalya, İspanya ve Almanya. Yüzde 100 yerli yarışma ‘Joker’, dünyada televizyon sektörünün ‘kült’ yarışmalarından biri olmaya doğru mu gidiyor yoksa?
Gündüz programları; bitmeyen çile!
Evlendirme işini bitirdiler ama yine de dertleri bitmiyor ‘gündüz kuşağı’ programlarının... Star Gazetesi’nde Sibel Eraslan epey tafsilatlı yazmış durumu. “Felaketler cehennemi” demiş. Doğrudur, durum aynen yazdığı gibi. Ben de bu köşede defalarca yazdım. Başka şeyler de yazdım. Bazı sorular da sordum. “Ahlakı bu programlar mı bozuyor yoksa zaten bozuldu mu?”, onlardan biri. Ucu açık programlar bunlar... Tehlikeli evet ama ‘ahlak halimizi’ de gözler önüne sermiyor mu bir taraftan, maalesef. Eraslan’nın işaret ettiği programlara ilgi ve alaka da büyük. Rahatsız olup, “Biz bunları izlemiyoruz, belgesel izliyoruz” iki yüzlülüğünü de ortaya koyuyor izlenme oranlarıyla....
Eraslan’nın sözünü ettiği iki program sanırım Müge Anlı ve Esra Erol. Anlı’yı yayınlandığı saat diliminde açık olan her 100 televizyondan 36’sı izliyor. Esra Erol’u ise her 100 kanaldan 19.74’ü. Gündüz kuşak programlarını televizyon açık olan her 100 kişiden ortalama 14 kişi izliyor. Söylüyorum, her anlamda oturulup konuşulması gerekli programlar. ‘Neyin ne şekilde nasıl verileceği’yle ‘izleyicinin dürtüleri’ arasında dengeyi bulmak önemli. Yoksa biçki dikiş, bir de yemek tarifiyle gün bitecek diyebilir misiniz? Bir de eğitim diye çok önemli bir konu var. Ki asıl uzak ara terkettiğimiz gerçek bu, yoksa ‘reyting’ her şekilde çözülür!