Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Belki de darbe girişiminin ilk belgesel çalışması da diyebilirim; ‘Kara Geceden Demokrasi Şafağına’ için... NTV Haber Merkezi’nden Deniz Kilislioğlu Türkiye’nin yakın tarihinin bana göre ‘ekrandan izlenen darbe girişimini’ dakika dakika anlatan bir çalışmaya imza atmış. Eldeki bol görüntü malzemesini aralara serpiştirdiği tanıklarla güzel kotarmış. Çok taze ve daha külleri soğumamış darbe ateşinin gündelik koşturması yanı sıra böyle bir toparlama yapmak, kolay değil. 45 dakikalık dosyada NTV muhabiri Özden Erkuş’un kanala yapılan ‘yayını kes’ hikayesi bu vesileyle ilk defa anlatılıyor. “O gece ne olmuştu?” diye baştan sonra bir özet isteyenler için başarılı bir çalışma. Bu kadar kargaşanın hüküm sürdüğü, her gün yeni bir ‘sıcak gelişme’ peşinde koşan haber kanalının bunun yanında böyle bir ‘haber - belgesel’ çalışmaya imza atması kayde değer bir durum. ‘Kara Geceden Demokrasi Şafağına’ şimdiden bu ihanet gecesinin “Ne olmuştu?” sorusuna cevap arayan her daim saklanması ve izlenmesi gereken belgesi olmuş bile.

ARADA DEREDE FİLM ÇEKMEK

Yaz ayları film ayı oluyor. Sene içinde dizide oynayan oyuncular, boş vakitleri değerlendirme adına film çekiyor bizde. TV 8’deki ‘Magazin 8 Extra’da izledim, Çetin Altay Cihangir’de dinlenmede yakalanmış kameralara. Tatil yapmamış oyuncumuz. Haber şöyle veriliyor; ‘Bu arada başarılı oyuncu iki arada bir derede Trakya’da çekilen bir filmde rol almış bile.’ Algı böyle bizde. Boş durmayalım,
aradan bir film de çıksın hali. Filmin değeri de düşüyor. Kolay bir iş gibi sunuluyor. Ya da aslında gerçekten kolay bir iş, bizim yapımcılar ve oyuncular için. Galiba bizim yeteneğimiz de bu! Bu arada sorun Çetin Altay’ın değil. Öncelikle keyifli izleriz kendisini. Sistem böyle diyeyim.

Haberin Devamı

KURBAĞA SESİYLE SANSÜR

‘Hayat Sevince Güzel’ dizisi bu ‘biip’ olayını sevimli hale getirmeyi başarmış. Bir yerde söz konusu durumu esprili bir şekilde eleştirmek demek... Çünkü ‘çiş yaptım’ cümlesi bile yeri geliyor ne olur ne olmaz niyetine sansürleniyor. Star TV’de en son ‘Tut Sözünü’ filminde karşılaştık, ev ahalisi “Yok artık” demişti. Dizimiz bu tür durumlarda sesi ‘biip’lemek yerine kurbağa sesiyle örtüyor. Ev ahalisi olarak bu durumdan pek bir memnun olduğumuzu belirteyim! Hatırlayın, bir zamanlar cnbc-e kanalı vardı, orada sigaralar çiçekle buzlanırdı! Sansürün mizah hali böyle olsa gerek.

Haberin Devamı

İKNA ETMİŞLER

KARA GECEDEN DEMOKRASİ ŞAFAĞINA


Ekranın çektikçe uzayan dizilerinden ‘O Hayat Benim’ 100’üncü bölümüyle sezon finali yapmıştı. Hülya karakterini canlandıran Ahu Sungur projeden ayrılıyor haberleri çıkmıştı. Son durum; ayrılmıyor. Uzun uğraşlardan sonra ikna edilmiş.