Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

National Geography’nin ‘Genius’ (Deha) serisi büyük ses getiriyor. Çekimleri, ışığı, akıcılığı ve oyuncularıyla görsel bir ziyafet var. 10 bölümlük drama belgesel, bizde de gösterimde... İlk bölümde, Einstein’ın hayatı vardı. İkinci sezonda,
bizde Picasso’nun çalkantılı hayatı, 22 Nisan’da başladı, ‘Deha: Picasso’... 29 Nisan’da ikinci bölüm ekrandaydı. 6 Mayıs’ta ise üçüncüsü yayınlanacak. New York Times, Picasso bölümüyle ilgili ‘sert eleştiriler’ getiriyor. 23 Nisan’daki gazetenin internet sayfasında ‘Deha, Picasso’yu sayılarla boyuyor’ başlıklı Mike Hale imzalı bir yazı vardı.

Haberin Devamı

Hollywood tadında olunca!

Yazıda, belgeselin en belirgin özelliğinin ‘Hollywood geleneğine katılım’ olduğundan bahsediliyor. İkinci sezondaki Picasso’da bunu net görüyoruz, yazıya göre... ‘Klasik bir melodram, bütün klişeleriyle genç bir adamın öfkesi söz konusu olan’ diye bahsediliyor. Yazıda, genç Picasso’nun, (Alex Rich oynuyor) ilk bölümde, “Sevdiğim resmi yapmak için özgür olmak istiyorum” diye bağırması, olgun Picasso’nun (Antonio Banderas) bahçıvana gülleri koparmaması gerektiğini, onların da özgür yaşam hakları bulunduğunu söylediği sahneler, ‘Hollywood tarzı film klişeleri’ olarak gösteriliyor.

PICASSO, GUERNIACA’YI BÖYLE Mİ YAPTI

Sanat mı, seks mi?

New York Times, belgeselin en belirgin özelliğinin, yapıma konu olan sanatçı ve
düşünürlerin ‘dahilikleri’ dışında başka ayrıntıların da işlendiği yönünde... Picasso’yla ilgili olarak, resimlerinden çok, eşleri ve sevgilileriyle ilişkilerinin de
konu edildiği yapım için, ‘Söz konusu olan seks’ yorumu yapılmış.

Guernica, nasıl yapıldı?

Programın tümünde belki de en çok tartışma yaratan, Picasso’nun ‘Guernica’
tablosunu yaptığı sahne... İki sevgili Marie-Therese Walter ve Dora Maar, Picasso ile stüdyosunda... “Birimizden, birimiz gidiyor Pablo” diyor Dora Maar... Picasso, “Siz aranızda halledin” dedikten sonra, odadaki merdivene çıkıp eseri yapmaya başlıyor. O sırada iki sevgili saç saça baş başa giriyor! New York Times, bu durumu şöyle yorumluyor: “Bu, belki yeni bir haber bilim adamları için... Savaşın korkunçluğu üzerine, en büyük sanat vasiyetlerinden birine, bir çift kıskanç kadının kavgasının tahriki ilham oldu.” Belgeselin ‘gerçeği’ böyle!