Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

‘Çok dizi satıyoruz, yeni gelir kapımız’ diyoruz. Türk dizileri bir zamanlar bizde de yaygın olan Brezilya yapımlarının yerini almakla yetinecek mi?
‘Latin dizilerinden daha iyi
“Türk telenovelaları, Latin telenovelalarından çok daha iyi. Dış çekim bir kere... Oyunculuk da çok daha iyi. Alt gelir grubunun izlediği hikayeleri, şehirli kesime de beğendiriyor.” Bunu ispanyollar söylüyor ve İspanya’da neden izlendiğinin de cevabı... İki önemli medya grubunun kanalında Türk yapımları oynuyor. Nova (Atresmedia grubu) kanalında dokuz Türk projesi yayınlanıyor. Divinity’de (Medaset İspanya) şimdilik dört dizimiz yayında. Mesela ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ Nova kanalının en çok izlenen yapımı oldu, ‘Kara Sevda’ da Divinity kanalının... İzlenme ortalamaları yüzde 2 ile 3 arasında... Bu değerleri üzerine çıkardı Türk dizileri. Soru şu: “Peki Türk dizileri çok izlenen İspanyol kanallarında ne zaman yayınlanacak?”
‘Daha erken’
Todo TV News, özellikle Latin ve İspanyol TV pazarına yönelik haber ve yorumların yer aldığı bir internet sitesi... Geniş bir yazı vardı ‘İspanya’da Türk Fethi’ başlıklı... Yazıda tam da bu soru soruluyor. Divinty kanalının sorumlusu Sergio Calderon, “Bunun için erken” diyor. Kendi kanalları için ayrıca, “Olağanüstü bir labaratuvar” yorumunu da getiriyor. “Bugün Türk dizileri için elverişli bir kanal Nova. İspanya’da bir referans kanalı olduk bu konuda” cümleleri de Nova’nın programlardan sorumlu ismi Luis Leon Luri’nin... Türk dizileri, küçük kanalların kurtarıcısı. Ana akım kanallarda yerini almak için tecrübeyi buralarda kazanıyor. Özetle, söylenen bu.
Telenovela imajı
Yabancı basında çıkan haberlerin büyük çoğunluğunda, ‘Türk dizileri’ yerine, ‘Türk telenovela’ları kullanılıyor. Ecco Rights yerli dizilerin önemli pazarlama şirketlerinden biri. Latin ve İspanya pazarı sorumlusu Barbara Suster’in söz konusu haberdeki yorumu, durumu şöyle anlatıyor: “Yeni Türk dizilerini iki kategoriye ayırmak mümkün. Klasik telenovela olanlar, bir de yine telenovela olup içinde daha erkeksi ve gerilim öğeleri bulunanlar... Sanırım ana akım kanallarda bu kategoriye girenler yayınlanır.” Örnek veriyor; ‘Çukur’ ve ‘İçerde’ dizileri. Artık ‘telenovela’ imajından sıyrılıp, ‘dizi’ sınıfına atlama zamanı geldi.