Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İnternetin televizyonun pabucunu dama atacağı hep söylenir oldu. Çarpıcı örnek elektronik spor. ‘League of Legends’ video oyunu dünya kupası geçtiğimiz ekim ayında yapıldı, internette 14 milyon seyirci toplamış. Televizyon kanalları yavaş yavaş ‘kıyısından bu işe girmeliyiz’ diye harekete geçmişler. Televizyon programı olarak yeni yeni başladılar. MTV İspanya ‘Gamers’ diye bir projeye başlıyor. Teknik desteği Vodafone veriyor. Bir nevi ‘Biri Bizi Gözetliyor’ formatında video oyunu. Yarışmacılar kuralları ve teknolojiyi öğrenmek için tam dört ay Vodafone oyun evinde eğitim görmüşler. ‘Televizyonun yeni ‘futbolu’ yoksa ‘e - spor’ mu olacak?’ diye tartışmalar başlamış bile. İngiliz BBC3, kendi web sitesinde ‘League of Legends’ yarı finallerini yayınlamış. ABD’de kablodan yayın yapan TBS kanalı her cuma e - sport karşılaşmalarını yayınlamaya başlamış. Bakalım bu işe bizde ilk kim başlayacak?

Haberin Devamı

Dizilerin jeopolitiği

Dominique Moisi IFRI’de (Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) jeopolitik uzmanı. ‘Dizilerin Jeopolitiki’ diye bir kitap yazdı. ‘Game of Thrones’, ‘Homeland’ , ‘Occupies’, ‘Hause of Card’ dizilerinin incelemesi. Kitapla ilgili Le Monde ‘Telerama’da bir yazı çıktı. Bugün yaşadığımız tüm sorunların, korkuların, endişelerin senaryolarda kendini göstermesi. Moisi bugünkü Orta Doğu ile ‘Game of Thrones’un orta çağının benzerliğinden söz ediyor. Dizide demir taht için rekabet, halihazırda Orta Dodaki güçlerin savaşı. Moisi’ye göre, Lannister hanedanı sanki bugünkü Suudi Arabistan. Targeryenler ve ejderhaları da şimdiki, ABD. Dizide ‘White Walkers’u bugünün fanatik İslam devleti olarak yorumlamış yazar.

Eyvah Ruslar geliyor!
‘Occupied’ son dönemdeki ‘Ruslar geliyor’ korkusuna gönderme. Dizide Rusya Norveç’i işgal ediyor. Norveç Başbakan’ı çevreci ve fosil yakıtlara karşı.
Avrupa enerji sorunu yaşamamak için Norveç’i Rusya’nın boyunduruğun altına girmesine göz yumuyor.
Dizi ülkede işgal olursa ne yapmalı sorusuna cevap arıyor; iş birliği mi yoksa direnmek mi? Ruslar bu diziye çok kızdılar. Dominique Moisi, 2014 yılı Kırım işgalini hatırlatıyor ve dizinin senaryosunu yazan Jo Nesbo’nun ‘Occupied’ı önce yazarken sanki bunu sezinlediğini söylüyor.

Haberin Devamı

Senaryolar gerçeklerin gerisinde
Benim iddiam yaşananlar dizi senaryolarının önüne geçti. Moissi, ‘Homeland’ dizisini “ABD’nin Orta Doğu’daki seri yanlışlarının kataloğu gibi” diye yorumlamış. ‘Homeland’ mekanları hiç o ülkelerde çekilmedi. Taliban’la Pakistan istihbaratıyla bağlantılı imasında bulunan diziye Pakistan “Terörizmden bu kadar çekmiş bir topluma hakarettir” diye büyük tepki göstermişti. Dizinin bir bölümünün İstanbul’da çekilmesi düşünülmüştü mesela.
Kabul görmedi! Dizinin, olayların geçtiği ülkelerde değil, ‘başka sorunsuz ülkelerde’ çekilmesi ayrı bir kara mizah durumu!