Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

2015 yılı, ‘Kiraz Mevsimi’, ‘Güzel Köylü’, ‘Aşk Yeniden’ derken genç aşıkların hikayelerini anlatan romantik komedi fırtınasına şahit oldu. Neredeyse haftanın her günü bir romantik komedi dizisi yayınlandı ve 3 - 4 gün birinciliği kimselere kaptırmadı. Fırtına, yıl sonuna doğru dinmiş görünüyor. Geriyegün birincisi olarak ‘Kiralık Aşk’ ve ‘İlişki Durumu: Karışık’ kaldı.

Kore Savaşları

Bu yıl tam anlamıyla ‘Kore Savaşları’ yaşandı. ‘Kocamın Ailesi’, ‘Kiralık Aşk’, ‘İlişki Durumu: Karışık’, ‘Baba Can’dır’, ‘Acı Aşk’, ‘Mayıs Kraliçesi’ vs. Şu an yapım aşamasında başkaları da var. Bütün kanallar ve yapımcılar Kore dizilerinin üzerine atladı desek abartı olmaz. Kore dizisi demek reyting garantisi gibi görülür oldu.

Haberin Devamı

Dönemin yükselişi

TRT dönem dizilerine ağırlık verince hatırı sayılır bir artış yaşandı. Eskilerden ‘Seksenler’, ‘Yedi Güzel Adam’, ‘Yeşil Deniz’, ‘Karadayı’, yenilerden ‘Diriliş: Ertuğrul’, ‘Filinta’, ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’, ‘Analar ve Anneler’ vs. Tabii en büyük sükseyi ‘Diriliş’ yaptı ve şu an en çok reyting alan dizi konumunda. Önümüzdeki yıl yayına girecek yeni dönem dizileri için hazırlıklar da var.

‘Kötü haber’ler yılı

Bu yıl ‘kötü haber’ler yılı olarak tarihe kaydedilebilir. Haberleri açmaya korkar olduk ve hâlâ korkuyoruz. Yılın ilk yarısı siyasi gerilimler, kutuplaşmalar, tartışmalarla geçti. Haber bültenlerinde, tartışma programlarında hep siyaset konuşuldu. Diğer dertlerimizi, günlük sorunlarımızı, kültürü, sanatı, eğitimi konuşmaya fırsat bulamadık.

Yılın ikinci yarısı ise bombalar, katliamlar, çatışmalar, terör ve ölüm haberleriyle doldu taştı. Ölüm haberi almadığımız bir gün bile geçirmedik. Bütün yıl Suriye’deki savaş görüntülerini, Ege Denizi’nde boğulan Suriyeli mültecileri izledik.

Televizyon kanalları siyasi kutuplaşmanın en görünür hali gibiydi. Haber programlarında Fatih Portakal’lı FOX Ana Haber açık ara önde gitti. Sosyal medya bu yıl da televizyondan daha hızlı ve güvenilir bir kaynak oldu.

Dizilere meydan okuyan yarışmalar

Bütün büyük kanallarda, en çok televizyon izlenen prime time’da yine dizilerin hakimiyeti vardı. Bu kuralı bozan sadece Acun Alıcalı ile TV8 oldu. ‘Survivor’, ‘Yetenek Sizsiniz’ ve ‘O Ses Türkiye’ gün birinciliklerini kimselere kaptırmadı. Hem çok reyting aldılar hem de çok konuşuldular. Diğer kanalların program denemeleri ise hüsranla sonuçlandı.

Haberin Devamı

Dizilerle devr - i alem

Dizilerimizin yurt dışı başarıları da bu yıl artarak devam etti. ABD’den sonra en çok dizi ihraç eden ülke olduk. Artık daha yayına girmeden sözleşmeler yapılmaya başlandı. Dünyanın en prestijli televizyon fuarı olan MIPCOM’da onur ülkesi Türkiye oldu. Engin Akyürek EMMY ödüllerine aday olarak dünya starlarıyla yarıştı. Seul’de ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü aldı.

Çözül(e)meyen sorunlar için umutlar seneye kaldı

Televizyon sektörünün birçok sorunu bu yıl da çözülemedi. Sadece dizi ve yarışmalardan oluşan yayınlarda farklı türlere cesaret edilemedi. Dünya standartlarının 2 - 3 katı uzun olan dizi süreleri sorunu çözülemedi. Setler yine sabahlara kadar çalıştı.

Haberin Devamı

Reyting sistemine olan güven hâlâ tesis edilemedi. Bütün sektör ve seyirciler deneklerden şikayet etti. Yine her üç diziden ikisi reyting canavarının kurbanı oldu. Bu acımasız rekabet içinde de birbirine benzeyen diziler, hikayele ve karakterler arasında boğulduk. Reyting yarışıyla sektör yine önce ‘kendi çocuklarını’ yedi…

Zor bir yıl geçirdik. Az güldük, çok üzüldük. Dilerim, yeni yıl ülkemizin üzerin-deki kederi, kara bulutları dağıtır.

Mutlu yıllar…