Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Amerika’da verilen Altın Küre dünyanın en önemli ödüllerinden biri. Oscar’ın habercisi olarak bilinir. Bu yıl en iyi yabancı film dalında ‘Paramparça’ (In the Fade) filmiyle Fatih Akın aldı ödülü. Sürmene’li bir ailenin Hamburg doğumlu çocuğu, Almancı yani. Eğitimini de orada aldı, sinema kariyerini de orada geliştirdi. Dünyada Türkiye asıllı Alman yönetmen olarak biliniyor. Ödülü alınca bir tartışmadır gitti. Akın Türk mü Alman mı? Ödülünden dolayı gurur duymalı mıyız duymamalı mıyız?

ALTIN KÜRE’NİN FATİH’İ

Ana mevzudan çıkmayalım. Fatih Akın Türkiye ve insanı ile bağını her daim canlı tutan bir dünya sinemacısı. Almanya olduğu kadar Türkiye de onun memleketi. Almanca kadar Türkçe de onun dili. Ve her şeyden önemlisi, onu Fatih Akın yapan Sürmeneli bir ailenin Hamburg doğumlu çocuğu olması. Yani kendi hikayesi. O hikayeden Hamburg’u, Sürmene’yi ya da İstanbul’u çıkarırsanız bambaşka biri olurdu. Ben ‘Duvara Karşı’yı, ‘İstanbul Hatırası’nı yapan Fatih Akın’ı çok seviyorum. Aynı dili konuştuğum bu sinemacının büyük başarısından kendime de bir paye çıkarıp gurur duyuyorum. Tebrikler Fatih!

Haberin Devamı

MÜNİR ÖZKUL’A VEDA MÜMKÜN MÜ?
Münir Özkul’u kaybetmedik. O evlerimize konuk olmaya, bizi güldürmeye, hüzünlendirmeye devam edecek. Günümüz koşullarında bir insanın, ülkenin bütün kesimlerince, her yaştan, her siyasi görüşten, yoksulundan zenginine, eğitimlisinden eğitimsizine herkes tarafından sevilmesine inanmak ne kadar güç değil mi?

Münir Özkul da o inanılması güç şeyi başarmış bir sanatçı. Bunu nasıl başardı? Hepimizin beğendiği filmlerde rol aldı ve herkesin sevgisini saygısını kazanan hayatıyla da canlandırdığı karakterlere bizi inandırdı.

Tabii Yaşar Usta’yı yaratan Sadık Şendil’i, Mahmut Hoca’yı yazan Rıfat Ilgaz’ı, bu filmleri bize kazandıran Ertem Eğilmez ustayı anmadan olmaz. Münir Özkul, bu karakterlere öyle güzel hayat verdi ki, bu hikayelerin vazgeçilmez oyuncusu oldu. O hepimizin vazgeçilmezi oldu. Bu büyük ustaya veda mümkün değil...