Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Mehmed: Bir Cihan Fatihi’, sonunda ilk bölümüyle ekrana geldi. Sezonun en büyük bütçeli ve en çok merak edilen dizisi tabii ki haftanın gündemine de oturdu. Çok zaman ve para harcanmış bir iş. Hatta şimdiye kadar yapılan en büyük bütçe. Dekorlar, oyuncular ve kostümler... Tanıtım için de aynı şekilde özel bir önem gösterildi. Her zaman böyle işlerde gündeme getiriyoruz. Büyük beklenti genelde zarar veriyor. Seyirci fazla eleştirel oluyor, hoşgörüsü de az... Normal şartlarda bu kadar görkemli bir projeye bu kadar olumsuz eleştiri haksızlık oluyor. Ama beklenti büyütülünce insanlar bunu kendilerine
hak görüyor.

Haberin Devamı

Her dönem dizisi ‘Muhteşem Yüzyıl’la karşılaştırılmayı tadacak, kaçarı yok. ‘Muhteşem Yüzyıl’, o tarihe kadar yapılan en iyi dönem dizisiydi. Kanuni’nin değil, Hürrem’in hikayesiydi. Bir kölenin sultanlığa yükselişi ve büyük bir aşk. Savaş ve siyasetten çok; aşk, duygu, entrika ve merak odaklıydı. Bu haliyle de en çok kadın izleyiciyi yakalamıştı. Bana, ‘Fatih’ dizisi erkek seyirciye oynuyor gibi geldi. Bence reytingler de bunu gösterdi.

Reytingler demişken, hangi diziyi yerinden edecek diye merak ediliyordu. ‘Kadın’ ve ‘Ufak Tefek Cinayetler’, küçük sıyrıklarla atlattı. En çok etkilenen ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ ise, 1-2 reyting arası bir kayba uğradı. Aslında üç dizi de bu en riskli haftayı kayıpsız atlattı diyebiliriz. Yani ne kadar çok konuşulursa konuşulsun, seyirci kendi dizisini bırakmadı ve sadakatini gösterdi. Merak unsurunu koruduğunuzda izleyicinizi kaybetmiyorsunuz.

19 yaşındaki padişahı iki kat yaşındaki Kenan İmirzalıoğlu’nun oynaması çok konuşulmuştu. Yakıştıran da oldu, yadırgayan da. Star kimliği sebebiyle karaktere inanmayan da. Böylesine önemli tarihsel şahsiyeti ‘no name’ birinin oynaması da tercih edilebilirdi ama risk almamak için, şimdiye kadar her dizisi tutan İmirzalıoğlu seçildi. Aslında bu da bir risk, çünkü oyuncu rolün önüne geçebilir. ‘Fatih’te biraz öyle oldu.

Alacağımız en büyük ders senaryonun önemi. Ne starlar, ne büyük prodüksiyonlar, ne silah külah... Tüm güçlü rakipleri içinde ‘Kadın’ın önceki haftadan bile yüksek reyting almasının en önemli sebebi, senaryosu. ‘Fatih’, konuşulmaya devam edecek. Bakalım daha ne dersler çıkaracağız. Büyük bir para ve emek harcanan bu işe katkısı olan herkesin eline sağlık.

Haberin Devamı

‘BİNBİR GECE’Yİ HATIRLATTI

‘Yasak Elma‘da, sadakatsiz bir kadın, eşine tuzak kurmak için genç ve güzel bir hizmetliyi işe alıyor ve kocasını baştan çıkarmak için para teklif ediyor. Gözü yükseklerde olan genç kız da, sevdiği adamın onu yüzüstü bırakmasının intikamı olarak teklifi kabul ediyor. Bir kadın entrikası hikayesi...

Bana nedense‘Binbir Gece’nin ahlaksız teklifini hatırlattı. ‘Yasak Elma’nın senaryosunu yazan Melis Civelek,o yıllarda Kanal D’nin dramalarının başındaydı. Hatırlayanlar vardır, ‘Binbir Gece’ yayına girdiği ilk bölümden itibaren çok konuşulmuş ve zamanının en yüksek reytingini almıştı.

Dizide, aşık olduğu kadını test etmek isteyen bir adam ve oğlunun yaşaması için kendini feda eden bir annenin aşkı anlatılıyordu. İnsanların kolayca
“Ben olsam ne yapardım?” sorusunu sorabileceği bir hikayeydi. Zaten seyirciye bunu sordurabildiğinizde yakalamışsınız demektir. ‘Yasak Elma’, ilk bölümünde bu soruyu sordurmayı tercih etmemiş. Bence etse çok daha iyi olurdu. Yolu açık olsun!