Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

İşin içinde Uğur Yücel olunca, beklentisi büyük oluyor insanın. ‘Nefes Nefese’, geçtiğimiz yıldan beri merakla beklediğimiz bir diziydi. Sadece konuşulmadı, çekimleri de başlamıştı. Son anda yayınlanmasından vazgeçilmişti.

Yazın ortasında aniden yayınlanmaya başlaması şaşırttı açıkçası. Bu tarz sert işler, genelde kış sezonunda olur çünkü... Geçtiğimiz hafta da yazmıştım, bu yıl, sezon ağustosta başlıyor diye... Erken başlayıp reytingi garanti etme yöntemi, bu yılın modası olacak. Tabii önemli olan doğru zamanda girmek. Sıcakların bu kadar dayanılmaz olduğu, herkesin kendini sokaklara, bahçelere ve balkonlara attığı bir zamanda böyle ‘ağır’ iş koymak doğru değil bence.

Haberin Devamı

İki zorlu rakibi var

Star yönetimi neden böyle bir şey yaptı? Bizim bildiğimizi onlar bilmiyor mu? Biliyor elbet. Sezonda çarşambanın iki zorlu rakibi var, ‘Sen Anlat Karadeniz’ ve ‘Diriliş Ertuğrul’... Yani ‘Nefes Nefese’, Nefes ile Tahir’e rakip olacak önce... Yeni bir diziyi o gün başlatmak kurdu, kuzunun önüne atmak gibi bir şey. Kanal da en ‘kurt’ işini koyarak, rakiplerini zorlamayı düşünüyor. Ama riski dengelemek için diziyi onlardan erken başlatmayı düşünmüş.

Gelelim projenin detaylarına... Almanya’da yaşayan ve yasa dışı sınır ticareti yapan Atmaca lakaplı mafyatik bir ağır abiyi oynuyor Uğur Yücel. Osmanlı döneminden kalan çok değerli bir zümrüt taşı, gizlice sınırdan geçirerek Orta Doğu’da imtiyaz kazanmayı planlıyor. Tam da bu sırada kızı Rüya, babasından gizlice “öldü” denilen annesini aramak için Suriye’ye kaçıyor. İnternetten tanıştığı DAEŞ’li bir adam olan Boran’dan destek alıyor. Adam annesini bulmak karşılığında, kızla evlenmek istiyor. Bu DAEŞ’li, aynı zamanda sınır ticaretinde çalışıyor. Üstelik evleneceği Rüya’nın babasıyla.

‘NEFES NEFESE’ İÇİN DOĞRU ZAMAN MI

Tabii bir de aşk hikayesi var. Rüya, uçakta Yusuf’la tanışıyor ve birbirinden etkileniyorlar. Yusuf da yıllar sonra ailesinin yanına gidiyor. Peki kim bu Yusuf? Rüya’nın babasının sınır ticaretini engelleyen ailenin oğlu... Rüya’nın babası da Yusuf’un babasını Suriye’ye kaçırtıyor. Peki kaçıran kim? Rüya’yla evlenmek isteyen DAEŞ’li Boran. Zümrüt taşını kaçıran ekipte aynı zamanda... Polis de bu olayın peşinde. Ekibinde ise Yusuf’un eski sevgilisi var.

Haberin Devamı

Dünya satışı iyi olur

Dünyanın gözü kulağı Suriye’de iken, orayla bağlantılı bir dizi yapmak, dünyaya oynayan bir sektör için doğru hamle... İyi bir oyuncu kadrosu, güzel bir reji, pahalı ve özenli bir prodüksiyon... Aslında başarılı olması için gereken her şey yapılmış. Uzun bir zaman ve emek harcanmış. Uluslararası satışında 45 dakika olacağı için başarı şansı daha da yüksek olacak.

Fakat Türkiye’de başarılı olması için senaryonun biraz daha sadeleşmesi gerek. Hep yazıyoruz, ilk bölümde yüksek reyting almak için hikayedeki her şey bir kerede verilmeye çalışılınca, işler karışıyor. Çoğunlukla da seyircinin takibi zorlaştığı için sonuç olumsuz oluyor. Bu hikayede iç içe geçen ilişkiler, tesadüfler, sürprizler birkaç bölüme yayılsa ve tadını çıkara çıkara anlatılsa, daha iyi olur. Herkesin emeğine sağlık, yolu açık olsun.

Haberin Devamı

ALTIN PORTAKAL TÜRKİYE’NİN NESİ?

Türkiye’nin Oscar’ı Altın Portakal, 1964’te Türk sinemasını desteklemek için başladı. 2005’ten itibaren ulusal yarışma dışında bir de uluslararası yarışma düzenleme kararı aldı. Geçtiğimiz yıl ulusal yarışmayı kaldırdı. Bütün sinema örgütleri, sanatçılar karşı çıktı ama bu karardan vazgeçilmedi. Cannes gibi film festivalleri örnek verilerek, “Dünya çapında olabilmek için böyle bir karar aldık” dediler. Bu yıl da meslek örgütleri açıklama yapıp, katılmayacaklarını duyurdu. Ama festival yönetimi, bu tepkiyi hiçe sayarak kararında ısrarcı oluyor.

Altın Portakal, Türkiye’nin Cannes Film Festivali değil ki, Oscar’ı... Oscar’da Amerikan filmleri yarışır, bir tane de yabancı dilde en iyi film kategorisi olur. Festival yönetimi bu ısrarıyla kuruluş amacını ve geçmişini unutuyor.