Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Büyük kanalları takip eden bir televizyon seyircisinin bir günü nasıl geçiyor, bakalım. İzdivaç programları bitince, yerini kriminal programlar almaya çalışıyor. Cinayetler, kayıplar ve kumpaslar... Akşam haberlerinde terör, şehit ve savaş ihtimalleri. Haber bitip dizi izlediğinde ise, ortalık oldukça sert. Sadece yeni başlayan ve başlayacak olanlara bile baksak, durum böyle. ‘Kayıtdışı’, ‘Çukur’, ‘Katilin Kızları’, ‘Ufak Tefek Cinayetler’, ‘Börü’, ‘Çember’, ‘Fatih’ ve ‘Mehmetçik Kut’ül Amare’... Geçtiğimiz sezondan devam eden diziler, ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’, ‘Söz’, ‘İsimsizler’, ‘Diriliş Ertuğrul’ ve ‘Vatanım Sensin’. Bunlar silahlı külahlı işler.

Haberin Devamı

TELEVİZYON, SEYİRCİSİNİ GÜLDÜRMÜYOR

Bir de dram dizileri var onları hiç saymıyorum. Bu durum seyircide aşırı doz yapar mı, bence yapar. Düşünün gündüz kuşağı gergin, haberler zaten iç karartıcı, diziler böyle. Yeni gelecek işler içinde de komediler, naif hikayeler anlatan dramalar yok denecek kadar az.

Zor bir yıl olacak!

Zaten 30 küsur dizi varken, bir o kadar daha yeni dizi gelince kıyım yaşanacağını hep söylüyorduk, birer birer başladı bile.

O kadar çok bekleyen var ki, yenilerine yer açmak için kimseye acınmayacak, reyting düştüğü hafta bitirilecek. Kasımda yayınlanmayı bekleyenler şu an yayındakilerin kaldırılmasını bekliyor. Onları da ocak ayına rezervasyon yapanlar.

Yukarıda bahsettiğim dizilerin bütçeleri yüksek ve çekim şartları ağır. Uzun zaman süren hazırlıkları var. Yani çok büyük bir emek ve para heba olacak yine. Genel reytingler zaten çok düşük. Yüksek maliyetli işleri karşılayabilecek reyting almak, giderek zorlaşıyor. Büyük bütçeli işlerin başında da bu sorun var. Yani sözün özü, sektör yine yapmaması gerekenleri yapıyor. Bütçeleri büyük erkek işlerini, ağır dramaları yığıyor, birbiriyle rekabet etmesini zorlaştırıyor. Ondan sonra da maliyeti karşılamıyor diye kaldırıyor. Tam bir kısır döngü. Zor bir yıl olacak.

‘Cingöz Recai’ reloaded!

‘Cingöz Recai’, ünlü yazar Peyami Safa’nın yarattığı, kibar, centilmen, zeki, cesur, esprili, zenginden alan fakire veren ve iyiliksever hırsız karakteri. Cingöz’ü Yeşilçam’da Ayhan Işık canlandırmıştı. Yeni versiyonunda ise, Kenan İmirzalıoğlu var. Projenin oyuncu kadrosu çok zengin. Haluk Bilginer, Meryem Uzerli, Musa Uzunlar, Fatih Artman, Selim Bayraktar, Serkan Keskin, Algı Eke, Eser Eyüboğlu, Ushan Çakır, Boran Kuzum ve Hakan Boyav…

Haberin Devamı

Cingöz Recai polis teşkilatı tarafından öldü sanılır, ama onun yaşadığına inanan deneyimli Başkomiser Mehmet Rıza (Haluk Bilginer) peşindedir. Onu yakalamak istese de aslında Cingöz’ün hayranıdır. Bu efsane hırsız, bir gün yine şaşırtıcı bir şekilde ortaya çıkar. Büyük mafya reisi Hayalet’in peşindedir.

Başta Komiser Mehmet Rıza olmak üzere bütün polis teşkilatı Cingöz’ün peşindedir. O ise geçmişten gelen intikamın peşinde büyük bir maceraya girişir. Cingöz Recai, Fransız karakter Arsen Lüpen ile İngiliz ajan karakteri James Bond’dan izler taşıyor. Aslında günümüze uyarlanmış demek eksik kalır, biraz geleceğe göz kırpıyor. Cingöz de, kötü adamlar da teknolojiyi en üst seviyede kullanıyor. Amerikan polisiyelerini andıran sahneleri ve güçlü bir prodüksiyonu var. Klasikleşmiş bir edebiyat
eserini böylesine büyük bir prodüksiyonla perdeye taşıdığı için Limon Film ve Kanal D’yi takdir etmek gerek.

Haberin Devamı

Parlak kadrosu dışında filmin çekimleri için de çok para ve emek harcandığı belli. Hikaye, İstanbul dışında Rusya’nın güzel şehri St. Petersburg’ta da geçiyor. Yönetmen Onur Ünlü, çok emek gerektiren bu projenin hakkını vermiş. Görüntü ve sanat yönetimi oldukça başarılı. Macera ve aksiyona ağırlık verdiği için, hikayenin işlenişi biraz arka plana atılmış.

Örneğin aşk hikayesine yeterli zaman ayrılmamış. Polisiye ve macera sevenler, starlarla dolu kadroyu görmek isteyenler, sinemamız için oldukça gösterişli bir prodüksiyona sahip bu filmi, beğenerek izleyeceklerdir.