Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Yaz ekranı çok renkli, heyecanlı ve rekabetçi geçmiyor. Bu yaz âdeta pas geçildi. Örneğin geçtiğimiz yaz her hafta yeni bir dizi ekrana geliyordu. Bazı akşamlar iki tane birden. Bazen hangi diziyi yazacağımızı şaşırıyorduk. Bu sezon tekrarlarla geçiştiriliyor. Tabii bunun karşılığında da reytingler yerlerde. Normalde diziyi yayından kaldıracak 2-3 reytingle, gün birincisi bile olabiliyorsunuz. Bu ne demek? Seyirci televizyonlarda bir şey bulamadığı için kaçıyor demek.

Yazın bu geçiştirmeli rehaveti yakında bitecek ve eylülle birlikte ortalık karışacak. 30’dan fazla dizi, şu an hazırlık aşamasında. Geçtiğimiz yılın devam eden işlerini düşündüğünüzde, “Nerede yayınlanacak bu kadar dizi?” derseniz, o kadar boş yer yok. Kendilerine yer bulmak için kıyasıya yarışacaklar. Mesela iki boş günü olan bir kanal, beş dizi hazırlatıyor. İki bölümde, yüksek reyting almayanı hemen yayından kaldıracak. Geçtiğimiz sezonun işlerine de, “Bak başarını sürdürmezsen
sırada hazır bir sürü işim var” diyecek.

Haberin Devamı

Yeni projelerin yarısından çoğu birkaç bölüm yayınlanıp kaldırılacak. Tabii başka bir tehlike de yeni trendlerle ortaya çıkacak. Ola ki,
bir tür ya da hikaye çok reyting alırsa, ona benzer yeni işler sipariş edilecek. Daha yayınlanmadan vazgeçilecek projeler bile olacak. Bunun nedeni belli. Artık yazmaktan bile bıktım. Kimse yaptığı işten emin değil. Tamamen deneme ve yanıldığını kabul etmeme stratejisi hâkim.

Oysa öyle bir noktaya geldik ki, zaten eskisi gibi televizyon izleyicilerinin yarısını ekrana bağlayacak bir dizi yapma umudu kimsede yok. Herkes 3-5 reytinge dua eder noktada. ‘O zaman korkmaya ne gerek var?’ diye sormak istiyor insan. Hangi hikayeyi yaparsanız yapın, ne tür olursa olsun o işi seven bir grup izleyici bulursunuz. Amiyane tabirle, her malın bir alıcısı vardır. Ya büyük düşünün, büyük düşünmüyorsanız da korkmayın! Korkunun ecele faydası yok.
Matematik ortada. Reytinglerde çok kan dökülecek!

YENİ SEZON KANLI OLACAK

İnternet dizilerinin kanadını kim kırdı?

Televizyonun derdi çok. İnternet ise, daha özgür uçabilir. Bu sebeple internet dizileriyle ilgili haberleri hep heyecanla karşılar, bu köşeden de tanıtılması için uğraşırım. İnternet dizileri içinde en çok konuşulan iki iş, Puhu TV’de yayınlanan ‘Fi’ Show TV’de ve Blu TV’nin ‘Masum’u ise Kanal D’de yayınlanacak. Bu haber yeni gibi görünse de değil aslında, eski deyişle malumun ilanı. Bu projeler daha tasarlanırken ulusal ve yurt dışı kanallara satışı planlanmıştı. Bu nedenle de televizyonu düşünerek biraz temkinli yapılmışlardı. Dizilerin yayınlandığı günlerde bazı seyirciler, internette yayınlandıkları için daha radikal bir içerik beklediklerini, televizyon dizilerinden o kadar da farklı olmadıklarını söylüyorlardı. Ben de onlara bu yazının konusu olan cevabı veriyordum. Çünkü bir gün televizyonda yayınlanacaklar!

Haberin Devamı

Web’cisin sen web’ci kal!

Dünya televizyoncuları yıllardır televizyonu internet mecrasına, sosyal medyaya entegre etmeyi tartışıyorlar. İnternetle savaşmak yerine onu sevmenin yolunu arıyorlar. Biz interneti, televizyona geçiş için kullanıyoruz. Zaten bizde hep böyledir bu işler. Sinema filmi yapılırken, televizyona satışı düşünüldüğü için özgür davranılmaz. Kısa film, uzun metraj için basamak olarak görüldüğünden yetkinleşilmez. Oysa her içeriği kendi mecrası için yaparsak, bir yere varabiliriz. Varamıyorsak var bir nedeni. İnternet dizileri bundan dolayı özgürce uçamıyor. Televizyon, onların kolunu kanadını kırıyor!