Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Eylül ayında İrlanda’ya yapmış olduğum seyahatte en ilginç anlardan birini, Dublin’deki Guinness Bira Fabrikası’nda yaşadım. Giriş katından terasa çıkana kadar tüm süreç anlatılıyordu. Üretimin başlangıcında temel hammadde arpa anlatılırken ilk sözcüğün Mezopotamya ile başlaması manidardı. Türkiye, Mardin, Amik ve Konya Ovası ile dünyanın hububat deposuydu bir zamanlar. Üretimimiz azaldı, ürünlerin genetiği bozuldu ama sonunda uyanış başladı. Türk halkı toprağına, ekmeğine mayasına sahip çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

EKMEK FESTİVALİ’NDEN İZLENİMLER

Türk halkının temel besin gıdası olma özelliği taşıyan ekmek; un, tuz, su ve mayayla yoğrularak değişik biçimler verilen ya da kalıplanan, fırında pişirilen yiyecektir. Ekmeğe özelliğini kazandıran, maya olarak kullanılan maddenin etkinliğidir. İster mayalı, ister az kabarmış olsun, buğdaydan, pirinçten, mısırdan ya da çavdardan yapılsın, değişik pişirme teknikleriyle ekmekler dünyanın dört bir yanında bulunur.

Festivale yabancı ilgisi

Ankara’da geçtiğimiz hafta CerModern’de yapılan Ekmek Festivali’ne yoğun ilgi vardı. Doğru ekmeği ve Anadolu’nun buğday ve ekmek zenginliğini dünyaya anlatmak için düzenlenen festivalde, miras gelecekle paylaşıldı. İnsanların artık ne yedikleri konusunda duyarlı olmaları sevindirici bir gelişme.

1’inci Uluslararası Ekmek Festivali’ne Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, KKTC, Türkmenistan, Makedonya, Almanya, Arjantin, Belarus, Fas, Güney Afrika, Kuveyt, İsrail, Ukrayna ve İtalya gibi ülkeler katıldı.

EKMEK FESTİVALİ’NDEN İZLENİMLER

Ekmeğe fısıldayan kadın

Festivale büyük emeği geçenlerin başında, Ankara’da ilk Fransız baget ekmeklerini üreten, cevizli ve zeytinli ürünleri hayatımıza sokan Muharrem Arıcı’yla ekşi mayalı ekmek konusunda markasını oluşturan, ‘ekmeğe fısıldayan kadın’ olarak anılan Mine Ataman vardı. İktisatçı, arkeolog ve postmodern fırıncı Ataman’ın ‘10 Bin Yıldır Sofraların Baş Tacıyım’, ‘Mitolojik Ekmek Hikayeleri’, ‘Ekmek Workshop’ ve ‘Ekmek Üstü Lezzetler’ gibi birçok içeriği yansıtan çalışmaları bulunuyor.

Festivalde mor buğday ekmeğinden Trabzon ekmeğine kadar çeşitler mevcuttu. Bu denli zengin çeşitlerin yanı başında da ‘İsraf Olmasın’ kampanyasına destek verenlerin standı yerini almıştı. Ekmek israfıyla yeryüzünde yaşamını sürdürecek binlerce canlı var.

Haberin Devamı

Sofraların baş tacı ekmek, kilo alanların korkulu rüyası olmaktan nasıl çıkacak sorusuna yanıt veren lezzetli ve renkli bir festival oldu.

Bir tohumu hafife alma evlat, bir gönülle birleşince dünyayı değiştirir!

ZAHTERLİ TEKİR IZGARA

EKMEK FESTİVALİ’NDEN İZLENİMLER

Malzemeler:

1 kg. tekir balığı

1 su bardağı zeytinyağı

4 adet tane karabiber

4 adet defne yaprağı

Bir tutam zahter

Yapılışı: Derin bir kabın içerisinde zeytinyağı, tane karabiber, defne yaprakları ve zahteri karıştırın. Temizlediğiniz balıkları karışımın içerisinde 10 dakika bekletip, ahşap şişlere dizin. Fırçayla yağladığınız ızgarada bir yüzünü dört dakika, diğer yüzünü iki dakika pişirin. Afiyet olsun.