Cadde 'Tanıklar' bu akşam TRT 1'de başlıyor

'Tanıklar' bu akşam TRT 1'de başlıyor

14.03.2014 - 09:16 | Son Güncellenme:

TRT 1, Türk siyasetine damgasını vuran isimlerin yaşamlarını 'Tanıklar' adlı belgeselle ekrana taşıyor. Tanıklar'ın ilk bölümü bu akşam 19:55'te TRT1'de.

Tanıklar bu akşam TRT 1de başlıyor

TRT 1, Türk siyasetine damgasını vuran isimlerin yaşamlarını 'Tanıklar' adlı programla ekrana taşımaya hazırlanıyor. Programın ilk bölümü, 1993 yılında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Devlet Bakanı Adnan Kahveci’nin yaşamını ekrana taşıyacak.

Haberin Devamı

KAHVECİ’NİN ESRARENGİZ ÖLÜMÜ

Adnan Kahveci'nin esrarengiz ölümünü mercek altına alacak olan belgeselde, Fikret Kuşkan, trafik kazası sahnesi için kamera karşısına geçti. Bu sahnenin çekimi için Almanya’dan özel efekt ekibi de getirildi. Adnan Kahveci, 5 Şubat 1993’te eşi ve iki çocuğuyla birlikte Bolu-Gerede yakınlarında otobanda ters yola girerek trafik kazası geçirmişti. Kahveci çifti olay anında hayatlarını kaybederken, 17 yaşındaki çocukları Aslıhan yaralı olarak kurtulmuş, ancak bitkisel hayata girmiş ve 10 gün sonra vefat etmişti.

1.BÖLÜM HİKAYE

Kahveci ve Özal, memleketi ileriye taşıyacak yeni bir siyasin hareket için kolları sıvarlarken bir takım karanlık adamlar bu oluşumun sinyallerini alır. Adnan Kahveci’nin evine gelen tehdit telefonları tehlikeyi açıkça gözler önüne sermektedir. Ancak Kahveci siyasi hayatı boyunca bu tür tehditlere göz yummamış, sıradan bir vatandaş olarak yaşamaya özen göstermiştir. Eşi Füsun’un tedirginliklerine bile kulak asmaz. O dürüsttür, lafını sakınmaz ve Allah’tan başka da kimseden de korkusu yoktur. Kahveci’nin bu durumunu eşi vurdumduymazlık ve sorumsuzluk olarak nitelendirir. Füsun ailesi için endişelenmektedir ve bu endişesini birçok defa Adnan’la paylaşmıştır. Üstelik bu tedirginliği hisseden bir tek o değildir. 10 yaşındaki oğulları Cihan da geceleri ailesinin ölümleriyle ilgili kabuslar görmekte ve psikolojisi bozulmaktadır. Füsun bu korkularını Semra Özal ile dostça paylaşır. Semra Özal da eşi Turgut Özal’la..

Haberin Devamı

Adnan, Turgut Özal için çok önemli bir şahısdır. Gerek üstün zekası, gerek disiplini ve ürettiği projeler ülkeye yön verecek niteliktedir. Özal, Adnan’a sık sık laflarını tartmasını, herkesin yanında düşündüklerini söylememesini bir abi olarak tembihler. Üstelik birkaç gün sonra yeni siyasi harekete dair gizli bir görüşme yapacaktır. Adnan, Özal’ın önerilerini büyük bir dikkatle dinler ancak o da haksızlığa dayanamamaktadır.

Kahveci, Ankara’dan İstanbul’a gizli bir görüşme için eşi, küçük oğlu ve kızı ile yola çıkar. Özal’ın ona büyük bir titizlikle saklaması gerektiğini söylediği deri çanta da yanındadır. O çantanın içinde yeni siyasi hareket için gerekli raporlar ve titizlikle üzerinde çalışılmış projeler vardır.

Haberin Devamı

Tüm ülke için Kahveci, dürüstlüğü ve halktan biri olma özelliğiyle tanınan ve çok sevilen bir politikacıdır. Ancak yaptığı hamleler ve ülkeyi ileriye taşıyacak projeleriyle toplumun belirli kesimlerinden de birçok düşman kazanmıştır. Kahveci’nin politikalarıyla kimileri artık ülkenin bölüneceğini, kimileri ise yeteri kadar rant sağlayamayacaklarını düşünürler. Eğer Kahveci’ye dur demezlerse eskisi gibi halkı kandıramayacaklar, saman altından su yürütemeyeceklerdir. Dolayısıyla bu karanlık adamlar Kahveci’yi öldürmek için organize olurlar ve bir plan hazırlarlar. Özal ve Kahveci’nin yanlarında dolanan partili bir işadamını da ajan olarak kullanırlar ve gerekli bilgilere onun üzerinden ulaşırlar.

Adnan Kahveci, eşi, küçük oğlu ve kızı ile birlikte Ankara’dan İstanbul’a giderken Bolu’da ters şeride sokulur ve karşıdan hızla gelen bir Mercedes’e çarpar. Jandarma ve ambulansın olay yerine iki saat sonra gelir. O dönemde ülkenin teknik olarak en yetersiz hastanelerinden biri olan Bolu Devlet Hastanesi’ne kaldırılırlar ve çok geçmeden hayatlarını kaybederler. Bir tek 10 yaşındaki Cihan hariç.. Cihan’ın gördüğü kabuslar gerçek olmuştur.

Haberin Devamı

KARAKTERLER:

ADNAN KAHVECİ: Yakın tarihte halk tarafından en çok sevilen siyasetçilerden biri.. 44 yaşında, evli, üç çocuğu var. Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde doğar. Öğretim hayatının ilk yıllarından itibaren üstün zekası sayesinde herkes tarafından farkedilir. Vatansever, muhafazakar, ahlaklı ve çok çalışkan bir adamdır. Üstün başarısı üniversite yıllarında Korkut Özal tarafından farkedilir. Yine Korkut Özal sayesinde dönemin Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal ile tanışır ve siyasete atılır. 12 Eylül döneminden sonra Turgut Özal’la birlikte çalışır. Halk tarafından çok sevilen, ülke için çok önemli adımlar atan bir adamdır. Maliye Bakanı’yken Bolu’da geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeder.

Haberin Devamı

TURGUT ÖZAL: Devrimci ve muhafazakar... Anadolulu ve Batılı... Pek çok değişkeni şahsiyetinde meczedebilmiş bir adam... Başarılı bir mühendisten parlak bir bürokrata, umut vaat eden bir bürokrattan ise ülkenin çehresini ve çevresini değiştirebilecek bir siyasetçiye dönüşmeyi beceremişler birisi... Gerek yaptığı hamleler, gerek farklı karakteri, gerek siyasî rutinin dışına çıkan çizgi dışı üslubuyla pek çok gönül kazansa da, pek çok şimşeği de üzerine çektiğinin farkında. Fakat bu gerilimi pek önemsemiyormuş gibi görünüyor. Onun için aslolan icraatin yürümesi. Şahsi hayatında rahat ve savruk birisi... Kıyafetinden sağlığına kadar kendisiyle alakalı hiç bir şeye önem vermiyor. Çevresindeki insanlardan kime güvenip, kime güvenmeyeceğinin farkında. En kötü anda o güvendiği insanlara sırtını dayayıp sıfırdan bir yola çıkmaya cesaret eder. Kendine göstermediği ihtimamı sevdiklerine fazlasıyla göstermekten çekinmez.

KORKUT ÖZAL: Ailenin siyasete atılan ilk bireyi aslında... O anlamda girişken bir adam... Fakat ağabeyi Turgut Özal'a nazaran daha klasik bir siyasetçi... Ağabeyinin vizyonunun büyüklüğüne inanıyor. Bu sebepten dolayı da kendini geri plana atıp, sürer gerisinden ona hizmet etmekte bir beis görmüyor. Sadece politika tarzı olarak değil, genel hayat nizamı olarak da ağabeyine göre daha muhafazakar biri... Bu yüzden de Turgut Bey'in etrafındaki çelik çekirdeğin muhafazakar ve vatan hizmetine tutkun kişiler olmasına dikkat ediyor. Korkut Özal'ın en büyük özelliği böyle isimleri tespit etmek ve onlara sistem içinde sahip çıkıp abilik yapmak... Ketum ve ciddi bir adam... Gerek geçmişte yaptığı bakanlık vazifesi, gerekse soyadı vesilesiyle temsil ettiği yapıların ağırlığını taşıyabiliyor.

SEMRA ÖZAL: Kocasını çekip çeviren kadın... Dominant bir karakter... Turgut Bey'in sağlığından şahsi güvenliğine kadar elinin değmediği bir alan yok. Hoş; onun eli değmese Turgut Bey de darmadağın olacak gibi... Kocasının memleket için ifade ettiği mananın ve ehemmiyetin farkında. Bu yüzden de onun yolunda ilerlemesi mühim Semra Hanım için. Pek çok siyasetçi eşinin aksine, eşinin yoğun temposundan dolayı kendisine vakit ayrılmamasından pek şikayetçi de değil. Zaten kendisini eşinin günlük telaşesine eklemlemiş. Tam bir First Lady... Çevresinde kendine has bir halka oluşturup (Papatyalar), onlarla siyasete dizayn vermeye kalkacak kadar da hırslı olabiliyor. Fakat tüm bu hırsını; eşinin zor anında yanında durup, ona destek olma vazifesinden yukarıda tutmuyor.

FÜSUN KAHVECİ: Adnan Kahveci’nin eşi ve çocuklarının annesidir. Çocuklarına çok bağlı, titiz bir anne ve iyi bir eş. Bolu yolundaki kazada hayatını kaybeder.

CİHAN KAHVECİ:Adnan Kahveci’nin küçük oğlu.. 10 yaşında, sevimli bir çocuk. Babasıyla çok az vakit geçirdiği için huzursuz.. Ailecek geçirdikleri trafik kazasında tek sağ çıkan kişi..

ASLIHAN KAHVECİ: Adnan Kahveci’nin kızı. 17 yaşında, lise öğrencisi. Babasına çok düşkün. Ailecek geçirdikleri trafik kazasından bir hafta sonra hayata gözlerini yumar.

GONCAGÜL:20li yaşlarının ortasında devlet hastanesinde hemşire… Adnan Kahveci onun hayatında dönüm noktası.. Tesadüfen karşılaştıkları bir minibus yolculuğunda Adnan Kahveci, Goncagül’ün atamasını Bolu Devlet Hastanesi’ne yapar. Yatalak bir annesi ve 80li yaşlarda bir babası var. Adnan Kahveci’yi bir abi gibi sever. Sevdiği adamla evlenmek üzereyken Adnan Kahveci’nin ölüm haberini öğrenir.

KARANLIK ADAM 2: Karanlık adamlardan biri, yüksek rütbeli bir asker.

Kahveci ve Özal’ın Kürt politikasından ve özellikle Kahveci’nin kendi elleriyle hazırladığı KDV hamlesinden rahatsız.. Kahveci’nin ölümüne neden olanlardan biri.

BAŞ ADAM: Karanlık adamların kordinasyonunu sağlayan ve en tepedeki adama ileten kilit kişi.. Adnan Kahveci’nin projeleri dahilinde Özal’in oluşturacağı yeni siyasi hareketi öğrendiğinde harekete geçer. Kahveci ve ailesinin şaibeli ölümünü organize eden kişilerden biri.

KARANLIK ADAM 1: Medya patronu, Kahveci’nin ölümüne neden olan karanlık adamlardan..

YAŞLI ADAM: Karanlık adamların başı.. Sermaye lideri.. Kahveci’nin yaptığı ekonomi projeleriyle yeteri kadar rahat para kazanamayacağı için ölüm emrini veren kişi..

PAPYON: Anaplı bir işadamı.. Karanlık adamların Kahveci ve Özal’ın iç işleriyle ilgili bilgi almak için kullandıkları ajan. Yalancı, nabza göre şerbet veren, yanar döner bir tip..

SADIK: Baş Adam’ın sağ kolu.. Saha adamı.. Karanlık adamların verdikleri emirleri uygulayan kişi.. Neyi neden yaptığını bile sorgulamayan bir maşa.