Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

İstanbul’da gerçek Edirne yaprak ciğeri bulmak zor. Beşiktaş’ta Naci Usta’nın oğullarının işlettiği lokantada gevrek ve damakta eriyen bir ciğer yapıyorlar

Beşiktaş Çarşısı’nda bir pırlanta Naci. Naci Usta, Edirne’de yaşıyor. Burayı işleten oğulları. Edirne ciğerinin ününü herkes bilir ama lezzetini herkes bilmez. İstanbul’da gerçek Edirne yaprak ciğeri bulmak zor.
Ben de Edirne’ye çekime gidene kadar ciğerin lezzetini bilmezdim. Ciğerci Kazım’da ilk lokmayı ağzıma atana kadar...
Ciğer değil lokumdu mübarek.
Bizim Ceylan pek et yemiyor (Hele kuzu hiç yemiyor).
Karşısında kamerayı görünce hemen müşkülpesentliği bıraktı ve ağzına bir ciğer atarak kameraya poz verdi.
Sonra bir mucize oldu. Ciğeri tattı ve beğenmek şöyle dursun, bayıldı. Yarım porsiyonu bitirdi. Önceden Köfteci Osman’ın o olağanüstü köftelerini yememiş olsa herhalde bir porsiyon yiyecekti.
Lokantada duvara asılı olan değerli yazar ve düşünür Hıncal Uluç Bey’in yazısını okudum. O da ciğer sevmezmiş ama Kazım’ın ciğerine bayılmış. “Kuzu gibi ciğer...” diye yazdığını hatırlıyorum.
Eğer benim önüme gelen Edirne ciğeri onların da önüne gelirse gerek Hıncal Bey’in gerek de minik Ceylan’ın, Naci’nin ciğerini seveceğine iddiaya girerim. Gevrek ve damakta eriyen bir ciğer (sakın çok pişmiş istemeyin. İstanbullu öyle sever diye fazla kızartırlarsa bütün özelliği gider).

Yağı akan köfteler...
Köfteler de gerçek Edirne köftesi Naci’de. İçine kuzu katıyorlar. Elle hazırlanıyor. Makineyle değil. Benim zevkimi bildiklerinden yassı yapmadılar ve içini hafif pembe bıraktılar. Ben çok sevdim. Benden önce burayı ziyaret eden Alper Öztoprak’sa köftenin iyi olduğunu ama yassı olup çok piştiğini söyledi. İstanbul damak tadı diye öyle yapıyorlarmış.
Siz “Gerçek Edirne’deki gibi olsun” deyin, size şişman ve bastırınca yağı akan köfte yapsınlar.
Çorbada da iddialılar. Ben mercimek, işkembe ve damar çorbalarının tadına baktım.
Mercimek ve işkembede bir kusur bulmadım ama özellikle buraya onlar için gidilir de diyemem.
Buna karşılık damarı çok sevdim. Çok iyi ayıklanmış ve lezzetli.
Paşa cevizi dedikleri yaşı ilerlemiş insanlara Viagra etkisi yapacak zenginlikte bir tatlıları var. Süt, krema, damla sakızı, ceviz, hindistan cevizi... Hepsi zengin, doyurucu ve şişmanlatıcı lezzetler.
Ben kendi payıma Edirne’nin gerçek bademli un kurabiyesini hiçbirine değişmem yemek sonunda.
Özellikle de tereyağıyla yapılırsa. Daha gevrek ve leziz oluyor margarinliye göre.
Ayrıca da, sağlıklı demesem de, daha az zararlı.
Ah bir de bunun gerçeğini Edirne’den getirtebilseler.
İşte o zaman öğle vakti beni hangi semtte bulabileceginizi biliyorsunuz.