Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Heybeliada’yı ziyaret ederseniz; benim tavsiyem kıyıdaki lokantalardan biri olan Mavi. Mezeler taze, balık kuru değil... Sakızlı sütlacı ise; asla kaçırmayın!

Sonbahar, adaları ziyaret etmek için en iyi mevsim. Vapurlar daha az kalabalık, balık bulmak daha kolay.
Heybeliada’yı ziyaret ederseniz; benim tavsiyem kıyıdaki lokantalardan biri olan Mavi.
Artık genellikle balıkçı ve meyhaneler, mezelerini kendileri hazırlamıyor ya da çok az mezeyi kendileri hazırlıyor. Ne yapıyorlar? Dışarıdan satın alıyorlar. Bunun sonucunda da nerede yediğiniz önemli değil. Değişen yemek kalitesi değil, fiyatlar.
Mavi’de önünüze enginar dolması gelir gelmez, farkı hemen anlıyorsunuz. Hazır satılan mezelerden değil bu; emek istiyor.
Genellikle hanımların başında bulunduğu lokantalar, bu konuda erkeklere nazaran daha titiz.

HANIMLAR DAHA AZ YALAN SÖYLÜYOR
Lokanta işletmeciliği elbette ticari ama sanki hanımlar aynı zamanda lokantalarını ev mutfaklarının bir uzantısı olarak görüyor. Bir anlamda yaptıkları işi, haysiyetlerinin test edilmesi olarak görüyorlar.
Bir de ben hanımların erkeklere göre daha nadir yalan söylediğini düşünüyorum. Programım sırasında birçok aşçı ya da işletmeci, bol keseden atıp bile bile gerçeklerin tam tersini iddia ediyor.
Örneğin kalamar donmuş olarak Hindistan’dan gelse bile “Vallahi yerli” diyen çok lokantacı tanıdım.
Nigar Hanım, Ziraat Bankası’ndan emekli. 1999’dan beri Mavi’yi işletiyor. Kendisini tanıyınca, her şeyden önce dürüstlüğünü ve iyi niyetini takdir ediyorsunuz. Örneğin ben, “Yerli mi” diye sorunca kalamarın ithal olduğunu hemen söylüyor.
Kalamar sulu kaldığı için hiç fena değil ama ben onun yerinde olsam soya yerine daha farklı ve ilginç bir sos düşünürüm ama mezelere kendi damgasını vuruyor Nigar Hanım.

KARİDESLİ PAÇANGA BÖREĞİ BİR HARİKA...
Mesela enginar dolması...
Dolma diri ve iyi. Mücveri özellikle seviyorum. Bol yeşillikli ve taze soğanlı. Egeli herhalde Nigar Hanım; mutfağı yavan değil.
Farklı ve leziz mezelere bir diğer örnek de, patates salatası. Mantarlı, kırmızı biberli ve kabak çekirdekli. Alışık olduğunuz yavan patates salatalarından değil.
Patlıcan salatası hazır alınmamış; taze. Favası benim sevdiğim gibi kırmızı soğan ve bol dereotlu.
Kalp şeklinde içi kaşarlı ‘sevgi böreği’ beni çok etkilemiyor ama paçangayı çok seviyorum. Bildiğiniz pastırmalı paçanga degil; karidesli. Bol domates ve yeşil biber... Temiz yağda pişmiş. Yanında şarap da olur, rakı da.
Midye dolmasını nedense çok sevmiyorum. Benim damak tadıma göre pirinci çok fazla ve midye tadı almıyorum ama mezelerle doymayın ki balığa yer kalsın.

Haberin Devamı

BALIK ISMARLADIĞINIZA DEĞİYOR

Haberin Devamı

Güveçte iskorpit tavsiyem. İskorpiti kurutmadan pişirmişler. Güveçte bol domates ve yeşil biber var. İskorpit sert etli ve çok lezzetli bir balık. İçine fazla su koyup, buğulamasını yapınca özelliğini kaybediyor. Nigar Hanım, iskorpiti İtalya’da gördüğüm 'deli su' (acqua pazza) gibi pişirmiş ve böyle olunca balık ısmarladığınıza değiyor. Salata ülkemizde hemen her lokantada olduğu gibi burada da bir sorun. Kullanılan malzemeler iyi ama iyi bir vinegret sos yapıp harmanlamayı bilmiyorlar ama tatlı işini biliyorlar... Üzerinde çilek granite ile sunulan sakızlı sütlacı kaçırmayın!

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME: H H H H H (4)