Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

25-28 Mart tarihleri arasında Verona’da gerçekleşen Vinitalia, İtalya’nın en önemli şarap fuarı. Ben sadece bir gün oradaydım. İşte size o günün kısa bir özeti

Fuara, NTV Yayınları’ndan çıkan ‘İtalya’ kitabımda da bahsettiğim üzere, ülkenin hemen her bölgesinden pek çok üretici katılıyor. Pek çok diyorum çünkü şarapları daha piyasaya çıkmadan satılan üreticilerden bazıları gelmiyor. Örneğin ‘Yarasa ve Şarap’ yazımda ele aldığım ve İtalya’nın en iyi Brunello di Montalcino’sunu yapan Soldera, bu fuara en son 2008’de katıldı.
Fuarda her bölge ayrı ayrı pavillonlarda temsil ediliyor. Piemonte, Toskana, Sicilya gibi... Saymadım ama 5-10 bin üretici geliyor fuara. ‘Hayalimdeki Trattoria’ yazısında ele aldığım Da Amerigo Lokantası’nın sahibi, Alberto Bettini de fuardaydı ve ve beni kendi bölümüne davet etti. Bazı arkadaşlarına yardım için gelmiş. Gerçi yemeğe gitmemiştik ama bana ve eşime hemencecik bir şeyler ayarladı. Trenlerde ve bazı uçak şirketlerinde satacağı hazır yemekler üretmeye başlamış. Üç tanesini denedik. Polenta yani yumuşak beyaz mısır unundan püre üzerine bolonez sos, tavşan ve ahtapot yahni. Üçü de harikaydı.

Haberin Devamı

Fikrim değişti
Alberto’nun lokantası Da Amerigo, Bologna ve Modena’ya yakın Savigno adlı bir kasabada. Yani Emilio-Romagna. Burası şarküteri ürünleriyle ünlü. Özellikle de ‘culatello di Zibello’ ile. 18-30 aylık iki culatello’nun tadına baktık. Birincisi çok iyi, ikincisi harikaydı. Bir de prosciutto cotto. Pişmiş prosciutto. Capitelli adlı Borgonova’daki artisanal bir üreticinin. Ben prosciutto cotto pek sevmem ama fikrimi değiştirdim. Bu kadar iyisini yememiştim. Pizzada harika olur (Okuyucularım için vurgulayayım: Prosciutto ve culatello domuz ürünleri. Bilmeden yemeyin eğer inancınıza aykırıysa.)

Şarküteri ürünlerinin şarabı
Prosciutto’yla en iyi uyum sağlayan şarap, hafif köpüren demi-sek Lambrusco. Genellikle ucuz ve çok kötü örnekleri, İtalya dışındaki lokantalarda bulunan Lambrusco’nun iyileri de var. Şu ana kadar içtiğim en iyisi, Modena civarında yapılan Opera. Lambrusco’larda 40 farklı üzüm çeşidi kullanılabilir ama Opera sadece Grasparoso kullanmış. Sek bir Lambrusco. Diğer Lambrusco’ları toptan 1 euro civarı almak mümkünken bu, 4 euro. İnsallah birileri bu şarabı Türkiye’ye ithal eder çünkü pastırma, sucuk ve kavurmayla bundan iyi giden bir şarap daha düşünemiyorum.
Alberto Bettini, 14-17 Mayıs arası İstanbul’da olacak. İnşallah İtalya’nın en büyük şeflerinden biri olduğunu fark edip kendisine gerekli ihtimamı gösterirler.

Haberin Devamı

Sıra Sicilya’da
Emilia-Romagna bölümünü dolaştıktan sonra hanımla soluğu, Sicilya’da aldık. Nero d’Avola, Sicilya’da iyi sonuç veren bizde de Urla’da ekilen bir üzüm. Ama benim için Sicilya’nın en ilginç ve kompleks kırmızı şarapları, Nerello Mascelese üzümünden yapılıyor. Beyazdaysa Carricante üzümünden. Robert Parker’in bile henüz bunun farkında olduğunu sanmıyorum.
Benanti, Etna Yanardağı’na yakın bir bölgede üzüm bağlarına sahip. Bağlar, çok eski. Volkanik toprak var ve gerçek organik tarım yapılıyor. Bush vine denen eski sistemle tümü toprağın altında olan, ortalama 100 senelik bağlardan gelen Serra della Contessa, İtalya’nın en iyi kırmızı şaraplarından biri. Yüzde 100 Nerello Mascalese.

Haberin Devamı

En iyi beyaz şarap
80 senelik bağlardan elde edilen ve verimi çok düşük Pietramarina’ysa bence İtalya’nın en iyi beyaz şarabı. Yüzde 100 Carricante.
Burunda Mosel Bölgesi’nden bir Riesling’in mineralitesiyle damakta gerçek bir Fransız Chablis’sinin çelik gibi asiditesini birleştiriyor. 10-15 sene yıllanabiliyor da.
Cesur bir ithalatçı, bu şarapları bize ithal ederse her türlü desteği veririm. Her türlü desteği vereceğim bir diğer şarap üreticisiyse Suvereto-İtalya’da Tua Rita. Özellikle yüzde 100 Merlot Redigaffi. Kanımca Bolgheri’deki Macchiole-Messorio ve meşhur ama çok pahalı Masseto’ya birlikte İtalya’nın en iyi üç Merlot’sundan biri.
Yeni tanıştığım Tua Rita’nin şarap uzmanı, bana bir dördüncüyü tavsiye etti: Fattoria di Petrolo’dan Galatrona. Bu tip fuarlara gitmenin güzel taraflarından biri de bu. Eski ilişkiler tazeleniyor, yenilikleri de görüyor ve yeni tatlar keşfediyorsunuz. Galatrona’yi benden önce denerseniz lütfen bana bir mesaj yollayın.