Cadde Yeni bir yıl daha zayıf bir sen...

Yeni bir yıl daha zayıf bir sen...

02.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Her sene olduğu gibi tutulan yeni yıl dilekleri arasında kilo verme, zayıflama, sağlıklı yaşam , sağlıklı beslenme gibi başlıklar bulunur.

Yeni bir yıl daha zayıf bir sen...

Çoğu kişi aşırı kısıtlayıcı listelerle hedef kiloya ulaşmaya çalışır fakat sonuca ulaşamadan genelde bu serüven hüsranla sonuçlanır. Bilinçsiz yapılan diyetler sonucunda genellikle sağlık problemleri yaşanmakta ya da yemek bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Henüz bir diyete başlamaydıysan 2023’ün en sağlıklı diyetleri hangileri olduğuna gelin birlikte bakalım.

Haberin Devamı

En sağlıklı 5 diyet

Sağlık uzmanlarından oluşan ve bir grup diyetisyenin de dahil olduğu US News ve World Report tarafında her yıl bilime dayalı araştırmalar yapılarak yıllık olarak tüm diyet çeşitleri incelenir. Uygulama kolaylığı, sağlık açısından güvenilirliği ve uzun vadeli kilo kaybı sağlaması gibi kriterlere göre bu diyetler puanlanır. Sonuca göre de en sağlıklı diyetler sıralanır.

Bu yılki puanlamaya göre seçilen 2023’ün en sağlıklı diyetleri…

İlk sırada: Akdeniz diyeti

Genel olarak kilo verme diyetlerinden ziyade bir beslenme modeli olan Akdeniz diyeti diğer diyetler gibi aşırı kısıtlayıcı bir diyet değildir. Aktif yaşam tarzıyla birlikte zeytinyağı, haftada 2 gün deniz ürünü, taze mevsim meyveleri, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, sınırlı miktarda kırmızı et, ideal oranda peynir ve yoğurt, tercihen kümes hayvanları ve yumurta tüketimini destekler.

Haberin Devamı

İkinci sırada: DASH diyeti

Yüksek tansiyonun düşürülmesini hedefleyen bu diyet aynı zamanda kilo verme, kardiyovasküler hastalık, Tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesi için de uygulanmaktadır. DASH diyeti genel olarak, yağsız etler, deniz ürünleri, kepekli tahıllar, az yağlı süt ve süt ürünleri, bol miktarda sebze ve taze meyveden oluşmaktadır. Örnek bir menü kahvaltıda sebzeli omlet, şeker ilavesiz tam tahıllı gronala, yağsız süt, öğle yemeği;mevsim balıkları, tam tahıllı makarna ya da buğday ve mevsim yeşillerinden oluşan bir tabak, akşam yemeğinde ise sebze yemeği, az yağlı yoğurt ve taze meyve ilaveli mevsim salata şeklinde olmalıdır.

Üçüncü sırada: Flexitirian (Esnek) diyet

DASH diyeti ile aynı puanı alan esnek diyet, sebze bazlı beslenmeye daha yakın bir beslenme modelidir. Vejetaryen beslenmeyi tercih eden kişiler tarafından sıklıkla uygulanır. Diyetin esneklik kısmı canınız istediğinde et yeme özgürlüğü sunuyor olmasıdır. Yarı vejetaryen diyet olan esnek diyet, kalp sağlığını korumaya ve kilo kaybı sağlamaya destek olur. Diyetin içeriği tam tahıllar, sebze, bitkisel protein kaynakları, yumurta, kabuklu kuruyemişler ve tohumlar, bitkisel yağlar (zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi, bitkisel süt kaynaklarından oluşur. Örnek bir menü; bitkisel sütle hazırlanmış meyveli bir yulaf kasesi, kuruyemişlerden hazırlanmış sağlıklı atıştırmalık barlar, tofu ya da soya peynirinden hazırlanmış sebze tabaklarını içerir.

Haberin Devamı

Yeni bir yıl daha zayıf bir sen...

Dördüncü sırada: MIND diyeti

MIND diyeti başarısı kanıtlanmış DASH ve Akdeniz diyetini birlikte kapsar. Alzheimer hastalığı ve bunama ile alakalı diğer hastalıkları önlemeyi hedefler. Tam olarak kanıtlanmış olmasa da sağlıklı beslenme modeli, yeşil yapraklılardan zengin menüler, sağlıklı yağlar ve tohumlar, kabuklu yemişler beyin fonksiyonları bozukluğunun gelişme riskini azaltabilmektedir.

Beşinci sırada: TLC diyeti

Terapötik Yaşam Tarzı Değişikliği Diyeti anlamına gelen TLC diyet, kalp sağlığını iyileştirmek ve kolesterol seviyesini düşürmek için tasarlanmış bir diğer en sağlıklı beslenme modelidir. Bu diyetin, tereyağ, salam, sosis gibi gıdalarda bulunan doymuş yağdan gelen kaloriyi yüzde 7’nin altına indirmek, günlük kolesterol alımını 200 mg altında tutmak, bitkisel yağ tüketimini artırmak, bol miktarda taze sebze, meyve, balık ve derisiz kümes kümes hayvanları tüketimi gibi kuralları vardır.