Gündem Çakşır’ın faydaları

Çakşır’ın faydaları

17.04.2018 - 15:39 | Son Güncellenme:

Çakşır otu, Eski Roma İmparatorluğu zamanında solunum problemlerinden sinir hastalıklarına kadar birçok alanda ilaç olarak etkin bir şekilde kullanılmaktaydı. Günümüzde hâlâ modern bitkisel tedavi yöntemlerinin arasında histeri, anksiyete bozukluğu, astım ve bronşit tedavisinde kullanılıyor. Sakinleştirici etkisinin yanında sindirim problemlerine ve kabıza da oldukça iyi geliyor.

Çakşır’ın faydaları

Çakşırın Yemeklerde Kullanımı

Haberin Devamı

Hindistan’da sebze yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Yemek içinde pişirildiğinde pırasa ve taze soğana benzer bir tat verir. Özellikle karnabahar yemeklerinde fazlaca kullanılır. Erzurum yöresinde de yemeklerde kullanımı oldukça yaygındır, Hindistan ve İran’dan farklı olarak Erzurum’da turşusu da yapılır ve geleneksel olarak kahvaltıda ya da ara öğünlerde atıştırmalık olarak yenir.

Bu bitkiyle yapılan yemeklerin düzenli olarak yenmesi huzursuz bağırsak sendromunu etkili bir şekilde iyileştirebilir.
Özellikle Hindistan ve İran’da çok sevilen ve yaygın olarak kullanılan bu bitki, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan yağları ve vitaminleri de bünyesinde bulunduruyor.

Astım Hastalığına İyi Geliyor

Haberin Devamı

Güçlü bir solunum rahatlatıcı ve balgam söktürücü olarak, çakşır balgam oluşumunu engelleyerek ve göğüs tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Astım için uzun yıllardan beri geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu şifalı bitki yalnızca astım değil, akciğerlerle ilgili birçok hastalığa iyi gelebilir.

Kan Basıncını Düşürür

İçeriğinde bulca bulunan kumarin, kan akışını düzene sokar ve kanı sulandırarak kanın pıhtılaşmasını azaltır. Kalp damar sağlığını güçlendirerek buna bağlı hastalıkları iyileştirdiği gibi ileride oluşmasını da engeller.

Kan Şekerini Düzene Sokar

Hayvanlarda yapılan deneyler bu bitkinin kullanımının kandaki doğal şeker dengesini sağlayıp korumaya yardımcı olduğunu ortaya koydu. Şeker hastası hayvanlara düzenli olarak 50 miligramlık dozlarla 2 ay boyunca verildi ve hayvanların kan şekerleri normal düzeye düştü. Araştırmaya göre bu iyileşme büyük ihtimalle bitkinin yapısında bulunan ferulik asit ve tanen sayesinde gerçekleşiyor.

Gazı Azaltır

Eğer karnınızda gaz kaynaklı şişlikler varsa çakşır tüketmek buna iyi gelecektir. Özellikle mercimek ve diğer baklagillerle karıştırılarak yapılacak bir yemek yalnızca birkaç gün içinde tüm gaz sorununuzu çözebilir.