Gündem Her pankart için onay fotoğrafı

Her pankart için onay fotoğrafı

02.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü buluşmasının adresi olan Bakırköy, sönük bir kutlamaya sahne oldu. Katılımın oldukça düşük olduğu kutlamada coşku da azdı Taksim Meydanı ve çevresi de oldukça sakin bir 1 Mayıs geçirdi. Sabah saatlerinde alınan sıkı önlemler öğleye doğru gevşetildi, toplam 165 kişi gözaltına alındı

Her pankart için onay fotoğrafı

DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) önderliğinde organize edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının İstanbul’daki adresi Bakırköy Halk Pazarı oldu. İki ayrı noktada toplanan gruplar, geniş güvenlik önlemlerinden geçirilerek alana alındı. Bakırköy çevresinde halk pazarına çıkan tüm sokaklarda polis ekipleri tüm gün hazır bekledi.

Haberin Devamı

İstanbul’daki kutlamalarda 165 kişi gözaltına alınırken polis bu yıl geçmiş yıllarda yapmadığı bir uygulamayla katılımcıların pankart ve dövizlerinin tek tek fotoğrafını çekti. Katılımcılar da pankart ve dövizleri açarak polis memurlarının fotoğraf çekmesine yardımcı oldu. Kontrolden geçen pankart ve dövizlerin fotoğrafları polis tarafından sosyal medya uygulaması üzerinden amirlerine gönderildi. Onay alanlara giriş izni çıktı.

‘Direniyoruz’

‘Yeryüzü Kadınları’ ellerindeki ‘Evde, sokakta, işyerinde erkek egemenliğine direniyoruz’ pankartıyla alandaki yerini alırken, Eğitim-Sen’liler çaldıkları tefleriyle alandaydı. Dev-Yapı İş’li işçiler, işçileri temsil eden sarı baretleriyle 1 Mayıs coşkusunu yaşadılar. Sine-Sen’li bir grup sinema sanatçısının yanı sıra beyaz yakalı Plaza Eylem Platformu üyeleri ise ‘Haftasonu çalan iş telefonuna hayır’ pankartıyla 1 Mayıs alanındaydı. Gezi olaylarında ön plana çıkan Anti-kapitalist Müslümanlar, ‘Allah, ekmek, özgürlük’ pankartıyla, Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı ile Fenerbahçeliler de ‘No pasaran’ pankartıyla alandaydı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB başkanları, alana birlikte giriş yaptı. Ellerinde flamalar taşıyan katılımcılar “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı.

Haberin Devamı

Düdüklü protesto

Kendilerine “Don Kişot Bisikletliler Kolektifi” diyen 20 kişilik bisikletli grup kortejle kutlamaların yapılacağı alandaki polis noktasına geldi ancak “Bisiklet Emektir” yazılı pankart açan grubun alana girişini polis engelledi. Bisikletlerini yere bırakarak oturma eylemi yapan grup düdük çalarak uygulamayı protesto etti.

‘Kıdem işçinin ekmeğidir’

Öğle saatlerine doğru gruplar alandaki yerlerini alırken polis, İncirli Caddesi’nde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı açan bir gruba müdahale etti. Polis ekipleri 3 kişiyi gözaltına aldı. Kısa süreli gerginliğin ardından program saat 13.00 sıralarında saygı duruşu, koronun 1 Mayıs Marşı ve Enternasyonel Marşı’nı okumasıyla başladı. Marşların ardından ilk konuşmayı gerçekleştiren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının bir yük değil, işçilerin hakkı olduğunu belirterek, “Kıdem tazminatı, işten çıkarılan işçinin ekmeğidir. Kıdem tazminatı, işçinin iş güvencesidir. Taşeron işçi kardeşlerimiz kadro alıncaya kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Halay sonrası gözaltı

İstanbul’daki 1 Mayıs’ta en hareketli dakikalar Beşiktaş’ta yaşandı. Barbaros Bulvarı’ndan Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bazı gruplara polis müdahale etti.

Her pankart için onay fotoğrafı


Güvenlik güçleri 3 ayrı gruptan yaklaşık 85 kişiyi gözaltına alındı. HKP’ye üye 50 kişilik grup bazı kişiler gözaltılara direndi. Bu sırada kısa süreli bir arbede yaşanırken, Beşiktaş Çarşısı’nda toplanan ‘Hayır’dan Sonra’ grubu da, sloganlar eşliğinde Taksim’e yürürken yaka paça gözaltına alındı. Beşiktaş Sinanpaşa Meydanı’nda toplanan ve bir süre halay çeken 15 kişilik grup da oturma eylemi yaparken gözaltına alındı. Talimhane’den Taksim Meydanı’na girmeye çalışan bir gruba ise polis biraz daha sert müdahale etti. ‘Taksim yasağına hayır, yaşasın 1 Mayıs’ yazılı pankart açan grupla pankartı almak isteyen polis arasında bir süre arbede yaşandı. Mücadele Birliği Platformu üyesi bir grup da Talimhane’den Taksim Meydanı’na girmek isterken polisin müdahalesiyle gözaltına alındı. Polisin müdahalesinin ardından geride kalanlar ‘dağılın’ uyarısına rağmen bir süre halay çekti. Polis, dağılmayan grup üyelerinin bazılarını gözaltına alarak polis aracına bindirdi.

Haberin Devamı

Hayatını kaybedenler için saygı duruşu

Kutlamalara bu yıl da kapatılan Taksim Meydanı ve çevresi hem araç hem de insan trafiğinden arındırıldı. Bariyerlerle kapatılan bölgede binlerce polis görev yaptı.

Her pankart için onay fotoğrafı


Meydanda sabah saatlerinde pankart açmak isteyen 2 kadın gözaltına alınırken, başka bir gerginlik yaşanmadı. ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganı atan kadınlar, üzerinde “Mücadele Birliği” ve “Fabrikalar tarlalar siyasi iktidar her şey emeğin olacak” yazılı pankart taşıyordu. Taksim Meydanı’na sendikalardan ilk olarak Hak-İş geldi. Sendika üyeleri, Kazancı Yokuşu’nda 40 yıl önce hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu, ardından Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Grup adına konuşan Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, kıdem tazminatının korunmasını ve taşeron işçilere kadro istedi.

Haberin Devamı

NOTLAR

- Kentte 30 bin polis görev yaparken, 3 polis helikopteri çalışmalara havadan destek verdi, çeşitli noktalara 120 TOMA konuşlandırıldı.

- Bariyerlerle örülen Taksim’de polis adeta kuş uçurtmadı.

- Nakliyat-İş, “Antikapitalist Müslümanlar” grubu ve Eğitim İlke-Sen üyeleri bayramı Saraçhane Parkı’nda kutladı.

- Taksim ve çevresine, deniz yoluyla, raylı sistemle veya yakın metro istasyonlarını kullanarak ulaşımı kısıtlayan valilik kararından haberi olmayan İstanbullular güç anlar yaşadı.