Gündem Cambridge Üniversitesi: Oxford’dan kaçanlar kurdu

Cambridge Üniversitesi: Oxford’dan kaçanlar kurdu

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cambridge Üniversitesi, 1209’da kurulduğunda dünyada sadece üç üniversite vardı.

Cambridge Üniversitesi: Oxford’dan kaçanlar kurdu

Cambridge Üniversitesi’ni, Oxford halkının saldırılarından korkup kaçan Oxford Üniversitesi öğrencileri kurdu. Oxford’un öğrencilerinden ikisi, bir kadının kazara öldürülmesi nedeniyle Oxford Belediye Başkanı ve halk tarafından asılmıştı. Halkın bu davranışı nedeniyle Oxford öğrencilerinin çoğu Cambridge’e sığındı.

Haberin Devamı

İlk yıllarda, öğretim üyeleri olmadığı için dersleri Oxford’dan kaçan kıdemli öğrenciler ve Cambridge’deki din adamları veriyordu. Üniversite, uzun süre kilisenin denetimi altında eğitim verdi. Öğrenciler belirli metinleri okuyup açıklayarak eğitilirdi ve genellikle hukuk ve tıpla ilgili konular işlenirdi. İlk yıllarda sadece sözlü sınav yapılırdı. Papa 1233’te, Cambridge mezunlarının tüm okullarda eğitim verebileceğini açıklayan bir genelge çıkardı. Öğrenciler kapüşonlu siyah cüppe giyerdi ve taşkınlık yaptıkları zaman halk sert tepki gösterirdi. Öğrenciler de kendilerine pahalı yiyecek ve içecek satan halktan şikâyetçiydi. Bu gerginlik, daha önce Oxford’daki gibi “cüppeliler ve kentliler” sorununu tırmandırınca halk, 1391’de üniversiteye saldırmıştı. Üniversite, kralın emriyle 15. yüzyılda özerklik kazandı ve kiliseden bağımsız hale geldi. Halkın öğrencilere pahalı mal satması da yasaklandı. Cambridge Üniversitesi geliştikçe halkla aralarındaki gerginlik azaldı.

Haberin Devamı

Birinci Dünya Savaşı’nda üniversite öğrencileri askere alınınca 2470 Cambridge öğrencisi savaşta öldü. Cambridge’de doktora çalışmaları çok geç başladı ve ilk doktora öğrencisi 1924’te mezun oldu. Cambridge, günümüzde dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biridir. Üniversitenin mezun ve akademisyenlerinden 95’i Nobel Ödülü kazanmıştır.

Bilime katkıları

Cambridge Üniversitesi Yayınevi, 1584’te kurulmuştur ve kesintisiz olarak kitap yayımlayan en eski yayınevidir. Dünyanın deneye dayalı ilk bilimsel kitabı olan “De Magnete” 1600’de W. Gilbert tarafından yazılıp üniversitenin yayınevinde bastırılmıştı. Cambridge’de profesör olan Isaac Newton, 1687’de yayımlanan “Principia Mathematica” adlı kitabıyla Bilimsel Devrim’in gerçekleşmesini sağladı. Evrim Teorisi’ni 1859’da geliştiren C. Darwin ile şair Lord Byron Cambridge mezunuydu.

İlk mekanik bilgisayarı icat eden Charles Babbage, Cambridge Matematik Bölümü’nün en parlak mezunlarındandı. J. C. Maxwell, Cambridge’de profesördü ve onun Maxwell Denklemleri sayesinde birbiriyle ilişkisiz sanılan elektrik ve manyetizmanın birleştirilmesi sağlandı. J. J. Thomson 1897’de, katot ışınlarının eksi yüklü ve atomdan küçük parçacıklar olduğunu keşfetti.

Haberin Devamı

Thomson, atom altı parçacıkların varlığını bulduğu ve elektronun yükünün kütlesine oranını hesapladığı için 1906’da Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. W. L. Bragg’ın bulduğu Bragg Yasası, X-ışınları kırınımıyla kristal yapıdaki atomların pozisyonunun hesaplanmasını sağlar. Bragg, bu keşfiyle 1915’te Nobel Fizik ödülünü kazandığında 25 yaşındaydı.

P. Dirac, kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Anti maddenin keşfinin önünü açan Dirac Denklemi’ni geliştirdiği için 1933’te Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. F. Crick ve J. Watson, 1953’te X-ışınları kırınımı yardımıyla DNA’nın yapısını belirledikleri için 1962’de Nobel Tıp Ödülü’nü aldılar. Tanınmış fizikçi Stephen Hawking, Cambridge’de doktora yapmıştır ve halen orada profesör olarak çalışmaktadır. Cambridge Üniversitesi rektörlüğüne, 2010’da Polonya asıllı Profesör L. Borysiewicz atandı.