Çanakkale ÇANAKKALE’DE CEMEVİ AÇILIŞI

ÇANAKKALE’DE CEMEVİ AÇILIŞI

08.07.2015 - 19:27 | Son Güncellenme:

.

ÇANAKKALE’DE CEMEVİ AÇILIŞI

Çanakkale merkez ilçeye bağlı Denizgöründü köyünde hayırsever bir aile tarafından atıl durumda olan eski bir okul cemevine dönüştürüldü.
Çanakkale merkez ilçeye bağlı Denizgöründü köyü, hayırsever vatandaşlar, Çanakkale ve Kepez Belediyeleri’nin katkılarıyla cemevine kavuştu. Cemevi açılışı için Denizgöründü köyünde tören düzenlendi. Uzun yıllardır ibadethanesi bulunmayan Çanakkale Merkez ilçeye bağlı alevi köyü Denizgöründü’ye 2007 yılında cami yapıldı. Cemaat olmadığı için imam haftanın üç günü komşu köylerde görevlendirildi. Daha önce köyde okul olarak kullanılan binayı İbrahim Değirmenci ailesi restore ettirerek cemevine dönüştürülmesinde en büyük katkıyı sağladı.
İbadet, toplantı, hayır cemiyetleri ve bahçesinde düğünlerin yapılabileceği çok amaçlı kullanılacak olan cemevi açılışına, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, dışarıdan gelen misafirler ve köy sakinleri katıldı.
Cemevi yapımında en büyük katkıyı yapan ve kendiside aynı köyden olan hayırsever İbrahim Değirmenci kürsü de duygulu anlar yaşandı. Değirmenci, “Bu okulun atıl durumda olmasına Değirmenci ailesi olarak gönlümüz rahat olmadı ve bu duruma getirdik, bu çalışmalarımızda bize gönül veren can dostlarıma ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.
Denizgöründü Köyü Muhtarı Hüseyin Çelik’te kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Çelik,”Değirmenci ailesinin her ferdine ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Düğün yerimizi yapacak hayırseverlere, katkılarını esirgemeyen, Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a, Kepez Belediye Başkanımız Ömer Faruk Mutan’a, çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Çanakkale Cemevleri Dedesi Nurettin Gedikoğlu duygu ve düşüncelerini dile getirirken, “Bizler Aleviliğe inanıyoruz, hayatımı bu inanç doğrultusunda yaşamaya çalışıyoruz inancımızın yanlışlığı ve doğruluğu sadece bizi ilgilendir. Bizler inandığımız gibi yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bugün burada Alevilerin ibadethanesini açtık. Burada açılmış olan cemevine destek vermeye devam edeceğiz. Alevi kültürü Türkiye için çok önemli, Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkarak, Atatürk ilkelerini savunan, laik cumhuriyetin temel taşlarından olan Alevilerin dini inançlarını yerine getirebilmeleri çok önemlidir. Artık şunun kabul edilmesi ve yapılması gerekir, cemevlerinin ibadethane olarak tespit edilmesi ve Alevilik inancının da bir kolu olarak kabul edilmesi gerekir. Alevilik asla başka bir din değildir, binlerce yıllık geçmişi vardır. Ben bu köy halkının cemevi yapımındaki çabalarından dolayı kutluyorum, özellikle Değirmenci ailesine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu Cemevinde ibadet edenlerinde Allah ibadetlerini kabul etsin” diye konuştu.
Başkan Gökhan, Denizgöründü Köyü sakinlerine ve Alevi cemaatine de hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Birlik, beraberlik havasında gerçekleşen açılış etkinliğinde ayrıca Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a ve Cemevi açılışındaki katkılarından dolayı konuklara plaket takdim edildi.