Çanakkale Çanakkale'de deprem fırtınası

Çanakkale'de deprem fırtınası

06.02.2017 - 21:07 | Son Güncellenme:

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5,3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi Akşama kadar 120'nin üzerinde artçı sarsıntının kaydedildiği ilçeye bağlı bazı köylerdeki evlerde hasar oluştu, 5 kişi yaralandı Bölgede inceleme yapan Vali Tavlı, AFAD ve Kızılay'ın bölgeye çadır göndereceğini ve mağdur vatandaşlara destek olacaklarını açıkladı Bölgeye gelen Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, 12 köyü etkileyen deprem ve artçı sarsıntıların 298 evin yıkılmasına ve hasar görmesine neden olduğunu belirterek, AFAD ve Kızılay ekipleri koordinesinde bir çadır kent kurulmaya başlandığını duyurdu

Çanakkalede deprem fırtınası

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'de sabah ve öğleden sonra 5,3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

Haberin Devamı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5,3 büyüklüğündeki deprem saat 06.51'de kaydedildi. Sarsıntının 9,25 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Ayvacık'ta meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, ''İlk belirlemelere göre can ve mal kaybı yok. Ekiplerimiz depremin meydana geldiği bölgede tarama çalışması yapıyor.'' dedi.

Depremde ilk belirlemelere göre 5 köyde bazı evler zarar gördü, 4 kişi yaralandı. Kaymakamlık, belediye ve AFAD ekipleri bölgede tarama çalışması gerçekleştirdi. Çalışma sonucu ilk belirlemelere göre, Taşağıl, Tuzla, Yukarı, Çam ve Gülpınar köylerinde hasar ile yıkım meydana geldi.

Haberin Devamı

Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez ve Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, bölgede incelemelerde bulundu.

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle ilçeye bağlı köylerde hasar meydana geldiğini, 4 vatandaşın yıkılan duvarların altında kalarak yaralandığını söyledi.

Depremin meydana geldiği alanda tarama çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Şahin, zarar gören vatandaşlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

- "Deprem, Çanakkale merkeze 80 kilometre uzaklıkta, denizde olmuştur"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Bekler, sabah saatlerindeki depreme ilişkin, "İlk çözümler, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu olarak bilinen ve Biga Yarımadası Yenice Fayı doğrultusu boyunca geçen Ayvacık açıklarında kuzeybatı yönlü yanal atımlı ve normal bileşenli bir fayın kırılması sonucu oluşan bir depremi işaret etmektedir. Deprem, Çanakkale merkeze de yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta, denizde olmuştur. Deprem, enerjisi itibarıyla yapısal hasar oluşturabilecek özellikte olmayıp, mühendislik yapıları dışında hasar etkisi zayıf olarak tanımlanabilir." ifadelerini kullandı.

- 11 köy depremden etkilendi

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, yapılan incelemeler sonucu depremden 11 köyün etkilendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Vali Tavlı, 40 binanın zarar gördüğü Yukarıköy'de gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların yaralarının sarılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Tavlı, şunları kaydetti:

"Sabah 06.51'de 5,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonucunda, Ayvacık ilçemizin, ilk belirlemelere göre 11 köyü depremden etkilendi. Şu anda depremden en fazla etkilenen, hasar gören Yukarıköy'deyiz. Bu köyümüzde 40 ev hasarlı, diğer 10 köyümüzde de 50 ev hasarlı. Allah'a şükür can kaybımız yok. 5 yaralımız var. Yaralılarımızın tedavileri devam ediyor. AFAD ve Kızılay bölgeye çadır gönderiyor. Akşama kurulacaklar. AFAD Başkanı ile konuştuk. Konteynerler yola çıktı. Ekiplerimiz hasar çalışmalarına devam ediyor."

- 13.58'de 5,3 büyüklüğünde bir deprem daha oldu

AFAD Deprem Dairesinin tespitine göre, Ayvacık ilçesinde saat 13.58'de 5,3 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Sarsıntının 7 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi. Depremin ardından çok sayıda artçı deprem de kaydedilirken, çevre illerde de etkisi hissedildi. İkinci depremden sonra Bursa AFAD ekipleri tedbir amaçlı bölgeye sevk edildi.

Haberin Devamı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel, "Bu tarz depremler orta büyüklük kategorisindedir. Elbette sarsıntısı hissedilecektir fakat büyük deprem habercisidir demek mümkün değil." dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ise "Bu bölge fay hatları ve kırıkların yoğun olduğu bir bölgedir. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kolunun geçtiği bölgeler burası. Bugün yaşanan depremler gerilimin boşaldığını gösteriyor. Ancak gerilim boşalıyor derken, oradaki enerji bölgedeki diğer fay hatlarına yöneliyor. Yani gerilim açığa çıkıp yok olmuyor, sadece yer değiştiriyor. Söz konusu bölgedeki gerilimin boşalması başka depremler olmayacağı anlamına gelmiyor. Diğer fay hatlarındaki gerilimi ve riski daha da artırıyor. Kesinlikle tehlike geçmiş diyemeyiz." yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Ayvacık'ta sabah ve öğleden sonra meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremlerin dışında 120'nin üzerinde artçı sarsıntı yaşandı.

- Kızılay Başkanı Kınık Ayvacık'ta çalışmaları yerinde izledi

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine gelerek çalışmaları yerinde izledi.

Kınık, "Ayvacık bölgesinde 12 köyümüzü etkileyen bu deprem sonrasında olan artçıları maalesef 298 evin yıkılmasına ve hasar görmesine sebep oldu. Depremin akabinde hemen bölgedeki Kızılay şubelerimiz ve AFAD ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler. Şu anda AFAD ve Kızılay ekipleri koordinesinde bir çadır kent kuruluyor. Mobil mutfağımız burada. Büyük kapasiteli mutfaklarımız yola çıktı." diye konuştu.

Kerem Kınık, Ayvacık’ın depremden etkilenen 12 köyüne ekstra çadır ve battaniye vereceklerini ifade ederek, "Önümüzdeki günler içinde AFAD koordinasyonunda burada konteyner kent kurulacak. Burası yoksul bir bölge. Emeğiyle geçinen Yörük Türkmenlerinin bulundukları bir yer. Çok ihtiyaçları var. Dolayısıyla buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. İnsanımıza elimizi uzatalım. Evleri yıkıldı, hayvanları telef oldu. Geçimlik malzemeleri hasar gördü. Dolayısıyla bu insanlarımıza biz Kızılay olarak elimizden gelen yardımı yapmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu

- Kriz masası kuruldu

Çanakkale Valiliği koordinasyonunda zarar gören 12 köyde yapılacak çalışmaların takip edileceği kriz masası kuruldu.

Kızılay ve AFAD ekiplerince bölgeye kurulacak çadır kent için alan seçimi yapılıp çalışmalara başlandı. Bölgeye gönderilen çadırlar görevli ekiplerce kurularak hazır hale getirildi.

Ayvacık Belediyesi tarafından depremin en çok hissedildiği köy olan Yukarıköy'de aşevi oluşturuldu. İl Özel İdaresi tarafından köye getirilen çadır da ikram çadırı olarak hizmet vermeye başladı.

Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 12 köydeki gebeler, yeni doğum yapan ve küçük çocuğu bulunan kadınlar buralardan alınıp Ayvacık Devlet Hastanesi ile Ayvacık Yabancılar Geri Gönderme Merkezi'ne yerleştirildi. Ayrıca yine aynı köye sağlık tedbirleri kapsamında çadır hastanesi kuruldu.

Türk Kızılayı Kuzey Marmara Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğü tarafından uydu haberleşme sistemi aracı bölgeye konuşlandırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı AKS 110 ekipleri de bölgeye gelerek olası sorunlara karşı görev aldı.

İnsani Yardım Derneği (İHH) Bursa Şubesi ekipleri de deprem bölgesinde yapılacak çalışmalarda görev almaya başladı.

Türk Kızılayı Kuzey Marmara Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğü tarafından uydu haberleşme sistemi aracı bölgeye konuşlandırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı AKS 110 ekipleri de bölgeye gelerek olası sorunlara karşı görev aldı.

İnsani Yardım Derneği (İHH) Bursa Şubesi ekipleri de deprem bölgesinde yapılacak çalışmalarda görev almaya başladı.