Gündem Çanakkale Savaşı’nın izleri su altında

Çanakkale Savaşı’nın izleri su altında

30.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin tek politik su altı fotoğrafçısı Nejdet Demirtaş’ın Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı için hazırladığı ve ilk kez bir savaşın su altında canlı mankenlerle anlatıldığı fotoğraflar, önümüzdeki ay sergilenecek

Çanakkale  Savaşı’nın izleri su altında

Sosyal olayları unutturmamak için yaptığı çalışmalarla tanınan politik fotoğrafçılığın Türkiye’deki tek temsilcisi Nejdet Demirtaş, bu kez Çanakkale Savaşları için daldı. Hayatını kaybeden insanları ya da ders alınması gereken konuları nefesini tutarak poz veren sporcuları kullanarak anlatmaya çalışan Demirtaş, Çanakkale Savaşları’nın dünya savaş tarihinde edindiği yeri kanıtlayan kareler ile Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da dikkatini çekmeyi başardı. Geçtiğimiz yıl Çanakkale’deki Truva Festivali’ne Gezi olayları, Soma maden faciası ve zorla evlendirilen çocuk gelinler gibi konuları ele alan su altı fotoğrafları ile katılan Demirtaş, Türkiye’de ilk kez uygulanan çekim tarzıyla ilgi çekmişti. Çanakkale Belediyesi’nin isteği ile bu kez Kaş’ın derinliklerinde su altına inen Demirtaş, dünyada ilk kez bir savaşın nefesini tutan mankenlerle anlatıldığı fotoğrafları çekti.

Haberin Devamı

Gönüllüler nefes tuttu

Çanakkale Belediyesi’nin yanı sıra Campione’un sponsor olduğu çekimler, Akdeniz’in berrak sularında 4-7 metre derinliklerde gerçekleşti. Projeyi Blagoy Toprakidis yönetirken, 100 yıl öncesinin asker kıyafetlerini Fadim Üçbaş tasarladı. Başarılı serbest dalış eğitmeni ve profesyonel dalgıç Adnan Yanbay, su altı modeli Dilara Çetinel ile serbest dalış rekortmenlerinden Birgül Erken çekimlerde önemli görevler üstlendi. Mete Salman, Ege Erken, Ömer Birol, Levent, Batuhan ve Doğa Ucuzal, Umut Servi, Erkan Cerit, Elif Karaahmet de Çanakkale Savaşları’nı derinlerde anlatmak için çabaladı. Demirtaş, “Dünya tarihine yön veren Çanakkale Savaşı’nı su altında anlatmak benim için büyük bir onurdu. Fotoğraflar önce senaryo ile tasarlandı, sonra çekim yapıldı. Bu savaşın barışçıl hikayeleriyle anılmasını istedim. Bu savaş yeteri kadar kanlı ve acı şekilde yaşandı. Ulusumuzun kahramanlıklarını ve iki taftanda yitip giden yüz binlerce canı hatırlatmak istedim” dedi. Çanakkale’nin derinliklerinde yapılacak çekimlerin ardından “Dardanel’in Çocukları” adlı sualtı fotoğraf sergisinin 8-22 Ekim tarihleri arasında açılacağı öğrenildi.