Gündem Çanakkale şehitlerine minnet ve saygıyla

Çanakkale şehitlerine minnet ve saygıyla

19.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Çanakkale geçilmez’ sözünü tüm dünyaya öğreten büyük zaferin 101. yıldönümü coşkulu törenlerle kutlandı. Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Çanakkale istikbal ve istiklal mücadelemiz oldu’ dedi

Çanakkale şehitlerine minnet ve saygıyla

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yıldönümü kutlamaları, Çanakkale’de coşku ve gurur dolu anlara sahne oldu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan kutlamalar, 18 Mart Stadyumu’ndaki renkli törenle sürdü.
Şehitlikteki törenlerin ardından 7 uçaktan oluşan Türk yıldızları filosu muhteşem bir gösteri yaptı. Şehitler Abidesi bölgesi ve Çanakkale Boğazı semalarında akrobasi gösterisi sergileyen Türk Yıldızları, kanatlarında son operasyonlarda şehit olan güvenlik güçlerinin isimlerini taşıdı.
Kutlamalar 253 bin şehit adına ’Çanakkale Geçilmez’ yazılı altın madalyanın, Vali Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Türk bayrağına takılmasıyla başladı.

Mehteran coşturdu
Konuşmaların ardından stadyuma giren Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Bölüğü marşlar çalarak kalabalığı coşturdu. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Zaferi’nin günümüze ışık olduğunu söyledi. “Bu savaşın ne şartlarda, hangi fedakarlıkla yapıldığını bilmeyenler, bugün yaşadıklarımızın manasını da kavrayamazlar” diyen Erdoğan, tüm gençlerin Çanakkale savaşının gerçekleştiği mekanları görmelerini ve o havayı teneffüs etmelerini istedi. Son 3 yıldır yaşanan olayların, Çanakkale’nin mesajını önemli hale getirdiğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

‘Bu böyle bir destan’
“Bundan 101 yıl önce tarihe gömülmek istenen, Balkan faciasının utancıyla şaşkınlık içinde olan millet, Çanakkale’de yeni bir dirilişin şahlanışı, destanını yazmıştır. Çanakkale istikbal ve istiklal mücadelemiz oldu. Gözü ve gönlü Türkiye’ye kilitlenmiş milyonca mazlum için de umudun adı olmuştur. Çanakkale’de Muş’tan gelen de var, Bitlis’ten gelen de vardı, Van’dan gelen de vardı. Anadolu’nun dört bir yanından olduğu gibi ta Üsküp’ten, Bosna’dan gelen de vardı. Onlar için o bir var oluş mücadelesiydi. Senegal’den aldatılmış o Müslüman kardeşlerimiz burada ezan seslerini duyunca ‘Biz nereye geldik?’ diye saf değiştirerek gerçek yerlerine geçtiler.
Bu destan böyle bir destan ve ‘Ben Müslüman kardeşime nasıl silah çekerim’ dediler ama bugün ne oldu, bugün şimdi acaba 6-7-8 Ekim tarihlerinde benim Kürt kardeşimi sokağa dökenler, Kürt’ü, Kürt kardeşimi öldüren, öldürtenler kimler, acaba şu anda benim Mehmetçiğimin karşısına çıkanlar kimler, benim polisimin karşısına dikilenler kimler, peki bunlara alkış tutanlar kimler, bunları övenler, bunlara destek verenler kimler? Millet olmak kolay değil ama unutmayın gençler, illet olmak kolay.”

Haberin Devamı

Gözyaşlarını tutamadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasından önce öğrenciler tarafından yapılan, illerin yer aldığı Türkiye haritası şeklindeki pazılda boş bırakılan “Vatan coğrafyasının tek eksik parçası Çanakkale” kısmını tamamladı. Erdoğan, bir lise öğrencisinin okuduğu Arif Nihat Asya’nın “Dua” şiirini dinlerken de gözyaşlarını tutamadı.

‘Vatan sana canım feda’
Geçit törenine Çanakkale’deki liselerde eğitim gören öğrenciler, gaziler, izciler ve Deniz Harp Okulu öğrencileri katıldı. TCG Sarucabey gemisi ile Çanakkale’ye gelen Deniz Harp Okulu Öğrencileri geçit törenin en kalabalık grubunu oluştururken harp okulu marşını söyledikten sonra Çanakkale sokaklarında “Vatan sana canım feda” sloganları atarak dolaştı. Törende öğrenciler, çimlerde büyük bir Türk bayrağı ile Atatürk posteri açtı.
Zafer törenini, Güneydoğu’da yaralanan polisin üzerine kapanıp kendisini siper eden uzman çavuş ile yine çatışmalarda görev alan özel harekat polisleri de izledi.

Haberin Devamı

Kurtulmuş’tan Çanakkale mesajı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çanakkale’de, ecdadın ortaya koyduğu birlik, kardeşlik ve dayanışma ruhunun, bu vatanda ilelebet var olmaya devam edeceğini söyledi.
Kurtulmuş twitter hesabından, “Tarihin şahit olduğu destansı mücadelemiz, Çanakkale Zaferimiz’in 101. yıl dönümünde şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyoruz” ifadesini paylaştı.
Çanakkale’de, ecdadın ortaya koyduğu birlik, kardeşlik ve dayanışma ruhunun, bu vatanda ilelebet var olmaya devam edeceğini kaydeden Kurtulmuş, “Milletimizin varlığını ve bütünlüğünü sağlayan, değerlerine ve ruh köküne saldıranlar geçmişte olduğu gibi bugün de gereken cevabı alacaklar. Bu vesileyle, bir kez daha şehitlerimizi rahmetle anıyor, birliğimiz, kardeşliğimiz ve dirliğimiz daim olsun, Allah yardımcımız olsun” değerlendirmesinde bulundu.
ANKARA Milliyet