Gündem Çankaya’da 7 yıl 17 kitaba sığdı

Çankaya’da 7 yıl 17 kitaba sığdı

27.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gül’ün 7 yıllık görev sürecinde yaptığı ziyaretler, konuşmalar, Köşk’teki tadilatlar, restorasyonlar, protokol uygulamaları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin bilgiler 17 kitapta toplandı...

Çankaya’da 7 yıl 17 kitaba sığdı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin dolmasına 2 gün kala, geçen 7 seneyi anlatan 17 kitap Tarabya Köşkü’nde gerçekleştirilen bir toplantıyla basına tanıtıldı. Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleştirdiği ziyaretler, konuşmalar, Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde yapılan tadilatlar, köşkteki sanat eserleri, protokol uygulamaları ve hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerinin konu edildiği 17 kitapta Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün kullanılan yazı karakterlerine kadar bire bir ilgilendikleri de belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, basın toplantısına yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saray İstiaresi” metaforuna atıfta bulunarak başladı. İsen, sarayın, aydınlığın ve feyzin merkezi, toplumun daima gözünün önünde yer alan bir mekan olarak tanımlandığını söyledi. İsen, “Biz, cumhurbaşkanlığı süresinin tamamlandığı şu aşamada, hemen hemen yaptığımız bütün işlerle biraz bu ilkeden hareket ettik. Yapılan işlerin topluma örnek olmasını ve kendi sahasının en iyi en değerli en kaliteli örnekleri olmasına gayret ettik” diye konuştu.

Yazı karakterini bile seçti
Gül’ün 7 yıllık dönemini konu edinen 17 kitaptan 14’ünün tamamlandığını, 3’ünün de baskıda olduğunu belirten İsen, “Diplomasi konuşmalarından Çankaya’nın zenginliklerine varıncaya kadar çok geniş bir skalada çok güzel ürünlerle karşı karşıya kalacaksınız. Bunların önemli bir bölümü daha önce vardı, bizim dönemimizde ortaya çıkmış ürünler değil. Mesela resim koleksiyonu, Çankaya’nın hazineleri, mekan düzenlemesi, varolan mekanların daha aktif hale getirilmesi ve çok daha büyülü dokunuşlarla etkileyici mekanlara dönüştürülmesi sağlandı bu evrede” dedi. Kitap çalışmalarında Cumhurbaşkanı Gül ile eşinin büyük rol oynadıklarını belirterek, “Bu kitaplar, bittiği zaman Beyefendi’nin önüne konulmuş kitaplar değildir. Her aşamasında onunla ilişki kurularak, görüşler alınarak ortaya çıkmış ürünlerdir. Kimi zaman yazı kararkterlerine kadar birebir her ikisi de kitaplarla ilgilenmiştir” diye konuştu.

Köşk mutfağında ilkler
İsen, Hayrünnisa Gül’ün de köşk yemeklerinin menüsünün oluşturulmasında katkısının olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de “Şüphesiz” ifadesini kullandı. Köşk mutfağı tarihinde belki de ilk defa Anadolu yemeklerinin de sunulduğunu kaydeden İsen, “Anadolu yemekleri mesela Kayseri mutfağı biraz Çankaya’ya taşınabilecek biçimde yeniden üretilerek bu menülere girmiştir. Orada hanımefendinin katkıları ciddidir” dedi.

Haberin Devamı

İşte o kitaplar

Cumhurbaşkanlığı Yayınları tarafından basılan 17 kitap şöyle:
* “Adım Adım Geleceğe”
* “İhtimam-Zarafet-Lezzet”
* “Çankaya’nın Hazineleri”
* “Çankaya Köşkü’nün Değişen Yüzü”
* “Tarabya Köşkü’nün Değişen Yüzü”
* “Boğaziçi’nde Bir Bahçe”
* “Çankaya Olmak”
* “Çankaya Köşkü’nde Protokol”
* “Müze Köşk”:
* “Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu”
* “Gelecek Yakın”
* “Demokrasi ve Hukuk Yolunda”:
* “Global Perspektif”
* “Diplomaside Erdemli Güç”
* “Türkiye’yi ve Dünyayı Yeniden Düşünmek”
* “Edirne’den Ardahan’a Herkesin Cumhurbaşkanı”
* “Türkiye’yi Dünyaya Taşımak”