Gündem Çankaya’ya halkın adayıyla çıkacağız

Çankaya’ya halkın adayıyla çıkacağız

23.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin 2. Olağan Kongresi’nde eşbaşkanlar Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel, yerlerini Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a bıraktı. Kongrede konuşan Demirtaş, “Devletin iki adayına karşı halkın adayıyla ilk defa Çankaya’ya halk çıkacak” dedi

Çankaya’ya halkın  adayıyla çıkacağız

HDP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde eşbaşkanlıklara, HDP’yi oluşturan partilerden BDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi) eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ seçildi. Ankara’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan kongrede eşbaşkanlar Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel’in yerini Demirtaş ve Yüksekdağ aldı. Yoğun katılımın olduğu kongrede yapılan anonsta, Türk bayrağı asmanın yasal zorunluluk olduğu belirtilip hassasiyet gösterilmesi istendi. Birkaç defa yapılan bu anonsun ardından platforma törenlerde ve makamlarda kullanılan ayaklı bayrak konuldu.

‘Halkın tek adayı’
Demirtaş, kongrede yaptığı konuşmada “Zihni örtülüyle değil ama başı örtülüyle el ele olacağız. Gözü açıkla değil ama gönlü açıkla omuz omuza yürüyeceğiz” dedi. Demirtaş konuşmasında şunları söyledi: “Çalanla çırpanla değil, paraları sıfırlayanla değil, helal kazanıp helal yiyenle yoldaş olacağız. Irkçılığın ve faşizmin tuzaklarına düşmeden, mezhepçiliğin ve dinciliğin dayattığı hatalara prim vermeden ortak vatanı özgürlükler cenneti yapmak için birbirimize sahip çıkma zamanıdır. Sırtımızı Batı’nın pozitif değerlerine çevirmeden kendi öz değerlerimizle bütün Ortadoğu’ya kalıcı barışı getirecek örnek bir model olarak HDP’nin iktidarını gerçekleştireceğiz.” Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin de “HDP olarak hakiki bir cumhurbaşkanı adayı ile ortaya çıkacağız. Devletin iki adayına karşı halkın tek adayıyla cumhuriyet tarihinde ilk defa Çankaya’ya halk çıkacak inşallah” dedi. Kulislerde ise Demirtaş’ın aday olacağının neredeyse kesinleştiği konuşuldu.
Yeni eşbaşkan Yüksekdağ da diğer siyasi partiler arasında hiçbir fark kalmadığını belirterek “Bugün farkın nerede olduğunu görmek istiyorsanız HDP’ye bakın. Burada emek, özgürlük, toplumsal değerler, mücadele ve direniş var” dedi.

Öcalan’ın mesajı okundu
Kongrede, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan’ın mesajını okudu. Buldan’ın “4 duvar arasında büyük bir heyacanla bu kongreyi takip ediyor” dediği Öcalan’ın mesajı ayakta alkışlandı. Öcalan, mesajında şunları belirtti:
“HDP’nin oluşumuna tüm gücümüzle katkı sunmaya çalıştık. BDP ‘ye dayatılan dar bölgeci milliyetçi suçlamayı boşa çıkarmak ve devrimci demokratik sosyalist güçlerin pratik-politik-birleşik partisi HDP’yi TBMM’de grup kurma imkanına kavuşturduk. Unutmamak gerekir ki 1965’teki TİP hamlesinden sonraki en büyük politik çıkış olacaktır. İşçi ve emekçi hareketinin gelişimine katkı sunacaktır. Türkiye’de sosyalizme ve açık bir demokrasiye gideceksek bu demokratik müzakere süreciyle yakından bağlantılı olacaktır.”

Haberin Devamı

Öcalan posteri asılmadı

* Kongre salonuna “Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus” yazılı büyük bir pankart asıldı.
* BDP kongrelerinin aksine parti tarafından salona Abdullah Öcalan posteri asılmadı. Spor salonunda “Öcalan’a özgürlük” için imza standı açıldı.
* Kongreye AK Parti adına kimse katılmazken CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl geldi.
* Kongreyi DİSK Başkanı Kani Beko, KESK Başkanı Lami Özgen, 78’liler Girişimi’nden Celalettin Can, İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş ve Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da izledi.
* Kongrede verilen aranın ardından delegelerin birçoğu salona gelmedi. Divan’dan sık sık delegelerin salona gelmesi için uyarı yapıldı. Salt çoğunluk sağlanamadığı için seçim ancak 3. turda gerçekleşti.