Gündem Çanta kalp yerine kablosuz yelek

Çanta kalp yerine kablosuz yelek

13.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kalp hastalıklarına yönelik her gün yeni teknikler geliştirilirken, Prof. Dr. Süha Küçükaksu hastalara yapay kalp için yelek müjdesi verdi

Çanta kalp yerine  kablosuz yelek

Türkiye’de ve dünyada kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisinde son 50 yılda büyük gelişmeler söz konusu olsa da, hastalar kalp yetmezliğinden dolayı hayatlarını kaybedebiliyor. Kalp yetmezliğine yönelik yeni ilaçlar ve cerrahi teknikler geliştirilse de, hastayı hayata bağlayacak sadece iki tedavi yöntemi bulunuyor. Kalp nakli ve yapay kalp nakli.

Haberin Devamı

Çalışmalar sürüyor

Türkiye’ye ilk yapay kalbi getiren Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yapay Organlar ve Destek Sistemleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, “Yapay kalp nakli sayesinde hastalar uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşayabiliyor. Ancak kalp nakli ameliyatları yüksek riskli olup hastaların yüzde 10’u erken dönemde, bir o kadarı da ilk 2 yıl içinde enfeksiyon ve ret olaylarıyla kaybedilebiliyor. Kalp yetersizliğinde son evreye gelmiş hastalar için kalp nakli yetersiz kalmakta. Bu tıbbi gerçeğin anlaşılmasıyla yıllar önce yapay kalp çalışmaları başladı, şimdi ise hızla ilerliyor” dedi.

Kablosuz enerji

Yapay kalp teknolojisinde gelişmeler ile birlikte kalp yetmezliğinde ölümlerin azalmaya başladığını ve gelecekte ise ortadan kalkacağını vurgulayan Küçükaksu, “Hastalar artık vücutlarına bir kablo ile bağlı çantayı, yani çanta kalbi taşımak zorunda kalmayacak. 2 yıl içinde kullanılmaya başlayacak olan yeni bir yöntem, insan cildinden kablosuz enerji transferi ile hastanın giydiği bir yelek sayesinde cilde temas etmeden yapay kalbi şarj edilebilecek. Kablosuz yapay kalpler sayesinde hastalar her türlü fiziksel aktiviteyi yapabilecek” şeklinde konuştu.