Ekonomi Cari açık kasımda beklentileri aştı

Cari açık kasımda beklentileri aştı

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin cari işlemler hesabı, kasımda 4 milyar 200 milyon dolar açık verdi. Merkez Bankası Kasım 2017 ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Cari açık kasımda beklentileri aştı

Buna göre, cari işlemler açığı, kasımda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 1 milyar 947 milyon dolar artarak 4 milyar 200 milyon dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı ise 43 milyar 752 milyon dolar geldi. Ekim ayı cari açık verisi ise 3 milyar 737 milyon dolardan 3 milyar 827 milyon dolara revize edildi.

Portföyde çıkış yaşandı

Ekonomist Haluk Bürümcekçi cari açığın kasımda 3.9 milyar dolar olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleştiğini hatırlatarak, cari dengenin temel eğilimi açısından takip edilen enerji dışı cari dengenin 12 milyar dolar açığa, enerji ve altın dışı cari dengenin ise 2.5 milyar dolar açığa yükseldiğini bildirdi.

Bürümcekçi, şunları kaydetti:

“Çekirdek (enerji ve altın hariç) cari dengenin, ağustos sonu yıllık bazda son 2 yılın en düşük seviyesine inmesini çok olumlu görmüştük. Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme dönemlerinde çekirdek açıkta da belirgin artış eğilimi görmek normalken, son dönemde bu beklentinin tersine enerji ve altın dışı açığın gerileme eğilimini korumasını büyük ölçüde büyümenin önemli ölçüde ihracatın sürükleyiciliğinde gerçekleşmesi, mevcut kur seviyesinin ithalatı caydırması ve kredi genişlemesinin tüketiciden çok ticari taraftan gelmesine bağlamıştık.

Son dönemde çekirdek açığın yükselişe geçmesi ekonominin potansiyel büyümesinin üzerinde seyrettiğini (çıktı açığı pozitif) gösteren, yani ısınmaya işaret eden bir diğer veri olmuştur.”

Bürümcekçi, portföy kanalında, önceki 10 ay üst üste devam eden giriş eğiliminden sonra 1.3 milyar dolarlık çıkış yaşandığını kaydetti.