Gündem Çarşı’ya darbe suçundan beraat

Çarşı’ya darbe suçundan beraat

30.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı eylemlerinde ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yargılanan Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın tribün liderlerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi beraat etti

Çarşı’ya darbe suçundan beraat

Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın tribün liderlerinin de aralarında bulunduğu 35 kişinin Gezi eylemlerinde “hükümeti yıkmaya teşebbüs” ile yargılandığı davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme “darbe” ve “örgüt” suçlarından tüm sanıkların beraatlerine karar verdi.

Haberin Devamı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Çarşı’nın tribün liderleriyle üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın “darbeye teşebbüs” ve “örgüt kurmak” gibi suçlardan yargılandığı davanın karar duruşması dün yapıldı.

Duruşmanın başlamasının ardından sanıklara önceki celse açıklanan savcının mütalaasına karşın diyecekleri soruldu. Sanık Savaş Yeşiltepe, olay tarihinde yeni evlendiğini ve balayında olduğunu söyledi. Otelde olduğuna dair belgeleri ve uçak biletlerini dosyaya sunduğunu kaydeden Yeşiltepe, “Burada olmamın tek sebebi Beşiktaş sevdalısı olmamdır. Beşiktaşımın canı sağ olsun. Beraatimi istiyorum” dedi.


‘Beraat istemiyorum’

Sanık Hakan Tezel, “Yandaş değil renkdaş olduğumuz için yargılanıyoruz. Beraat istemiyorum, beraat vermek zorundasınız” dedi. Sanık Ayhan Güner ise, “Kimse Çarşı’yı itibarsızlaştırmasın. Dosyadaki şikayetçi polislerin hiçbiri bugün burada yok. Gezi’de bir sürü insan öldü, biz hükmü ertelesek ne olur ertelemesek ne olur?” diye konuştu. Duruşmada söz alan diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerini talep ettiler. Sanıkların büyük çoğunluğu, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmedi.

Haberin Devamı

Sanıkların ardından söz alan avukatlardan Ersan Şen, müvekkili Cem Yakışkan hakkında iddianamede tek delilin iletişim tespit tutanağı olduğunu söyledi. Bu tutanaklara göre Yakışkan’ın suç tarihlerinde, Beşiktaş ve Taksim civarında olduğunun belirtildiğini söyleyen Şen, “O tarihlerde sokağa çıkma yasağı vardı da biz mi bilmiyoruz? Müvekkilim Cem Yakışkan’ın, Gezi olayları vaktinde dışarıda telefonuyla gezmesi, hangi toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa aykırıdır? Kaldı ki müvekkilimin yerleşme ve seyahat etme özgürlüğü vardır” dedi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Çarşı Grubu tribün liderleri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç’in de aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlamasından beraat kararı verdi.

Mahkeme bu kararını “tüm sanıkların üzerine atılı olan suçu işlediklerine dair ve cezalandırılmalarını gerektirir dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından, yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiği sabit olmaması” gerekçesine dayandırdı. Mahkeme 32 sanık hakkındaki “terör örgütü kurmak” suçlamasından da suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Mahkeme ayrıca Çarşı Grubu lideri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç ve Güray Sözmen’e de “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlamasından beraat kararı verdi. Mahkeme, diğer sanıklar hakkındaki “suç örgütüne üye olmak” suçundan da beraat verdi.

Haberin Devamı


Özdil’e 2 yıl hapis

Çarşı liderlerinden Numan Bülent Ergenç hakkında “ruhsatsız tabanca taşımak” suçunun sabit olduğu belirtildi. Mahkeme bu suçlama nedeniyle 10 ay hapis cezası verdi. Ancak bu hapis cezası ertelendi. Yine Çarşı liderlerinden Erol Özdil’e 19 adet ses bombası ve 14 adet meşale, İbrahim Halil Turan’a da gaz fişeği, kapsülü ve gaz bombası nedeniyle de ceza verildi. 3’er yıl hapis cezası verilen sanıklara iyi hal indirimi yapıldı. İki sanığa da 2’şer yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme bu iki sanığın cezasını ertelemedi. Sanıklardan Kaan Kabaş’ta bulunan “muşta” için 5 ay hapis cezası verildi. Ceza önce paraya çevrildi daha sonra ise ertelendi.