Ekonomi Çek bir Adana temassız olsun!

Çek bir Adana temassız olsun!

08.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akıllı şehir uygulamalarında, toplu taşımada temassız karta geçen 5. il Adana oldu. Adanalılar toplu taşıma araçlarında para ve bilet kullanmadan temassız ulaşım kartıyla seyahat edecekler.

Çek bir Adana temassız olsun

Mastercard’ın toplu taşımada başlattığı temassız kart uygulamasında 5. il Adana oldu. Geçtiğimiz günlerde başlayan temassız toplu taşımada Adanalılar artık temassız kartı kullanacaklar. Türkiye’de daha önce Mastercard bu uygulamayı Mersin, Kocaeli, Muğla ve Gaziantep’te başlatmıştı.

Haberin Devamı

Mastercard’ın, Londra, Chicago, St. Petersburg, Kiev, Bükreş gibi dünya şehirlerinde aktif olarak kullanılan bu uygulamasının Türkiye’de de yaygınlaşmasıyla toplu taşıma araçlarını kullananlar bozuk para ya da biletle uğraşmadan, temassız Mastercard kredi ve banka kartlarını veya cep telefonlarını bilet okuyucusuna yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirecekler.

Uygulamaya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, hedeflerinin nakitsiz toplum yaratmak olduğunu söyledi.

Hedef nakitsiz toplum

Çağlayan, “Hedefimiz, temassız uygulamasını, dünyanın diğer “Akıllı Şehirleri”nde olduğu gibi, taksilere, otoparklara, otoban gişelerine, hatta müzelere kadar yaygınlaştırmak. Her şey gibi ödeme sistemleri de dijitalleşiyor. Adım adım nakitsiz bir topluma yaklaşıyoruz. Öncelikli konumuz dijital ödemeler. Bugün Türkiye’de alışverişin sadece yüzde 40’ı kartlarla yapılıyor. Halen nakitle işlem yapan yüzde 60’ın finansal sisteme dahil olması ise ancak dijital yolla mümkün olacak” dedi.

Haberin Devamı


Mobilde güvenlik yapay zekada

Mobil bankacılıkta güvenliğin önemine dikkat çeken Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, güvenlikte yapay zekanın kullanıldığını söyledi. Yapay zekanın kişiyi tanıdığını söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu: “Araba kullanmadığımı biliyor. İngiltere’ye gittiğimde bir benzin istasyonunda işlem yapamazsın diyor. Bir saat sonra Paris’ten işlem geldiğinde bir saat önce İngiltere’deydi. Mobil bankacılığa girmemesi lazım diyor. Türkiye’deki bankalara saldırı geldiğinde bizim arka planda yapay zekaya dayanan koruma yöntemlerimiz var. Bunları devreye sokuyoruz.”

Çek bir Adana temassız olsun

Mastercard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, arkadaşımız Kadife Şahin’e yapay zekanın son üç yılda 50 ülkede mobil bankacılık işlemlerinde güvenlik sistemlerinde kullanıldığı bilgisini iletti.