Ekonomi Çekingenliği yenelim start up’lar patlasın

Çekingenliği yenelim start up’lar patlasın

30.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni ekonominin lokomotifleri olan start up’ları geliştirmek için bütün teknokentler çalışıyor. Bunlardan biri İTÜ Arı Teknokent. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, 8 binada 130 bin metrekarelik alanda 260 firmaya hizmet verdiklerini belirterek, bunların yarısının erken aşama girişimi olduğunu, her yıl en az 300 start up’a eğitimler vererek, ücretsiz çalışma alanı sunduklarını söyledi.

Çekingenliği yenelim  start up’lar patlasın

Bütün girişimlere kapı aralayan bir kuruluş olduklarını dile getiren Çolpan, “Beş yılda desteklediğimiz girişimlerden bugüne kadar 55’i yatırım aldı. Sadece İTÜ Çekirdek’in de bu alanda yaptığı yatırım 35 milyon TL’yi aşmış durumda. Bu vakfa ait bir şirket için gurur kaynağı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de teknoloji girişimleri ve start up’ların artması için ekosistemin tamamlanması gerektiğini de vurgulayan Çolpan, şirketlerin ve kamunun da Türk girişimcilerin geliştirdiği ürünleri almaya istekli olması gerektiğini kaydetti. Çolpan, start up’ların venture capital (risk sermayesi) ve melek ağlarından oluşan yatırımcı ayağının da tamamlanması gerektiğinin altını çizdi.

Farklı kültür ekiyoruz

Çolpan, Türkiye’nin katmadeğeri yüksek ürünler üretmesinin teknolojiden geçtiğine de dikkat çekerek, şunları söyledi: “İhracatta değer kilo başına ölçülüyor. Teraziyi ağırlaştıracak olan teknolojidir. Türkiye’de bu tarafta daha gidilmesi gereken çok yol var. Ama ülkemizde başarısızlığın normal olduğunu anlatabilme becerimiz daha gelişmedi. Başarısızlık korkusu var. En büyük dert ayıplanma korkusu. Ne zaman ayıplanmaktan korkmayacağız o zaman Türkiye’de start up ekosistemi oluştu demektir. Sırf ayıplanma korkusuyla fikrini anlatamayanlar var. Bu kültürel sıkıntıları aşmamız gerekiyor. Ayrıca girişimciler fikirlerinin çalınmasında korkuyor. Fikir çalınır diye bir şey yok. Önemli olan uygulamaya konulması. Start up’ların diğer bir sorunu da ortaklık korkusu. Kurallar baştan konulup iyi görev dağılımı yapılması durumunda bu konuda bir sorun olmaz. Biz bu konularda farklı bir kültür ekimi yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Türkiye’de henüz istenilen tam bir start up ekosisteminin oluşmadığına da değinen Çolpan, öncelikle yatırımcı sayısının artması gerektiğini, Türkiye’deki lisanslı melek yatırımcı sayısı 500’lerde iken bu sayının Avrupa’da 300 bin olduğunu vurguladı.

Big Bang’le vitrine çıkma şansı

İTÜ Arı Teknokent bünyesinde bulunan İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi, bu yıl da fikirlerini girişime dönüştürmek yönünde ilerleyen girişimcileri vitrine çıkarıyor. İTÜ Çekirdek’e, bu yıl 10 bini aşkın başvuru gerçekleşti. Dinlenen binlerce başvuru arasından seçilen 478 aday “Ön Kuluçka” adımına kabul edildi. Süreç içinde fikirlerini ürün ve servislere dönüştürmeye başlayan girişimciler, BigBang sahnesinde yer alma çalışmalarına devam ediyor. Finale kalmaya hak kazanan en başarılı 20 girişim BigBang sahnesinde girişimlerini sunarken, toplam 90 girişim ise etkinlik alanında ziyaretçiler ve yatırımcılarla bir araya gelecek. Ödül kazanan ve yatırım alan girişimlerin en başarılıları ayrıca İTÜ Çekirdek Kuluçka programına kabul edilerek, bir yıl süreyle İTÜ Arı Teknokent tarafından özel olarak desteklenecek.

Haberin Devamı

İşin başı gönül vermekten geçiyor

Kenan Çolpan, girişimcilere de tavsiyelerde bulunarak, bir şey yaparken ilk olmak gerekmediğini daha iyisinin yapılabilmesi yönünde çalışılabileceğini söyledi. Çolpan, “Bulunmuş bir şeyi farklı ve inovatif hale getirebilirler. Sırf kopyala yapıştır yapmak da çok yanlış. Ama olan şeyi nasıl daha geliştirip üzerine yenilik konulura kafa yormak gerekir. Bir de ‘mış’ gibi yapmamak gerekiyor. Türkiye’nin en büyük derdi bu. Bizde mutfaktan çıkmak istemeyen çok yatırımcı var. Müşteriye de gitmeleri gerekiyor. Girişimciler başarısızlıktan, ayıplanmaktan korkmasınlar. Fikirlerinin peşine düşsünler, ona odaklansınlar. İşin başı çalışmak ve gönül vermekten geçiyor” dedi.

Yazarlar