Dünya Cenevre’de mekik diplomasisi

Cenevre’de mekik diplomasisi

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye konusunda Cenevre’de devam eden görüşmelerde rejim heyeti ile muhalifler aynı masada biraraya gelemedi. BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, iki heyet arasında mekik diplomasisi yürütüyor

Cenevre’de  mekik diplomasisi

Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri, tarafların uzun bir aradan sonra Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde aynı anda, farklı odalardaki görüşmeleriyle sürüyor. Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgilere göre, Beşar Caferi başkanlığındaki Şam heyeti, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın muhaliflerle doğrudan görüşme teklifini reddetti. Muhalefet heyetinin ısrarlarına rağmen rejimin doğrudan görüşmeleri kabul etmemesi üzerine, Mistura’nın BM ofisinde karşılıklı odalarda mekik diplomasisi yapmaya karar verdiği öğrenildi. BM, konuyla ilgili resmi açıklama yapmadı.
Devam edecek
Nasır Hariri başkanlığındaki muhalefet heyeti dün TSİ 12.30’da Mistura ile BM ofisinde bir araya geldi. Yaklaşık yarım saat sonra da Caferi başkanlığındaki rejim heyeti aynı binaya geldi. Mistura önceki gün yaptığı açıklamada, “Görüşmeleri gelecek hafta da sürdürmek istiyoruz. Eğer hafta sonunu istişareler için ayırmak isteyen varsa, bunu yapmakta özgürdür” demişti.
Görüşmelerin gündemini, önceki turlarda, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararına göre belirlenen geçiş yönetimi, anayasa hazırlığı ve seçim düzenlenmesi konuları oluşturuyor. Cenevre müzakerelerinin ilki 30 Haziran 2012’de yapılmıştı. Cenevre 2, 22 Ocak 2014’te başlamış ancak sonuçsuz kalmıştı. 29 Ocak 2016’da üçüncü kez başlayan görüşmeler, rejimin Halep kuşatması nedeniyle sona ermişti.
Ruslar çekilecek
Öte yandan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Moskova’nın Suriye’deki askeri varlığını azaltmaya yönelik çalışmaların başladığını belirterek “Ancak bu konudaki takvim henüz netleşmedi. Çalışmalar hazır olduğunda, en kısa zamanda süreç başlayacak” dedi. Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını azaltmaya yönelik sürecin yıl bitmeden başlayabileceğini söylemişti.
Bu arada ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyon, son 3 yılda Suriye ve Irak’ta düzenledikleri hava saldırılarında en az 801 sivilin hayatını kaybettiğini kabul etti. Bununla birlikte koalisyonun açıkladığı sivil kayba ilişkin rakamlar, bağımsız gözlemciler tarafından son derece düşük bulunuyor.