Gündem Cerablus'a sivil geçişler başladı

Cerablus'a sivil geçişler başladı

07.09.2016 - 14:17 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin Suriye'deki sınır ötesi harekâtında ilk gün IŞİD'den kurtarılan ilçenin sakinleri, yıllardır ayrı olduklarına memleketlerine dönüyor. Karkamış Sınır Kapısı, 17 Ocak 2014'ten bu yana kapalıydı. Türkiye, Cerablus'a çok kısa sürede elektrik ve su götürecek. Yine yakın zamanda bir sahra hastanesi faaliyete geçecek.

Cerablusa sivil geçişler başladı

Türkiye'nin IŞİD'i temizlemek için Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı ikinci haftasını doldururken, Cerablus'a sivil geçişler bugün resmen başladı.

Haberin Devamı

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan bir grup Suriyeli, ülkelerine geri dönmek için Gaziantep Valiliği'nden izin aldı ve aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 250 kişi, sabah saatlerinde Karkamış Gümrük Kapısı'na geldi.

Yanlarındaki eşya ve bavullarıyla gelen gruptakiler, Karkamış Spor Salonu'nda kayıt işlemlerinin ardından güvenlik kontrolünden geçirildi. 17 Ocak 2014'ten bu yana kapalı olan Karkamış Sınır Kapısı'ndan ilk resmi geçişler yapıldı.

Yaklaşık bir yıl sonra ülkesine dönmenin heyecanını yaşayan Hüseyin Rüstem, "Yaşadığımız yer teröristlerden temizlendi onun için geri dönüyoruz. Anamızı, babamızı özledik. Ailem orada, ben burada tek başınaydım. 'Savaş kalmadı' diyorlar, o nedenle gidiyorum. Çobanbey köyündenim. Türk askeri, Cumhurbaşkanı Erdoğan sağ olsun. Bizi IŞİD'ten kurtardılar" dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1,5 yıl önce Karkamış'a sığınan Mahmud ailesi de dönüş yolunda. 10 ay önce Türkiye'de dünyaya gelen Mahmud bebek, ailesiyle gittiği Cerablus'ta vatan toprağını ilk kez görecek.

Anne Fatima Mahmud, artık ülkesine dönmenin mutluluğunu yaşadığı anlattı: "Bugüne kadar bizi her anlamda destekleyen Türkiye şimdi de vatanımızı kurtardı. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Türkiye'de çok güzel dostluklar edindik, artık Türk dostlarımızın Suriye'de de bir evleri var."

Gaziantep Göç İdaresi Müdürü Oktay Bahçeci, "Bugün 250 kişilik talep var sonraki günlerde muhtemelen talep artacaktır" diye konuştu.

KARKAMIŞ'A ELEKTRİK VE SU GÖTÜRÜLÜYOR

Karkamış'ta insani yardım koordinatörü olarak görev yapan Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu ise, Cerablus'un en kısa zamanda elektrik ve suya kavuşacağını söyledi:

"Şehrin her türlü altyapısı hazırlanmaya devam ediliyor. Acil olarak sınır kapımızdan gerek insani yardım gerekse inşaat, imar ve bakım için gerekli malzemeler nakledilecek. TEDAŞ ekipleri, Cerablus'a elektrik vermek için hazırlıklarına devam ediyor. Cerablus en kısa zamanda elektrik ve suya kavuşacak. Oradaki çalışmalarımız son sürat devam ediyor. En yakın zamanda orada bir sahra hastanesi faaliyete geçecek."

Haberin Devamı

Karkamış'ın hemen karşısında yer alan Cerablus, sınır ötesi harekâtın ilk gününde IŞİD'den temizlenmişti.

5 BİN KİŞİ SURİYE TARAFINA GEÇTİ

Kurban Bayramı’nı ülkelerinde geride bıraktıkları yakınları ile bayramlaşmak isteyen Suriyelilerin Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan çıkışları ise devam ediyor.

Cilvegözü Sınır Kapısı’na gelen Suriyelilerin AFAD’dan verilen yabancı tanıtım belgesi veya pasaportlarının kayıtları yapılarak çıkış işlemleri gerçekleştiriliyor.

Bu arada, 5 Eylül günü başlayıp 11 Eylül günü mesai saati bitimine kadar devam edecek olan çıkışlarda, yaklaşık 5 bin kişinin çıkışının sağlandığı, çıkışların devam ettiği belirtildi.